Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Πώς θα μετασχηματιστεί ψηφιακά με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Πώς θα μετασχηματιστεί ψηφιακά με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης
Ποιες είναι οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν με 15,1 εκατ. ευρώ με στόχο την αναβάθμιση της Ε.Κ. Τα ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα, η εποπτεία, η παρακολούθηση δεδομένων και η κυβερνοασφάλεια.

Με αναβαθμισμένη εικόνα όσον αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της αναμένεται να βρεθεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο τέλος του 2025, μέσω και κονδυλίων που θα διατεθούν τα επόμενα χρόνια, ύψους 15,17 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερο μέρος εκ των οποίων θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η δράση σχετίζεται με ανάπτυξη ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Σύστηματος Εποπτείας της Αγοράς, Συστήματος Συλλογής, Επεξεργασίας, ανάλυσης και Παρακολούθησης Δεδομένων, με την Κυβερνοασφάλεια - άμυνα στον κυβερνοχώρο αλλά και την απαραίτητη τεχνική βοήθεια.

Συνδρομή 12,4 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ειδικότερα, με απόφαση του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, Θόδωρου Σκυλακάκη, στις 11 Οκτωβρίου «κλείδωσε» η ένταξη του έργου με τίτλο «Ανάπτυξη της Κεφαλαιαγοράς» στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δράση που αφορά στην ενισχυμένη εποπτεία των κεφαλαιαγορών μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού. Η δημόσια δαπάνη του έργου που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε ποσό ύψους 15.178.884,64 ευρώ, με τη συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης να ξεπερνά τα 12,4 εκατ. ευρώ (τα υπόλοιπα το ΠΔΕ και ΦΠΑ). Η δράση προβλέπεται να αναπτυχθεί στην 3ετία 2023-2025. Πρόκειται για τον Άξονα «Ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα και των κεφαλαιαγορών», με τίτλο δράσης «Ανάπτυξη κεφαλαιαγοράς», υπεύθυνο υπουργείο το Οικονομικών και φορέα υλοποίησης την Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε..

Πώς θα γίνει η αναβάθμιση της Ε.Κ.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (μέσω της Δράσης 16581 του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0») στοχεύει στην ενισχυμένη εποπτεία των κεφαλαιαγορών μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού καθώς και στη μεταρρύθμιση των νόμων, των εσωτερικών διαδικασιών και της οργάνωσης της.

Επίσης αποσκοπεί στην αναδιάρθρωση και ανάπτυξη της τρέχουσας υποδομής πληροφοριακών συστημάτων για την αποτελεσματική διαχείριση των δεδομένων που λαμβάνονται, αποθηκεύονται και υποβάλλονται προς επεξεργασία σε σχέση με τους συμμετέχοντες στην κεφαλαιαγορά και οι οποίοι βρίσκονται υπό την εποπτεία της.

Οι υφιστάμενες διαδικασίες και οι υποδομές δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις απαιτήσεις που επιβάλλονται από τις πρόσφατες εποπτικές τάσεις και τους νέους κανονισμούς, δεδομένων των περιορισμένων πόρων της ΕΚ τα τελευταία χρόνια.

Από αυτή την άποψη, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ανάγκη τόσο για ανασχεδιασμό επιχειρηματικών διαδικασιών όσο και ουσιαστική αναβάθμιση της υποδομής πληροφορικής της, με στόχο την ενίσχυση των εποπτικών της ικανοτήτων.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σκοπεύει να βελτιώσει τις επιχειρησιακές της δυνατότητες, ιδίως σε σχέση με τη διαχείριση δεδομένων, και να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτές οι αλλαγές θα επιτρέψουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να εξορθολογήσει τις διαδικασίες, να φέρει πιο κοντά τις διαφορετικές διευθύνσεις και να αξιοποιήσει την τεχνολογία και να υιοθετήσει προηγμένες τεχνολογικές λύσεις στη διαχείριση δεδομένων και την ανάλυση δεδομένων, επιτρέποντας της να ενισχύσει τον ρόλο της ως εποπτική αρχή της ελληνικής αγοράς.

Τα Υποέργα της συγκεκριμένης Δράσης του ΕΣΑΑ, είναι τα ακόλουθα:

Υποέργο 1 - Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εποπτείας της Αγοράς: Αντικείμενο της σύμβασης είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) επιτήρησης και παρακολούθησης συναλλαγών σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Διεύθυνσης Εποπτείας Αγορών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και οι οποίες καλύπτουν όλη τη σχετική Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία, καθώς και τις απαιτήσεις που έχει ορίσει η ESMA. Αφορά την ανάπτυξη ή/και την απόκτηση υποδομής πληροφορικής και εφαρμογών για τη συστηματική λήψη, αποθήκευση, ανάκτηση και διαχείριση συναλλαγών σε χρηματιστηριακά δεδομένα και βοηθητικές πληροφορίες για την παραγωγή και διαχείριση ειδοποιήσεων και εποπτικών αναφορών. Τον Ιούλιο 2023 προβλέπεται υπογραφή σχετικών συμβάσεων.

Υποέργο 2 - Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Συλλογής, Επεξεργασίας, ανάλυσης και Παρακολούθησης Δεδομένων: Αντικείμενο της σύμβασης είναι η εισαγωγή ενός ολοκληρωμένου συστήματος συλλογής, επεξεργασίας, ανάλυσης και παρακολούθησης δεδομένων μεγάλης κλίμακας. Η εισαγωγή ενός πληροφοριακού συστήματος μεγάλης κλίμακας και η ενοποίηση όλων των δεδομένων που συλλέγονται επί του παρόντος (και στο μέλλον) από το προσωπικό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα επιτρέψει την πολυδιάστατη ανάλυση, ανασκόπηση και επισκόπηση των τρεχουσών συνθηκών της αγοράς, τη λεπτομερή ρύθμιση των διαδικασιών και των παρεμβάσεων, όπως απαιτείται για τη διατήρηση μιας υγιούς και αναπτυσσόμενης κεφαλαιαγοράς. Το σύστημα θα επιτρέπει τη συλλογή, πιστοποίηση, επικύρωση, επαλήθευση, επεξεργασία, ανάλυση και παρακολούθηση των συλλεγόμενων δεδομένων (Big Data), επιτρέποντας τον εμπλουτισμό και τη διασύνδεση των συλλεγόμενων πληροφοριών και την αύξηση της αποτελεσματικότητας των εποπτικών διαδικασιών . Επίσης θα συλλέγει, κρυπτογραφημένα, δεδομένα, θα τα επεξεργάζεται με βάση κανόνες (business rules), και θα αποθηκεύει μεγάλο όγκο δεδομένων (τουλάχιστον 10 TB). Τον Ιούλιο 2023 προβλέπεται έναρξη σχετικών συμβάσεων.

Υποέργο 3 - Κυβερνοασφάλεια, άμυνα στον κυβερνοχώρο, ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο και υποδομή αποκατάστασης από καταστροφές (Cybersecurity, cyber defense, cyber resilience and Disaster Recovery (DR) Infrastructure): Αντικείμενο της σύμβασης είναι η διασφάλιση της ορθής λειτουργίας των Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων των Υποέργων 2 και 3 σε ό,τι αφορά την κυβερνοασφάλεια, την άμυνα και την ανθεκτικότητας στον κυβερνοχώρο. Τον Ιούλιο 2023 προβλέπεται η έναρξη σύμβασης.

Υποέργο 4 - Τεχνική Βοήθεια Δράσης «Ενισχυμένη εποπτεία και αξιοπιστία των κεφαλαιαγορών» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ): Αντικείμενο της σύμβασης είναι η τεχνική υποστήριξη του Φορέα Λειτουργίας του Έργου (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) για την ωρίμανση, επιτήρηση, διαχείριση και υλοποίηση των Υποέργων της Δράσης «Ενισχυμένη εποπτεία και αξιοπιστία των κεφαλαιαγορών (ID: 16581)» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Η ημερημηνία σύμβασης – έναρξης υποέργου αναμένεται τον Δεκέμβριο 2023.

Περίοδος Εγγύησης και Συντήρησης

Όπως επίσης σημειώνεται, μετά την οριστική παραλαβή του έργου, έχει προβλεφθεί Περίοδος Εγγύησης και Συντήρησης (ΠΕΣ) συνολικής διάρκειας πέντε (5) ετών, η οποία αφορά σε κάθε ένα από τα Υποέργα 1 και 2. Ειδικότερα, θα παρασχεθούν εγγυημένες υπηρεσίες συντήρησης των συστημάτων που θα υλοποιηθούν για ένα (1) ή δύο χρόνια από την παραλαβή των συμβάσεων των αντίστοιχων υποέργων, χωρίς κόστος, μέσω σχετικών Συμβάσεων Εγγύησης που θα υπογραφούν μεταξύ του Φορέα Λειτουργίας του έργου και των Αναδόχων. Ακολούθως, οι Ανάδοχοι των Υποέργων 1 και 2 είναι υποχρεωμένοι, εφόσον το επιθυμεί ο Φορέας Λειτουργίας του έργου, να υπογράψουν Συμβάσεις Συντήρησης, μετά το τέλος της προσφερόμενης από αυτούς Περιόδου Εγγύησης και με τίμημα το κόστος συντήρησης που αναφέρεται στις Προσφορές τους και χρονική διάρκεια που ξεκινά με τη λήξη της προσφερόμενης Περιόδου Εγγύησης και λήγει με τη λήξη της ΠΕΣ.

Ορόσημα – Στόχοι – Χρονοδιάγραμμα

  • Ανάθεση σύμβασης για την υποδομή πληροφορικής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τους προσφέροντες για το σύστημα προστασίας δεδομένων και το σύστημα εποπτείας της αγοράς: 1ο τρίμηνο 2023.
  • Έναρξη λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος της Ένωσης Κεφαλαιαγορών: 4ο τρίμηνο 2025. Ειδικότερα, αφορά σε:
    1. Ολοκλήρωση του ανασχεδιασμού και του χάρτη πορείας προς τη νέα οργανωτική δομή, τη διαχείριση δεδομένων, την κατάρτιση του προσωπικού,
    2. Ανάπτυξη και/ή απόκτηση υποδομών και εφαρμογών πληροφορικής για τη συστηματική παραλαβή, αποθήκευση, ανάκτηση και διαχείριση συναλλαγών όσον αφορά τα δεδομένα χρηματιστηριακών αγορών και τις συμπληρωματικές πληροφορίες για τη δημιουργία και διαχείριση προειδοποιήσεων και εκθέσεων ελέγχου,
    3. Εισαγωγή πληροφοριακού συστήματος μεγάλης κλίμακας και ενσωμάτωση όλων των δεδομένων που συλλέγονται επί του παρόντος (και στο μέλλον) από το προσωπικό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ώστε να καταστεί δυνατή η πολυδιάστατη ανάλυση, επανεξέταση και επισκόπηση των τρεχουσών συνθηκών της αγοράς με σκοπό να διευκολύνεται ο συντονισμός των διαδικασιών και των παρεμβάσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μυτιληναίος: «Γεμίζει» το οδικό «καλάθι» με έργα - συμβάσεις συνολικής αξίας 400 εκατ. ευρώ

Πώς το ΤΑΙΠΕΔ «χτίζει» σε Ιόνιο Πέλαγος, Δυτική Ελλάδα «δίκτυο» με assets – Γιατί ποντάρει σε μαρίνες και θαλάσσιο τουρισμό

Αλλάζω συσκευή: Έως τέλος Οκτωβρίου τα voucher στους 200.000 νέους δικαιούχους

gazzetta
gazzetta reader insider insider