Βιομηχανία: Το πλαφόν στην αγορά ρεύματος εμπόδιο για βιώσιμο ενεργειακό κόστος

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βιομηχανία: Το πλαφόν στην αγορά ρεύματος εμπόδιο για βιώσιμο ενεργειακό κόστος
Επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΕΒΙΚΕΝ, για εξαίρεση από το πλαφόν των παραγωγών ΑΠΕ και των καθετοποιημένων ενεργειακών Ομίλων που θα συνάψουν διμερείς μακροχρόνιες συμβάσεις με βιομηχανικούς καταναλωτές.

Την άρση του οριζόντιου πλαφόν στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ζητά με επιστολή του στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), επισημαίνοντας ότι η καθολική εφαρμογή του πλαφόν θέτει φραγμό στη μόνη λύση που διαθέτουν οι βιομηχανίες για τη διατήρηση του ενεργειακού τους κόστους σε προσιτά επίπεδα.

Σύμφωνα με την επιστολή, που υπογράφει ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, Α. Κοντολέων, η λύση αυτή είναι η σύναψη διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων (PPAs) με παραγωγούς ΑΠΕ και καθετοποιημένους ενεργειακούς Ομίλους. Ωστόσο, η εφαρμογή του ανώτατου ορίου αποζημίωσης αδιακρίτως (δηλαδή χωρίς την πρόβλεψη εξαίρεσης της ηλεκτροπαραγωγής που αφορά PPAs) καθιστά αδύνατη την υπογραφή συμβάσεων.

Με τα PPAs να είναι εκτός του «κάδρου», και με τις συμβάσεις των περισσότερων βιομηχανιών να λήγουν στο τέλος του έτους, οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις βρίσκονται ενώπιον του κινδύνου να χρειαστεί να αγοράζουν από το 2023 ηλεκτρική ενέργεια στο πλήρες χονδρεμπορικό κόστος. «Στις σημερινές συνθήκες ενεργειακής κρίσης, η έκθεση των βιομηχανιών έντασης ενέργειας στις πολύ υψηλές τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς υπονομεύει ακόμη και τη βιωσιμότητα τους», σημειώνει η ΕΒΙΚΕΝ.

Η ενεργοποίηση του πλαφόν στο εγχώριο Χρηματιστήριο Ενέργειας έγινε στο πλαίσιο της λειτουργίας του Προσωρινού Μηχανισμού Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας (Ηλεκτρικής Ενέργειας) από τον περασμένο Ιούλιο. Μέσω του μηχανισμού, εφαρμόζεται μια διοικητικά καθοριζόμενη μοναδιαία τιμή (πλαφόν) επί της τιμής αποζημίωσης για όλες τις τεχνολογίες παραγωγής, από τη συμμετοχή τους στην αγορά επόμενης ημέρας (DAM).

«Μπλόκο» στις διμερείς συναλλαγές

Με την οριζόντια επιβολή της διοικητικά καθοριζόμενης μοναδιαίας τιμής, όμως, δεν μπορούν να υπάρξουν στην πράξη απευθείας συναλλαγές μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών. Κι αυτό γιατί, όπως υπογραμμίζεται στην επιστολή, στην περίπτωση των διμερών συμβάσεων, τα έσοδα του παραγωγού ταυτίζονται με τη συμβατική τιμή που έχει συμφωνηθεί με τον αγοραστή, η οποία κατά κανόνα είναι σταθερή, με αποτέλεσμα να μην προκύπτουν έσοδα για τον παραγωγό, άνω του ανώτατου ορίου εσόδων αγοράς.

Ωστόσο, με την επιβολή του πλαφόν και στις διμερείς συμβάσεις, ο παραγωγός θα αμείβεται υποχρεωτικά με τιμή έως το πλαφόν, και όχι με τη (μεγαλύτερη) Οριακή Τιμή. Επομένως, δεν θα μπορεί να αντισταθμίσει το κόστος προμήθειας του αγοραστή (βιομηχανίας), ο οποίος για την ισόποση ενέργεια που θα αγοράζει μέσω της χονδρεμπορικής, θα χρεώνεται με την Οριακή Τιμή.

Μάλιστα, η ΕΒΙΚΕΝ επισημαίνει ότι το «μπλόκο» αυτό αντιβαίνει στο υφιστάμενο ευρωπαϊκό πλαίσιο, στο οποίο οι διμερείς συμβάσεις, που επιφέρουν στους παραγωγούς έσοδα που δεν υπερβαίνουν το ανώτατο όριο που έχει θεσπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πρέπει να εξαιρούνται από την επιβολή ανώτατου ορίου εσόδων.

«Επομένως, για να καταστεί εφικτή η διαπραγμάτευση και σύναψη νέων μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι απολύτως αναγκαίο να θεσπιστεί ρύθμιση για την εξαίρεση των διμερών συμβάσεων, από την επιβολή του ανώτατου ορίου εσόδων που εφαρμόζεται στο πλαίσιο του προσωρινού μηχανισμού επιστροφής μέρους εσόδων αγοράς επόμενης ημέρας», καταλήγει η επιστολή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αέριο: Στα επίπεδα των 11 λεπτών ανά KWh «κλείδωσε» η τιμή Οκτωβρίου

ΔΕΗ: Παίρνει μπροστά εντός 2022 η πρώτη «πράσινη» επένδυση με τη γερμανική RWE

Allianz: Κατά 7,5% αυξήθηκε η περιουσία των Ελλήνων το 2021 - Έπεται σημαντική συρρίκνωση

gazzetta
gazzetta reader insider insider