Οι προτάσεις του ΕΒΕΑ προς την κυβέρνηση για τη λειτουργία των επιχειρηματικών πάρκων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι προτάσεις του ΕΒΕΑ προς την κυβέρνηση για τη λειτουργία των επιχειρηματικών πάρκων
« Η σωστή διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας των Επιχειρηματικών Πάρκων θα αποτελέσει σημαντική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας» ανέφερε η Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου.

Οι παρατηρήσεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών προς την κυβέρνηση για τη λειτουργία των επιχειρηματικών πάρκων επισημάνθηκαν από το μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ, Δημήτρη Δημητρίου, κατά τη σημερινή τοποθέτηση του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το ΕΒΕΑ συμμετείχε ενεργά, εκφράζοντας την κατ’ αρχάς γενικότερη σύμφωνη γνώμη του για το εν λόγω νομοσχέδιο και συμφωνώντας με τα περισσότερα άρθρα, πολλά εκ των οποίων είναι ταυτόσημα και με τις προτάσεις του ΕΒΕΑ, αλλά και τις αντίστοιχες της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων. Ενώ πρότεινε και συγκεκριμένες βελτιώσεις στις προβλέψεις του νομοσχεδίου.

Ειδικότερα, η δυνατότητα εγκατάστασης επιχειρήσεων κατηγορίας Α2 σε επιχειρηματικά πάρκα στην περιφέρεια Αττικής, η θεσμοθέτηση του Διχωρικού Επιχειρηματικού Πάρκου, καθώς και η απλούστευση των διαδικασιών και της γραφειοκρατικής αντιμετώπισης της αδειοδότησής τους αποτελούν μερικά από τα πολύ θετικά σημεία του Νομοσχεδίου.

Ωστόσο, το ΕΒΕΑ, όπως επανειλημμένα έχει τοποθετηθεί, προτείνει να διατηρηθούν οι διατάξεις του άρθρου 8 και του άρθρου 25 του ισχύοντος νόμου Ν.3982/2011 και να μην ισχύσουν μόνο για τις άτυπες εγκαταστάσεις.

Ενώ, σε ότι αφορά τη διάταξη του άρθρου 25 του ισχύοντος νόμου αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τη μετατροπή τους από Άτυπες Συγκεντρώσεις σε Επιχειρηματικά Πάρκα.

Παράλληλα, το ΕΒΕΑ προτείνει να προβλεφθούν στο Νομοσχέδιο διατάξεις ή νέα άρθρα για την επίλυση της επανακατάταξης της περιβαλλοντικής κατηγορίας των Επιχειρηματικών Πάρκων, προς αποφυγή της οριζόντιας κατάταξής τους στην κατηγορία Α1, καθώς και να αντιμετωπισθούν καλύτερα θέματα Γης Υψηλής Παραγωγικότητας, δασικών εκτάσεων ώστε να επιτευχθεί περαιτέρω απλοποίηση της γραφειοκρατίας, ιδιαίτερα με την τήρηση των προβλεπόμενων προθεσμιών αδειοδότησης των Επιχειρηματικών Πάρκων. Τέλος, είναι πολύ σημαντική η υιοθέτηση του θεσμού της επιφάνειας στην ίδρυσή τους.

Δήλωση

Σχετικά με το νέο νομοσχέδιο και τη συμμετοχή του ΕΒΕΑ στην κοινοβουλευτική συζήτηση, η Πρόεδρός του, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, δήλωσε: «Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι παραγωγικές διαδικασίες απαιτούν οργανωμένες συνθήκες εγκατάστασης και λειτουργίας. Η σωστή διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας των Επιχειρηματικών Πάρκων θα αποτελέσει σημαντική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της βιομηχανικής, εφοδιαστικής και εξαγωγικής αλυσίδας και το ΕΒΕΑ συμμετέχει εποικοδομητικά στον διάλογο με τεκμηριωμένες προτάσεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider