Μητσοτάκης για ενεργειακή κρίση: Χρειάζεται κοινή απάντηση - Απόφαση για πλαφόν στο φυσικό αέριο έως τέλος Οκτωβρίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης για ενεργειακή κρίση: Χρειάζεται κοινή απάντηση - Απόφαση για πλαφόν στο φυσικό αέριο έως τέλος Οκτωβρίου
Ικανοποιημένος από τη «στροφή» της Κομισιόν στο θέμα του πλαφόν του φυσικού αερίου ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Την ανάγκη για ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση, όπως συνέβη και με την COVID-19, ανέδειξε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρέπει να αναλάβουμε τολμηρή δράση. Η αγορά του φυσικού αερίου δεν λειτουργεί σωστά. Πρέπει να εξετάσουμε μια παρέμβαση σε επίπεδο χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου. Και χαίρομαι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει την πρότασή μας», ανέφερε κατά πληροφορίες μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβαση στο πάνελ «Ενέργεια, Κλίμα, Οικονομία», όπου ήταν συμπρόεδρος με τον πρόεδρο της Ελβετίας στις εργασίες της Ευρωπαικής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει λύση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και διεμήνυσε: «αυτή τη στιγμή χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη» ενώ «χρειάζεται κοινή απάντηση, όπως κάναμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας». «Δεν μπορεί κάθε χώρα να πορεύεται μόνη της» επεσήμανε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

«Δυναμικός διάδρομος τιμής» για το φυσικό αέριο η πρόταση Ελλάδας, Ιταλίας, Πολωνίας στην ΕΕ

Νωρίτερα, πρόταση για τη θέσπιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση «δυναμικού διαδρόμου τιμής» -όπως ονομάζεται- για το φυσικό αέριο, με στόχο τη μείωση των τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού έχει καταρτίσει ομάδα κρατών, ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Πολωνία και η Ιταλία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, «ο διάδρομος θα εφαρμοστεί σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής και δε θα περιορίζεται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες περιοχές, ούτε σε ειδικές χρήσεις του φυσικού αερίου».

Σημειώνεται ότι «διάδρομος» σημαίνει ότι θα μπορεί και κάποιος προμηθευτής να αγοράσει αέριο σε τιμή πάνω από το πλαφόν, αν δεν μπορεί να βρει καύσιμα σε τιμή κάτω από αυτό.

«Να εξουδετερώσουμε εντελώς τους λαθρέμπορους που εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους»

Μήνυμα στην Άγκυρα ότι «ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος, που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια» απέστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του, με την ευκαιρία της έναρξης της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι «όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς θα συμμετάσχουν στο μέλλον μοιράζονται αυτές τις κοινές αξίες, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη».

Παράλληλα, επικεντρώθηκε και στη διπλή τραγωδία στο Αιγαίο με θύματα μετανάστες, εκφράζοντας τη βαθιά του θλίψη, ενώ στάθηκε και στις «ηρωικές προσπάθειες του ελληνικού Λιμενικού». Δεν παρέλειψε να μάλιστα να στρέψει τα πυρά του κατά των «λαθροδιακινητών».

«Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε πραγματικά και με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο, προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον και να εξουδετερώσουμε εντελώς τους διακινητές που εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους, απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο με σκάφη που σαφώς δεν είναι αξιόπλοα» κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκρέκας: Δεν θα υπάρξει δελτίο στο ρεύμα για νοικοκυριά – Ανάκτηση υπερεσόδων και από τους προμηθευτές

Σκρέκας: Η Ελλάδα έχει τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη

Φόβους για «αυτοενισχυόμενο πληθωρισμό διαρκείας» εκφράζει η ΕΚΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider