Γερμανία: «Μείωση στη χρήση του φυσικού αερίου ή κίνδυνος χειμερινής κρίσης»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: «Μείωση στη χρήση του φυσικού αερίου ή κίνδυνος χειμερινής κρίσης»
Κάτι παραπάνω από ορατός ο κίνδυνος κρίσης φυσικού αερίου τον χειμώνα στη Γερμανία, εάν δεν υπάρξει δυναμική εξοικονόμηση.

Τα γερμανικά νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις την περασμένη εβδομάδα χρησιμοποίησαν σχεδόν 10% περισσότερο φυσικό αέριο από τον μέσο όρο των τεσσάρων ετών για το ίδιο διάστημα, όπως ανέφερε η Bundesnetzagentur, Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της χώρας.

Μάλιστα, Bundesnetzagentur προειδοποίησε ότι η Γερμανία κινδυνεύει με χειμερινή κρίση, εκτός εάν γίνουν σημαντικές περικοπές. Η χρήση για το διάστημα που εξετάζεται ήταν 618 γιγαβατώρες ανά ημέρα (GWh/ημέρα) σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 564 GwH/ημέρα για την ίδια εβδομάδα κατά τα έτη 2018 έως 2021.

Ο επικεφαλής της Bundesnetzagentur, η οποία θα είναι αρμόδια για το δελτίο φυσικού αερίου σε περίπτωση κρίσης του εφοδιασμού, επανέλαβε την προειδοποίησή του πριν από μια εβδομάδα ότι η κατανάλωση ήταν πολύ υψηλή.

«Θα αγωνιστούμε για να αποφύγουμε μια έκτακτη κρίση φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα χωρίς τουλάχιστον 20% εξοικονόμηση σε ιδιωτικά νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανία», δήλωσε στο Reuters ο Κλάους Μιούλερ για να προσθέσει πως «η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή εάν δεν μειώσουμε σημαντικά την κατανάλωση φυσικού αερίου».

Η Γερμανία βρίσκεται στη δεύτερη φάση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης τριών σταδίων μετά τις χαμηλές ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τον κύριο προμηθευτή της εδώ και χρόνια. Τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 40% της κατανάλωσης, ενώ οι μεγάλες μεταποιητικές βιομηχανίες χρειάζονται το 60% της φυσικό αέριο της χώρας.

Σε αντίθεση με τα νοικοκυριά, η βαριά βιομηχανία έκανε ελαφρά εξοικονόμηση πόρων την περασμένη εβδομάδα, καταναλώνοντας 1.370 GWh/ημέρα, έναντι μέσου όρου 1.402 GWh/ημέρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η πρόταση της Ελλάδας και άλλων χωρών για τις τιμές στο φυσικό αέριο

Τέσσερα επιδοτούμενα προγράμματα για φωτοβολταϊκά, θερμοσίφωνες και εξοικονόμηση ενέργειας

Τσίπρας προς ΕΕ: Ευρωομόλογο για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider