Κομισιόν: Εξετάζεται ένα «ευέλικτο» πλαφόν για τις τιμές του φυσικού αερίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Εξετάζεται ένα «ευέλικτο» πλαφόν για τις τιμές του φυσικού αερίου
Η ΕΕ έχει αποθηκεύσει αρκετό φυσικό αέριο για να «βγάλει» τον ερχόμενο χειμώνα, σε περίπτωση που υπάρξουν ήπιες θερμοκρασίες στην Ευρώπη.

Η Επίτροπος Ενέργειας της Κομισιόν, Κάντρι Σίμσον, δήλωσε πως η ΕΕ εξετάζει σενάρια για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου καθώς και ένα προσωρινό «ευέλικτο» όριο τα συμβόλαια του αερίου στο χρηματιστήριο ενέργειας της Ολλανδίας (TTF).

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Σίσμον ανέφερε πως «μια επιλογή θα ήταν ένας ευέλικτος περιορισμός των τιμών στα συμβόλαια TTF, με ένα τρόπο που θα μπορούσε να διασφαλίσει τις προμήθειες αερίου στην Ευρώπη, ιδιαίτερα του υγροποιημένου αερίου (LNG)», όπως μετέδωσε το Reuters.

Ακόμα, η Σίμσον είπε πως η ΕΕ έχει αποθηκεύσει αρκετό φυσικό αέριο για να «βγάλει» τον ερχόμενο χειμώνα, σε περίπτωση που υπάρξουν ήπιες θερμοκρασίες στην Ευρώπη.

Το παράδειγμα της Ιβηρικής

Η Σίμσον πρόσθεσε πως η ΕΕ μπορεί να πάρει μαθήματα από τον μηχανισμό της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, παρότι το σχέδιο δεν είναι κατάλληλο για άμεση εφαρμογή σε όλη την Ευρώπη.

«Μπορούμε σίγουρα να μάθουμε από την εμπειρία τους. Τα μέτρα δεν είναι αυτομάτως κατάλληλα για (όλη) την Ευρώπη», δήλωσε η Σίμσον. Εξήγησε πως ένας από τους λόγους για τους οποίους το σχέδιο δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι, σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ, οι δύο χώρες της Ιβηρικής διαθέτουν πολυάριθμους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τις επιλογές που υπάρχουν για τη συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου και η επίτροπος Σίμσον δήλωσε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την έκβαση της συνόδου κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Reuters: Η Γερμανία προς επιπλέον ενισχύσεις σε επιχειρήσεις για τις εισαγωγές φυσικού αερίου

Λίντνερ: Ανάλογο με το μέγεθος της οικονομίας το μέτρο του πλαφόν στο φυσικό αέριο

Πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο θα ζητήσουν από την Κομισιόν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider