ΣΔΙΤ: Ποιοι όμιλοι έδωσαν προσφορές για τα 17 σχολεία στη Β. Ελλάδα ύψους 160 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΣΔΙΤ: Ποιοι όμιλοι έδωσαν προσφορές για τα 17 σχολεία στη Β. Ελλάδα ύψους 160 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με πληροφορίες οικονομική προσφορά υπέβαλαν οι ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΕΚΤΕΡ – ΕΡΕΤΒΟ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ - ΑΤΕΣΕ, ΤΕΚΑΛ. Ποιο είναι το έργο και τα οφέλη του. Που θα γίνουν τα σχολεία.

Πέντε σχήματα, από τα αυτά που είχαν προκριθεί στην τελική φάση, φέρονται να υπέβαλαν προσφορές στον ΣΔΙΤ κτηριακό διαγωνισμό που αφορά στον τομέα της εκπαίδευσης, ύψους περίπου 160 εκατ. ευρώ. Ο λόγος για το έργο «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΕΚΑΕΠΤΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΜΕΣΩ ΣΔΙΤ». Για χτες είχε προγραμματιστεί η υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Οι «5» που έδωσαν το «παρών»

Σύμφωνα με πληροφορίες οικονομική προσφορά υπέβαλαν οι ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΕΚΤΕΡ – ΕΡΕΤΒΟ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ - ΑΤΕΣΕ, ΤΕΚΑΛ. Εφόσον ευσταθούν οι πληροφορίες, τότε δεν έδωσαν τελική προσφορά οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και REDEX (όμιλος Κοπελούζου) – INTRAKAT. Σημειώνεται ότι θα είναι τα πρώτα σχολεία που θα κατασκευαστούν με το μοντέλο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στη Βόρεια Ελλάδα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Αττικής και άλλων περιοχών.

Πού θα γίνουν τα 17 σχολεία

Το αντικείμενο της σύμπραξης αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση, φύλαξη, ασφάλιση και λειτουργία των 17 Σχολικών Μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γενικής, επαγγελματικής και καλλιτεχνικής αγωγής) και ειδικής αγωγής.

Τα σχολεία που θα κατασκευαστούν μέσω ΣΔΙΤ, βρίσκονται στους Δήμους Νεάπολης Συκεών, Παύλου Μελά, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου, Θέρμης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Καλαμαριάς, Πυλαίας, Χορτιάτη και Κατερίνης. Ο ανάδοχος με την ολοκλήρωση του κατασκευαστικού αντικειμένου θα αναλάβει, πέραν της κατασκευής, την λειτουργία-συντήρηση και φύλαξη των σχολείων. Η διάρκεια του έργου έχει οριστεί σε 324 μήνες, δηλαδή 27 έτη. Τα δύο πρώτα χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης θα αφορούν την κατασκευή των σχολικών συγκροτημάτων.

Οι Σχολικές Μονάδες και οι Δήμοι/Δημοτικές Ενότητες στους/ις οποίους/ες αυτές βρίσκονται είναι:

  1. Νεάπολης Συκεών / Πεύκων - 7ο Νηπιαγωγείο Πεύκων - 2/θ (δυναμικότητα)
  2. Νεάπολης Συκεών / Πεύκων - 4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκων - 12/θ
  3. Νεάπολης Συκεών / Συκεών - 1ο ΕΠΑΛ Συκεών - 650 μαθ.
  4. Παύλου Μελά / Ευκαρπίας - Γ.Ε.Λ. Ευκαρπίας - 12/θ
  5. Παύλου Μελά / Ευκαρπίας - 4ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας - 12/θ
  6. Παύλου Μελά / Πολίχνης - 3ο Γ.Ε.Λ. Πολίχνης - 12/θ
  7. Παύλου Μελά / Πολίχνης - 1ο Λύκειο Πολίχνης - 12/θ
  8. Λαγκαδά / Λαγκαδά - 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά - 12/θ
  9. Ωραιοκάστρου/ Ωραιοκάστρου - 3ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου - 12/θ
  10. Ωραιοκάστρου/ Ωραιοκάστρου - 6ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου - 9/θ
  11. Θέρμης / Μίκρας - 1ο Γ.Ε.Λ. Μίκρας - 12/θ
  12. Αμπελοκήπων Μενεμένης / Αμπελοκήπων - 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων - 12/θ
  13. Καλαμαριάς / Καλαμαριάς - Ειδικό Δημοτικό Σχολείο & Ειδικό Νηπιαγωγείο Καλαμαριάς - 6/θ & 2/θ
  14. Πυλαίας - Χορτιάτη / Πυλαίας - 3ο Γυμνάσιο Πυλαίας - 12/θ
  15. Πυλαίας - Χορτιάτη / Πυλαίας - 3ο Λύκειο Πυλαίας - 12/θ
  16. Πυλαίας - Χορτιάτη / Πανοράματος - 3ο Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος - 12/θ
  17. Κατερίνης / Κατερίνης - Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κατερίνης - 380 μαθητές

Σημειώνεται ότι οι 16 πρώτες Σχολικές Μονάδες πρόκειται να κατασκευαστούν και λειτουργήσουν στους ως άνω αναφερόμενους οκτώ (8) Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ η τελευταία Σχολική Μονάδα πρόκειται να κατασκευαστεί και λειτουργήσει στον Δήμο Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι πληρωμές

Κατά την Περίοδο Υπηρεσιών, η Αναθέτουσα Αρχή θα καταβάλλει στον ΙΦΣ Μηνιαία Πληρωμή, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στο Σχέδιο Σύμβασης Σύμπραξης. Σε κάθε περίπτωση, η καθαρή παρούσα αξία των ζητούμενων από κάθε Διαγωνιζόμενο συνολικών Ετήσιων Ενιαίων Χρεώσεων κατά τη διάρκεια της Περιόδου Υπηρεσιών, δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά την Ημερομηνία Βάσης Αναπροσαρμογής το ποσό των 128.400.000 ευρώ, προ ΦΠΑ. Η χρηματοδότηση του Έργου θα γίνει κατ’ αρχήν με ίδια ή/και δανειακά κεφάλαια που θα εξασφαλίσει ο ιδιώτης φορέας σύμπραξης (ΙΦΣ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider