Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Πιθανή μια αύξηση των επιτοκίων κατά 1%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Πιθανή μια αύξηση των επιτοκίων κατά 1%
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι έτοιμοι να αποφασίσουν εάν θα επαναλάβουν την ιστορική αύξηση κατά 7 μονάδες αυτόν τον μήνα –ένα σενάριο που έχει προεξοφλήσει πλήρως η αγορά για την ώρα

Μια αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ήταν «προς το παρόν υπερβολική» αλλά δεν αποκλείεται, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, ο οποίος βέβαια τάσσεται υπέρ ενός μίας ανόδου τριών τετάρτων.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, ο Χόλτσμαν είπε ότι οι αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να αυξήσουν το κόστος δανεισμού σε επίπεδα που μπορεί να εμποδίσουν την οικονομική ανάπτυξη καθώς προσπαθούν να δαμάσουν τον πληθωρισμό. Οι υψηλές τιμές είναι πιθανό να διατηρηθούν για λίγο, αναλυτές να αναμένουν άλλο ένα ρεκόρ κοντά στο 10% όταν δημοσιευθούν τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μία αύξηση 50 μ.β. είναι η ελάχιστη για τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, όπως δήλωσε στο Bloomberg Television, για να προσθέσει πως: «Μπορεί να είναι 100; Θα μπορούσε, αλλά δεν βλέπω την αναγκαιότητα τώρα να πάμε τόσο γρήγορα. Νομίζω ότι οι 75 μ.β. θα ήταν μια καλή εκτίμηση».

Τόνισε πως η ΕΚΤ εξακολουθεί να απέχει «κατά κάποιον τρόπο» από το ουδέτερο επιτόκιο, το οποίο ούτε υποκινεί ούτε περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα και εκτιμάται από τους αναλυτές ότι βρίσκεται κοντά στο 1%-2%. Δήλωσε ότι το να φτάσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,5% από το 0,75% που είναι σήμερα, σίγουρα θα το οδηγήσει πέρα από το να είναι ουδέτερο.

Ο Αυστριακός αξιωματούχος και κορυφαίο «γεράκι» της ΕΚΤ, προειδοποίησε ότι η δημοσιονομική βοήθεια προς τα νοικοκυριά εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους, δεν θα πρέπει να παρεμβαίνει στις προσπάθειες να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λαγκάρντ: Συνέχεια στην αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ για «αρκετούς» μήνες

Ρεν (ΕΚΤ): Χρειαζόμαστε μεγάλη αύξηση των επιτοκίων τον Οκτώβριο - Ίσως και κατά 1%

Βρετανία: Η BoE προσπαθεί να «μαζέψει» την κρίση - Εκτοξεύονται οι τιμές των ομολόγων