ΤΧΣ: Η Rothschild σύμβουλος αποεπένδυσης – Μέχρι τέλος του έτους το πλάνο

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΧΣ: Η Rothschild σύμβουλος αποεπένδυσης – Μέχρι τέλος του έτους το πλάνο
Την «υποδομή» για να προχωρήσει στην αποεπένδυσή του από τις ελληνικές τράπεζες μέχρι το 2025, «χτίζει» το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς ολοκλήρωσε την επιλογή του ενός από τους δύο συμβούλους  που απαιτεί ο νόμος 4941/2022 με τον οποίο αναμορφώθηκε ο ρόλος του ΤΧΣ. 

Την «υποδομή» για να προχωρήσει στην αποεπένδυσή του από τις ελληνικές τράπεζες μέχρι το 2025, «χτίζει» το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς ολοκλήρωσε την επιλογή του ενός από τους δύο συμβούλους που απαιτεί ο νόμος 4941/2022 με τον οποίο αναμορφώθηκε ο ρόλος του ΤΧΣ.

Όπως αναφέρουν πηγές του ΤΧΣ στο insider.gr, μετά από διαδικασία που διήρκεσε τρεις μήνες, αφήνοντας στην τελική “short list” των υποψηφίων πέντε διεθνείς επενδυτικούς συμβούλους οι οποίοι υπέβαλαν βελτιωμένες προσφορές, σύμβουλος για την αποεπένδυση του ΤΧΣ επελέγη η Rothschild. Ο διεθνής επενδυτικός σύμβουλος θα καταρτίσει και θα υποβάλει το πρόγραμμα αποεπένδυσης μέχρι το τέλος του έτους.

Σημειώνεται ότι ο έτερος σύμβουλος του ΤΧΣ, ο λεγόμενος σύμβουλος διάθεσης, αναμένεται να ανακηρυχθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως προβλέπει ο αναθεωρημένος νόμος για το ΤΧΣ, προκειμένου να λάβει την απόφαση θέσπισης της στρατηγικής αποεπένδυσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου αναθέτει τη σύνταξη εκθέσεως σε ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο, ο οποίος διαθέτει διεθνώς αναγνωρισμένο κύρος και πείρα σε αντίστοιχα θέματα. Αυτός είναι ο σύμβουλος στρατηγικής αποεπένδυσης.

Προκειμένου, όμως, να λάβει την απόφαση περί διάθεσης των μετοχών του, το Ταμείο λαμβάνει έκθεση από έναν ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο, ο οποίος διαθέτει διεθνώς αναγνωρισμένο κύρος και πείρα σε αντίστοιχες συναλλαγές. Αυτός είναι ο σύμβουλος διάθεσης.

Η ιδιότητα του συμβούλου στρατηγικής αποεπένδυσης είναι ασυμβίβαστη και συνιστά κώλυμα για την απόκτηση της ιδιότητας συμβούλου διάθεσης.

Η στρατηγική αποεπένδυσης

Σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος 4941/2022 σχετικά με τη στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις συμμετοχές του στις τράπεζες:

- Mε απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία διάθεσης («στρατηγική αποεπένδυσης») του συνόλου ή μέρους των μετοχών ή άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων πιστωτικού ιδρύματος που κατέχει το Ταμείο. Η διάθεση μπορεί να γίνεται τμηματικά ή άπαξ, κατά την κρίση του Ταμείου και σε συμμόρφωση με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.

- To Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου συντάσσει αιτιολογημένη στρατηγική αποεπένδυσης, η οποία περιλαμβάνει το γενικό πρόγραμμα διάθεσης των μετοχών ή άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων πιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία κατέχει το Ταμείο, καθώς και ειδικότερες κατευθύνσεις ανά πιστωτικό ίδρυμα, για τις οποίες λαμβάνονται υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά της συμμετοχής του Ταμείου σε αυτό.

- Η στρατηγική αποεπένδυσης τηρεί τις αρχές του ανταγωνισμού και διέπεται, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, από τις ακόλουθες αρχές:

(α) την οικονομική και λειτουργική βιωσιμότητα του πιστωτικού ιδρύματος

(β) τις συνθήκες της αγοράς, τις μακροοικονομικές συνθήκες, και τις συνθήκες που διέπουν τον κλάδο των πιστωτικών ιδρυμάτων

(γ) τις ευλόγως αναμενόμενες συνέπειες της στρατηγικής αποεπένδυσης για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, την αγορά και την ευρύτερη οικονομία της χώρας

(δ) τον σεβασμό στην αρχή της διαφανούς δράσης

(ε) την αναγκαιότητα κατάρτισης χρονοδιαγράμματος υλοποίησης της στρατηγικής αποεπένδυσης, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τη διάρκεια του Ταμείου

(στ) την ανάγκη διάθεσης σε εύλογο και έγκαιρο χρονικό διάστημα

(ζ) την ανάγκη επιστροφής του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα σε καθαρά ιδιωτική μετοχική σύνθεση.

- Η στρατηγική αποεπένδυσης περιλαμβάνει προβλέψεις, ενδεικτικά, για τα ακόλουθα: (α) τις ενδεδειγμένες ανταγωνιστικές διαδικασίες προσφορών και τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτές, (β) τις απαιτήσεις διαφάνειας και συμμόρφωσης με την νομοθεσία της κεφαλαιαγοράς, και (γ) τις πιθανές μεθοδολογίες διάθεσης.

- Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου δύναται να διαβουλεύεται επί θεμάτων που σχετίζονται με τη στρατηγική αποεπένδυσης με θεσμικούς φορείς που κρίνει κατάλληλους, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών ιδρυμάτων, διασφαλίζοντας την τήρηση της εμπιστευτικότητας της πληροφορίας. Προκειμένου να λάβει την απόφαση θέσπισης της στρατηγικής αποεπένδυσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου αναθέτει τη σύνταξη εκθέσεως σε ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο, ο οποίος διαθέτει διεθνώς αναγνωρισμένο κύρος και πείρα σε αντίστοιχα θέματα («σύμβουλος στρατηγικής αποεπένδυσης»).

- Η στρατηγική αποεπένδυσης λαμβάνει την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο δύναται να ζητά προηγουμένως γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδος. H στρατηγική αποεπένδυσης διατηρείται επικαιροποιημένη. Το Υπουργείο Οικονομικών κοινοποιεί στο Ταμείο σε τετραμηνιαία βάση τις απόψεις του για τη στρατηγική αποεπένδυσης και την υλοποίησή της από το Ταμείο. Το Ταμείο υποχρεούται να ενημερώνει εγγράφως, εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών, το Υπουργείο για τις τυχόν επιφυλάξεις του ως προς τις ανωτέρω απόψεις.

H στρατηγική διάθεσης

Σε ό,τι αφορά τον έτερο σύμβουλο που θα πρέπει να επιλέξει το ΤΧΣ, ο νόμος προβλέπει τα εξής:

Προκειμένου να λάβει την απόφαση περί διάθεσης, το Ταμείο λαμβάνει έκθεση από έναν ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο, ο οποίος διαθέτει διεθνώς αναγνωρισμένο κύρος και πείρα σε αντίστοιχες συναλλαγές («σύμβουλος διάθεσης»).

Η έκθεση εκπονείται εν όψει σχεδιαζόμενης διάθεσης για συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα και περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον την εισήγηση του συμβούλου διάθεσης προς το Ταμείο για τα ακόλουθα: (α) πρόταση συγκεκριμένης συναλλαγής διάθεσης σύμφωνα με τη στρατηγική αποεπένδυσης, (β) αποτύπωση και αξιολόγηση των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά, (γ) αιτιολογημένη πρόταση της πλέον ενδεδειγμένης δομής της συναλλαγής. Η έκθεση συνοδεύεται από χρονοδιάγραμμα αναφοράς για τη διάθεση των μετοχών ή άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων.

Στην έκθεση αιτιολογούνται επαρκώς οι προϋποθέσεις και ο τρόπος διάθεσης των μετοχών ή άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων που κατέχει το Ταμείο, καθώς και οι απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την τήρηση του χρονοδιαγράμματος. Ο σύμβουλος διάθεσης παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη στο Ταμείο και μετά την υποβολή της εκθέσεώς του, καθώς και σε όλα τα στάδια υλοποίησης της συναλλαγής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΧΣ: Η Rothschild και το πλάνο αποεπένδυσης - Η δίδυμη υποχώρηση ευρώ - στερλίνας

Ρεύμα: «Ψαλίδι» 13,9% στην κατανάλωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω του υψηλού κόστους

Ενέργεια: Η Αθήνα φτιάχνει νέα πρόταση για ευρωπαϊκό μηχανισμό θωράκισης από μελλοντικές κρίσεις - Στη Σύνοδο της Παρασκευής

gazzetta
gazzetta reader insider insider