Fed: Προς αύξηση επιτοκίων κατά 0,75% - Άνοδο 150 μονάδων βάσης ζητά αναλυτής της Wells Fargo

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: Προς αύξηση επιτοκίων κατά 0,75% - Άνοδο 150 μονάδων βάσης ζητά αναλυτής της Wells Fargo
Αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις της Fed με όλα τα δεδομένα να δείχνουν νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75%.

Ακόμα μια νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% - την τρίτη στη σειρά- αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η Fed, ενώ θα δημοσιεύσει τις τριμηνιαίες προβλέψεις για τον πληθωρισμό, την οικονομία και τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων.

Αυτή τη φορά οι προβλέψεις της Fed είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς ο πληθωρισμός Αυγούστου στις ΗΠΑ δεν υποχώρησε, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών και πυροδοτώντας μπαράζ απωλειών στα μεγάλα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και της Ευρώπης.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, αναμένεται να επαναλάβει τη δέσμευσή του πως θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να καταπολεμήσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

«Στην πραγματικότητα δεν έχουμε αυστηροποιήσει την πολιτική για την καταπολέμηση του πληθωρισμούαπό τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Στόχος είναι μια παρατεταμένη επιβράδυνση που μειώνει αργά τον πληθωρισμό και σταδιακά αυξάνει το ποσοστό ανεργίας» υπογράμμισε η επικεφαλής αναλύτρια της KPMG, Ντιάν Σουόνγκ.

«Ο δείκτης τιμών καταναλωτή την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε πολλά στην αναδιάρθρωση της αγοράς. Οι μετοχές ξεπούλησαν και οι αποδόσεις των ομολόγων εκτοξεύτηκαν υψηλότερα μετά από αυτήν την έκθεση, με ορισμένες να αυξάνονται πάνω από το 4%. Η απόδοση του 10ετούς ήταν στο 3,59% την Τρίτη, το υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2011», δήλωσε ο Πίτερ Μπούκβαρ, επικεφαλής επενδύσεων στο Bleakley Advisory Group.

Το επιτόκιο των Fed Funds κυμαίνεται πλέον από 2,25% έως 2,5% και η Fed στοχεύει σε τελικό επιτόκιο ή τερματικό επιτόκιο από 3,50% έως 3,75% μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν αύξηση πάνω από 4% με την Citigroup να εκτιμά πως ίσως να ξεπεράσει το 5% εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποφασίσει να γίνει πιο επιθετική στη μάχη κατά του πληθωρισμού.

«Θα πονέσει» η αγορά εργασίας

Η Σουόνγκ προβλέπει πως από τις αποφάσεις της Fed θα προκύψει «άλμα» στο ποσοστό ανεργίας με πάνω από το 5% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Τον Ιούνιο, η Fed προέβλεψε ότι το ποσοστό ανεργίας θα ήταν 3,7% φέτος, στο ίδιο επίπεδο με τον Αύγουστο, ενώ θα αυξηθεί σε 3,9% το 2023 και 4,1% έως το 2024 σύμφωνα με τις αναλύσεις της.

«Είμαι στο στρατόπεδο που λέει πως πρέπει να αυξηθεί πραγματικά το ποσοστό ανεργίας για να σημειωθεί πραγματική πρόοδος με τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Τζιμ Κάρον, επικεφαλής μακροοικονομικών της Morgan Stanley, ενώ προειδοποίησε πως η αύξηση των επιτοκίων της Fed είναι μια διαδικασία που θα εντείνει και τον κίνδυνο ύφεσης. «Αυξάνοντας τους κινδύνους ύφεσης, μειώνετε τους κινδύνους πληθωρισμού, διότι το μόνο που έχει να κάνει είναι η μείωση της ζήτησης στην οικονομία. Η θυσία είναι η πιο αργή ανάπτυξη στο μέλλον» πρόσθεσε.

Βέβαια, υπάρχουν και ορισμένοι επενδυτές που πιστεύουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα, αλλά οι περισσότεροι εκτιμούν πως το +0,75 είναι το ρεαλιστικότερο σενάριο.

Πιο σκληρή στάση

Από την άλλη, υπάρχουν και πιο «ακραίες» απόψεις, όπως αυτή του Μάικλ Σουμάχερ της Wells Fargo, που εκτιμά πως η Fed αυξάνει τα επιτόκια πολύ αργά, ενώ αν ήταν στη θέση του Πάουελ θα σκεφτόταν σοβαρά μια αύξηση 150 μονάδων βάσης αυτή την εβδομάδα.

«Η Fed ξέρει ποιος είναι ο προορισμός. Πολύ πιθανό το επιτόκιο να φτάσει στο 4% και βάλε φέτος», δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής της εταιρείας. «Ας το φτάσουμε εκεί σε μια μέρα. Αλλά φυσικά, η Fed δεν θα το κάνει αυτό».

Αναγνωρίζει ότι θα ήταν ένας σκληρός ελιγμός που δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς να προκαλέσει βίαιους κλυδωνισμούς στις αγορές ενώ το «κλειδί» σύμφωνα με τον ίδιο είναι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να πείσουν τους επενδυτές ότι η ιστορική άνοδος των επιτοκίων είναι προκαταβολική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε υψηλό 20ετίας το δολάριο μετά τις δηλώσεις Πούτιν - Προς την καλύτερη χρονιά από το 1981

Κέρδη άνω του 2% στο πετρέλαιο μετά το διάγγελμα Πούτιν

Επιδότηση 436 €/MWh για την πρώτη κλίμακα στο ρεύμα – Ενίσχυση 90 €/MWh στο αέριο από ΔΕΠΑ Εμπορίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider