Ντε Γκίντος (EKT): «Πολύ, πολύ υψηλός» ο πληθωρισμός - Δεν θα μειωθεί μόνο με ύφεση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντε Γκίντος (EKT): «Πολύ, πολύ υψηλός» ο πληθωρισμός - Δεν θα μειωθεί μόνο με ύφεση
Η ύφεση από μόνη της δεν θα φέρει μείωση του πληθωρισμού σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Ο κίνδυνος η ευρωζώνη να περιέλθει σε ύφεση τον χειμώνα είναι ορατός, μιας και οι προοπτικές ανάπτυξης της εντείνονται όμως δεν φτάνει αυτό για να μειωθεί ο πληθωρισμός, δίχως και νέες αυξήσεις επιτοκίων, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος.

Η ανάπτυξη συρρικνώνεται λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους και της έλλειψης ρωσικού φυσικού αερίου, με νοικοκυριά και επιχειρήσεις να είναι αντιμέτωπα με έναν δύσκολο χειμώνα με την ακρίβεια και τιμές στα ύψη.

«Οι αγορές πιστεύουν ότι η επιβράδυνση της οικονομίας θα μείωνε από μόνη της τον πληθωρισμό. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι σωστό. Η νομισματική πολιτική πρέπει να συμβάλει» επεσήμανε ο ντε Γκίντος σε συνέδριο, σύμφωνα με το Reuters.

Πρόσθεσε ότι τα πρόσφατα οικονομικά δεδομένα δείχνουν μια σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας όμως ο πληθωρισμός είναι «πολύ, πολύ υψηλός» αυτή τη στιγμή και η πιθανή παράταση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία ίσως διατηρήσει αυτό το ποσοστό υψηλό για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται πως στις 8 Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στην δεύτερη διαδοχική αύξηση των βασικών της επιτοκίων -αυτή τη φορά κατά 75 μονάδες βάσης- αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέες αυξήσεις στο μέλλον, καθώς εκτιμάται πως ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλός και είναι πιθανόν να παραμείνει σε επίπεδα πάνω από τον στόχο για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία - μαμούθ Hertz και General Motors για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

«Πράσινο φως» από το υπουργείο Οικονομικών για το eurojackpot – 10ετής άδεια στον ΟΠΑΠ

Πώς θα εξοικονομήσουν ενέργεια τα ελληνικά νοικοκυριά

gazzetta
gazzetta reader insider insider