Αντρέα Ενρία (ΕΚΤ): Οι τράπεζες πρέπει να αναθεωρήσουν τις κεφαλαιακές προβλέψεις τους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντρέα Ενρία (ΕΚΤ): Οι τράπεζες πρέπει να αναθεωρήσουν τις κεφαλαιακές προβλέψεις τους
Αναθεώρηση των τραπεζικών προβλέψεων ζητά η ΕΚΤ, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι εύρωστος ώστε να ανταπεξέλθει απέναντι σε μια πιθανή ύφεση, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να ζητά από τις τράπεζες να αναθεωρήσουν τις κεφαλαιακές προβλέψεις τους, ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται, όπως επεσήμανε ο αρμόδιος επικεφαλής της εποπτικής αρχής της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των χωρών της ευρωζώνης έχουν στη διάθεσή τους άφθονα κεφάλαια τα τελευταία χρόνια και αναμένεται επίσης να επωφεληθούν από την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, αλλά μια σχεδόν βέβαιη ύφεση και το υψηλό ενεργειακό κόστος είναι σίγουρο ότι θα επιβαρύνουν μέρος του κλάδου.

«Πιέζουμε τις τράπεζες να εστιάσουν πολύ στην περιστολή της έκθεσής τους σε τομείς που εξαρτώνται ιδιαιτέρως από την ενέργεια και που είναι ευάλωτοι σε ενεργειακές κρίσεις», επεσήμανε ο κ. Ενρία μιλώντας σε συνέδριο στις Βρυξέλλες.

«Ζητάμε λοιπόν από τις τράπεζες να επανεξετάσουν τις κεφαλαιακές προβλέψεις τους, λαμβάνοντας υπόψιν σοβαρά και δυσμενή σενάρια, ενώ είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διάλογο μαζί τους» πρόσθεσε σύμφωνα με το Reuters.

Παράλληλα, εκτιμά πως οι τραπεζικοί όμιλοι που λαμβάνουν μέρος στη χρηματοδότηση ακινήτων περιουσιών, αλλά και σε στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια πως είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στην αύξηση του κόστους δανεισμού και χρήζουν προσοχής.

Tέλος, επισήμανε πως η ΕΚΤ πιέζει τις τράπεζες να εξετάσουν ενδελεχώς την έκθεσή τους σε ιδιαζόντως ενεργοβόρους κλάδους, διότι οι επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξαπλώνονται στην οικονομία με ταχύτατους ρυθμούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σαλβίνι: 30 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση

De Cos (ΕΚΤ): Η νομισματική σύσφιξη θα εξαρτηθεί από το πληθωριστικό outlook

Σήμερα οι χρεώσεις των προμηθευτών ρεύματος για Οκτώβριο – Πού θα κινηθούν οι επιδοτήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider