Βρετανία: Πτώση στις λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο - Σε χαμηλό 37 ετών η στερλίνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Πτώση στις λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο - Σε χαμηλό 37 ετών η στερλίνα
«Βουτιά» κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία τον Αύγουστο, με οικονομολόγους να προαλείφουν ύφεση στην οικονομία τα επόμενα τρίμηνα.

Τελευταία Ενημέρωση 11:50

Οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία μειώθηκαν τον Αύγουστο, καθώς η συρρίκνωση των πραγματικών εισοδημάτων των νοικοκυριών λόγω του υψηλού πληθωρισμού επηρέασαν και την καταναλωτική αγορά.

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,6% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, παρά την αύξηση 0,4% τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Βρετανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Μάλιστα, η πτώση ήταν γενικευμένη, συμπαρασύροντας όλους τους κύριους τομείς, τη στιγμή που οικονομολόγοι οι οποίοι συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν μείωση της τάξεως του 1,4%.

Βουτιά για τη στερλίνα

Mετά την ανακοίνωση, η στερλίνα βρέθηκε να υποχωρεί σε νέο χαμηλό 37 ετών έναντι του δολαρίου, πάνω από 1% στα 1,1350 δολ. και έχασε 0,5% έναντι του ευρώ στα 1,1407 ευρώ, ενώ αυτή την ώρα βρίσκεται στο -0,95%.

Πιο συγκεκριμένα, η βρετανική λίρα έπεσε κάτω από 1,14 δολάρια για πρώτη φορά από το 1985, με το εκρηκτικό κοκτέιλ της ισχυροποίησης του δολαρίου και των προειδοποιήσεων για βρετανική ύφεση να αποδυναμώνουν το νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το βρετανικό ΑΕΠ αυξήθηκε ελαφρά τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα την ανάκαμψη στον τομέα των υπηρεσιών, αλλά αναλυτές αναμένουν η οικονομία της χώρας θα αντιμετωπίσει ύφεση τα επόμενα τρίμηνα, καθώς η κρίση στο κόστος ζωής πλήττει τόσο την κατανάλωση όσο και τις επενδύσεις.

Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές αγορές διαπραγματεύονται χαμηλότερα την Παρασκευή, καθώς οι φόβοι για νέες αυξήσεις επιτοκίων σε συνδυασμό με την αστάθεια στην ανάπτυξη και την αγορά ενέργειας, επηρεάζουν τους επενδυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Ανθεκτικότητα στις λιανικές πωλήσεις - Καλύτερα των εκτιμήσεων τα επιδόματα ανεργίας

Πώς η βασίλισσα Ελισάβετ σχεδίασε την Jaguar νεκροφόρα της λίγο πριν πεθάνει

Τα δύο σενάρια για το πώς θα καλυφθεί η επιδότηση θέρμανσης με αέριο – Την άλλη εβδομάδα το «πακέτο» για το ρεύμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider