Σταϊκούρας: Νέοι στόχοι ανάπτυξης - Στο 5,3% φέτος και 2,1% το 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Νέοι στόχοι ανάπτυξης - Στο 5,3% φέτος και 2,1% το 2023
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως το συνολικό κόστος των μέτρων στήριξης φέτος φτάνει μαζί με τα μέτρα της ΔΕΘ στα 13,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 80% ειναι παρεμβάσεις στο ρεύμα.

Την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 5,3%, σημαντικά υψηλότερο της ΕΕ (3,1% στην Ευρωζώνη), και 2,1% το 2023 (έναντι 0,9% κοινοτικού μέσου όρου) μετέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην ΕΡΤ,

Ανέφερε πως το συνολικό κόστος των μέτρων στήριξης φέτος φτάνει μαζί με τα μέτρα της ΔΕΘ στα 13,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 80% ειναι παρεμβάσεις στο ρεύμα. Το δημοσιονομικό κόστος αυτών των μέτρων, διευκρίνισε πως φτάνει στα 4,3 δισ. ευρώ και ότι εχουν διασφαλιστεί οι αναγκαίοι πόροι ούτως ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι φέτος και το 2023.

Παράλληλα, ο ΥΠΟΙΚ εκτίμησε ότι θα γίνουν παρεμβάσεις στους δημοσιονομικούς κανόνες αλλά μεταφέρθηκαν για αργότερα φέτος, όπου θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την πορεία των οικονομιών της Ευρώπης. Εξάλλου, εκτίμησε ότι θα υπάρχει μια ελαστικότητα, ωστόσο είπε πως η Ελλάδα θα πρέπει να είναι προσεχτική, λόγω της πρόσφατης εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις το 2023 θα ανέρχονται στο 6%, ενώ αναφερόμενος στην οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ διευρύνεται το εισοδηματικό κριτήριο από τα 600 στα 800 ευρώ. Όσον αφορά το επίδομα θέρμανσης, διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων, με την αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου για άγαμο να αυξάνεται στα 16 χιλ. ευρώ από τα 14 χιλ. ευρώ, ενώ για έγγαμο ενισχύεται στα 24 χιλ. ευρώ από τα 20 χιλ. ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Παράλληλα, η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία αναμένεται να είναι 0,25 ευρώ (με τον ΦΠΑ) ανά λίτρο, με κόστος αθροιστικά 250 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το κονδύλι που θα διατεθεί για τους συνταξιούχους ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ και θα αφορά: στην «επιταγή ακρίβειας» 250 ευρώ τον Δεκέμβριο σε 2,3 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους (την «επιταγή» θα λάβουν επίσης ανασφάλιστοι υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργοι), τη μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μόνιμη αύξηση των συντάξεων.

Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιδότησης του φυσικού αερίου, δήλωσε ότι είναι υπό επεξεργασία, εν αναμονή και των αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι αλλάζει στις γονικές παροχές – δωρεές χρηματικών ποσών

Επίδομα 250 ευρώ: Με αυξημένα εισοδηματικά κριτήρια οι δικαιούχοι - Ποιοι θα το λάβουν διπλό τα Χριστούγεννα

gazzetta
gazzetta reader insider insider