Ξεκλείδωσε η αναδρομική φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων κερδών» των ηλεκτροπαραγωγών - Στα 460 εκατ. τα έσοδα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκλείδωσε η αναδρομική φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων κερδών» των ηλεκτροπαραγωγών - Στα 460 εκατ. τα έσοδα
Σε ΦΕΚ η απόφαση που καθορίζει τον τρόπο υπολογισμού του ποσού στο οποίο θα επιβληθεί η έκτακτη εισφορά 90%, για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 30ή Ιουνίου 2022. Εκτιμάται ότι θα ανακτηθούν 460 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων.

Ανοίγει ο δρόμος για την αναδρομική φορολόγηση με 90% των «ουρανοκατέβατων κερδών» των ηλεκτροπαραγωγών για το 9μηνο από την την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 30ή Ιουνίου 2022, με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της σχετικής απόφασης του υπουργού Οικονομικών, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και του Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Η έκδοση της εφαρμοστικής ΚΥΑ προβλεπόταν στη νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ με την οποία θεσπίσθηκε η έκτακτη φορολόγηση, ώστε να «ξεκλειδώσει» η απόδοση των σχετικών ποσών από τους ηλεκτροπαραγωγούς, μετά τον υπολογισμό των υπερεσόδων από τη ΡΑΕ. Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, μεταξύ άλλων προσδιορίζεται κάθε ζήτημα για την εφαρμογή της μεθοδολογίας, όπως και η διαδικασία βεβαίωσης της εισφοράς.

Στα 460 εκατ. η έκτακτη εισφορά

Εκτιμάται ότι το ποσό της εισφοράς θα κινηθεί στα επίπεδα των 460 εκατ., τα οποία θα εισρεύσουν το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου. Σύμφωνα με τη μεθοδολογία που αναφέρεται στην ΚΥΑ, παραπέμποντας στη σχετική νομοθετική διάταξη, τα προς φορολόγηση κεφάλαια θα προκύψουν αφού από τα «υπερέσοδα» αφαιρεθούν οι άμεσες εκπτώσεις των εταιρειών στην προμήθεια ρεύματος στους πελάτες τους (π.χ. εκπτώσεις συνέπειας), καθώς και οι έμμεσες εκπτώσεις.

Στη δεύτερη κατηγορία, περιλαμβάνονται στα τιμολόγια ρεύματος σταθερής χρέωσης που παρείχαν οι εταιρείες στο πελατολόγιό τους. Επίσης, από τα ποσά στα οποία θα επιβληθεί η έκτακτη εισφορά, θα αφαιρεθούν τα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας σε προμηθευτές, μέσω διμερών συμβάσεων.

Το έκτακτη εισφορά θα υπολογιστεί ανά μήνα και, αφού βεβαιωθεί, θα εισπραχθεί σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ώστε να καταβληθεί εντός τριών μηνών από την κοινοποίηση. Η προθεσμία και η άσκηση προσφυγής κατά της πράξης προσδιορισμού δεν αναστέλλουν την εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης.

Προσδιορισμός των ποσών από τη ΡΑΕ

Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ έχει ήδη δημοσιοποιήσει το πόρισμά της σχετικά με τα «υπερέσοδα» για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 με Μάρτιο 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ολοκληρώσει πλέον τους σχετικούς υπολογισμούς και για το υπόλοιπο επίμαχο χρονικό διάστημα, δηλαδή για το τρίμηνο Απρίλιος-Ιούνιος 2022.

Πλέον, για τον καθορισμό του ποσού στο οποίο θα υποβληθεί η έκτακτη εισφορά, η Αρχή θα αφαιρέσει από τα υπερέσοδα τόσο τις εκπτώσεις όσο και τις επιστροφές βάσει διμερών συμβάσεων, τα οποία έχει λάβει από τις καθετοποιημένες εταιρείες στη ΡΑΕ, αφού πρώτα πιστοποιηθούν από ορκωτό λογιστή.

H ανάγκη ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς έχει αρθεί από την 1η Ιουλίου, όταν τέθηκε σε εφαρμογή η παρέμβαση στην χονδρεμπορική αγορά. Με την παρέμβαση, επιβλήθηκε πλαφόν στην αμοιβή κάθε τεχνολογίας ηλεκτροπαραγωγής από την πώληση της ενέργειας στο χρηματιστήριο ενέργειας, το οποίο καθορίζεται συναρτήσει του μεσοσταθμικού κόστους της, προσθέτοντας ένα μικρό εύλογο κέρδος.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε μονάδα αμείβεται πλέον στη βάση του κόστους λειτουργίας της, με συνέπεια να μην αποκομίζει υπερέσοδα – όπως συμβαίνει νωρίτερα, που αποζημιωνόταν με βάση την προσφορά του ακριβότερου σταθμού ο οποίος εντάχθηκε στο σύστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης σε Τσαπούτοβα: Έχουμε υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο το κόστος της ενέργειας

Σταϊκούρας: Το δημόσιο δεν έχει κάνει αρκετά για την εξοικονόμηση ενέργειας

Σύστημα «ποινών» σε δημόσιους φορείς που σπαταλούν ενέργεια, καμπάνια για τους ιδιώτες – Το σχέδιο για εξοικονόμηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider