Λίντνερ (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας): Πρέπει να αποσυνδεθεί η τιμή ρεύματος από την τιμή αερίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λίντνερ (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας): Πρέπει να αποσυνδεθεί η τιμή ρεύματος από την τιμή αερίου
Οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και το κράτος της Γερμανίας θα πρέπει να επωμιστούν ένα επιπλέον βάρος άνω των 200 δισ. ευρώ το επόμενο έτος.

Την ανάγκη αντιμετώπισης των αυξημένων τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος στη Γερμανία υπογράμμισε ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών της χώρας, Κρίστιαν Λίντνερ, προειδοποιώντας για «μεγάλο πλήγμα» στη ισχυρότερη δύναμη της Ευρώπης.

Μιλώντας στην εφημερίδα Bild, ο Λίντνερ είπε πως υπάρχει ανάγκη για γρήγορη δράση αλλιώς «ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ανεβαίνει λόγω της ενεργειακής κρίσης». Ο ίδιος είπε πως η ηλεκτρική αγορά πρέπει να αλλάξει ώστε οι τιμές να μην συνδέονται με το ακριβότερο φυσικό αέριο, οδηγώντας δισ. ευρώ σε κέρδη για τους διαχειριστές αιολικών, ηλιακών και ανθρακικών εγκαταστάσεων «εις βάρος των καταναλωτών», όπως ανέφερε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως μέσω προειδοποιήσεων για διακοπές ρεύματος και κοινωνικές αναταραχές αυτόν τον χειμώνα, οι πολιτικοί της Ευρώπης έχουν διαθέσει περίπου 280 δισ. ευρώ για να απαλύνουν τον πόνο για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αλλά η βοήθεια κινδυνεύει να επισκιάσει την κλίμακα της έκτακτης ανάγκης.

«Γιγαντιαίο σοκ»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ινστιτούτου οικονομικών ερευνών IMK, Σεμπάστιαν Ντούλιεν, είπε ότι ορισμένα μέλη της κυβέρνησης του καγκελάριου Όλαφ Σολτς δεν φαίνεται να έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της απειλής, προειδοποιώντας ότι «η Γερμανία αντιμετωπίζει ένα γιγαντιαίο μακροοικονομικό σοκ».

Σύμφωνα με τον ίδιο και μια «συντηρητική εκτίμηση» του IMK οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και το ομοσπονδιακό κράτος θα πρέπει να επωμιστούν ένα επιπλέον βάρος άνω των 200 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, ή περίπου 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Σημειώνεται πως η γερμανική κυβέρνηση συνέρχεται την Τρίτη για το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Σολτς, με το Βερολίνο να εξετάζει την επιβολή κάποιας μορφής έκτακτου φόρου στις ενεργειακές εταιρείες, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα.

Η Τσεχία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε την Παρασκευή ότι θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών ενέργειας του μπλοκ για να συζητήσουν πιθανές λύσεις για την κρίση.

Η εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας είναι αποτέλεσμα «αποτυχίας της αγοράς», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα και ζήτησε ένα μέτρο σε επίπεδο ΕΕ για την επιβολή ανώτατου ορίου. Επιδιώκει την υποστήριξη της ιδέας αυτής από άλλα κράτη μέλη και σχεδιάζει να συζητήσει πιθανά όρια τιμών με τον Σολτς σε συνομιλίες στην Πράγα τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider