Βρετανία: Θα γίνει χώρα «αναδυόμενης αγοράς», κατά την Saxo Bank

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Θα γίνει χώρα «αναδυόμενης αγοράς», κατά την Saxo Bank
Η πολιτική αστάθεια, οι εμπορικές αναταράξεις, η ενεργειακή κρίση και ένας αστρονομικός πληθωρισμός, θα καταστήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο μια «χώρα αναδυόμενης αγοράς» σύμφωνα με την Saxo Bank. 

Η πολιτική αστάθεια, οι εμπορικές αναταράξεις, η ενεργειακή κρίση και ένας αστρονομικός πληθωρισμός, θα καταστήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο μια «χώρα αναδυόμενης αγοράς» σύμφωνα με την Saxo Bank.

H Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η βρετανική οικονομία θα εισέλθει στο τέταρτο τρίμηνο στην πιο παρατεταμένη ύφεση από την Μεγάλη Οικονομική Κρίση που θα οδηγήσει το ΑΕΠ χαμηλότερα κατά 2,1%. Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός προβλέπεται να κορυφωθεί πάνω από το 13% τον Οκτώβριο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η κεντρική τράπεζα δεν αναμένει μια ραγδαία ανάκαμψη από την ύφεση και προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα παραμένει 1,75% χαμηλότερα σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα στα μέσα του 2025.

Σε ένα ερευνητικό σημείωμα της Δευτέρας, ο επικεφαλής μακρο-ανάλυσης της Saxo Bank, επισήμανε ότι η Μεγάλη Βρετανία «φαίνεται όλο και περισσότερο σαν μια χώρα αναδυόμενης αγοράς».

Σημειώνεται ότι ο νέος πρωθυπουργός θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον, με τους υποψήφιους των Συντηρητικών Liz Truss και Rishi Sunak να διεκδικούν τα κλειδιά της Downing Street καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μια ιστορικών διαστάσεων κρίση του κόστους επιβίωσης και την οξύτερη πτώση στο βιοτικό επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Το πλαφόν των τιμών ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να ανέβει κατά επιπλέον 70% τον Οκτώβριο, ωθώντας τους λογαριασμούς ρεύματος σε πάνω από 3.400 λίρες ετησίως και οδηγώντας εκατομμύρια νοικοκυριών στην φτώχεια, με μια επιπλέον αύξηση να αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους.

Η χώρα επίσης παλεύει με τις εμπορικές διαταραχές που έχουν εκδηλωθεί λόγω του Brexit και της διαμετακομιστικής συμφόρησης ελέω πανδημίας.

Ο μοναδικός παράγοντας που λείπει για να ολοκληρωθεί ο χαρακτηρισμός της χώρας ως αναδυόμενης αγοράς, κατά τον Dembik, είναι μια νομισματική κρίση, με τη βρετανική λίρα να αντιστέκεται, παρά την ένταση των αντίξοοων μακροοικονομικών ανέμων.

Έτσι η λίρα, «υποχώρησε μόνο κατά 0,70% έναντι του ευρώ και κατά 1,50% έναντι του αμερικανικού δολαρίου την περασμένη εβδομάδα. Το δικό μας στοίχημα: Έχοντας επιβιώσει από την αβεβαιότητα του Brexit, δεν βλέπουμε τι είναι εκείνο που θα μπορούσε να σπρώξει την λίρα σε ελεύθερη πτώση».

Εντούτοις, διαπίστωσε ότι όλοι οι βασικοί δείκτες κατατείνουν προς επιδείνωση της κατάστασης για την βρετανική οικονομία το επόμενο διάστημα. Για παράδειγμα, οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων -που συχνά θεωρούνται ως ο οδηγός δείκτης για την υγεία της βρετανικής οικονομίας - μειώθηκαν από τις 1,835 εκατομμύρια τον Ιούλιο του 2021 στις 1,528 εκατομμύρια τον τελευταίο μήνα, σημειώνοντας πτώση 14%.

«Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το τέλος της δεκαετίας του 1970. Η ύφεση θα είναι μακρά και βαθιά. Δεν θα υπάρξει εύκολη διαφυγή. Αυτό είναι το πιο ανησυχητικό, κατά την άποψή μας. Η Τράπεζα της Αγγλίας αξιολογεί ότι η ύφεση θα διαρκέσει, με το ΑΕΠ να παραμένει κατά 1,75% χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα στα μέσα του 2025», εκτίμησε ο Dembik.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider