Οι χώρες της Μεσογείου αγοράζουν αθόρυβα ρωσικό πετρέλαιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι χώρες της Μεσογείου αγοράζουν αθόρυβα ρωσικό πετρέλαιο
Την περασμένη εβδομάδα εστάλη, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, αργό των Ουραλίων, από τη Βαλτική στην Ελλάδα.

Οι αγοραστές πετρελαίου της νότιας Ευρώπης επιστρέφουν αθόρυβα στην αγορά για το ρωσικό αργό, με την ισχύ της απαγόρευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αποστολές πετρελαίου να απέχει άλλους τέσσερις μήνες.

Οι αποστολές ρωσικού αργού στα λιμάνια της Ιταλίας και της Τουρκίας αυξήθηκαν σε υψηλά πολλών εβδομάδων τις 7 ημέρες έως τις 5 Αυγούστου, αντισταθμίζοντας τη νέα πτώση που σημειώθηκε στις αποστολές προς πελάτες της βόρειας Ευρώπης, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων που συγκέντρωσε το Bloomberg. Οι αποστολές από τη Ρωσία προς στην περιοχή της Μεσογείου συνολικά, ήταν οι υψηλότερες από τα μέσα Ιουνίου.

Οι παραδόσεις αργού από τερματικούς σταθμούς της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας σε διυλιστήρια της Ιταλίας αυξήθηκαν σε υψηλό επτά εβδομάδων, ενώ οι αποστολές στην Τουρκία ήταν οι μεγαλύτερες σε διάστημα έξι εβδομάδων. Η Ισπανία παρέλαβε το πρώτο της φορτίο αργού πετρελαίου των Ουραλίων από τον Απρίλιο, με ένα φορτίο που ανήκε στην KazTransOil του Καζακστάν και παραδόθηκε στο Μπιλμπάο. Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε επίσης η πρώτη αποστολή αργού των Ουραλίων από τη Βαλτική στην Ελλάδα από τον Φεβρουάριο.

Οι αυξημένες ροές αργού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ενόψει των κυρώσεων που θα τεθούν σε ισχύ υπογραμμίζουν τη δυσκολία που θα έχει η Ευρώπη να τερματίσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο της Μόσχας. Ο προσδιορισμός ορισμένων από αυτά τα φορτία ως μη ρωσικά, παρόλο που είναι ρωσικής ποιότητας και αποστέλλονται από ρωσικό λιμάνι, καταδεικνύει πόσο δύσκολο θα είναι να ελέγχεται η εφαρμογή των κυρώσεων όταν τεθούν σε ισχύ τον Δεκέμβριο.

Οι αποστολές θαλάσσιου ρωσικού αργού έχουν σταθεροποιηθεί στο επίπεδο των περίπου 500.000 βαρελιών την ημέρα, χαμηλότερα σε σχέση με το υψηλό που άγγιξαν μετά την εισβολή των στρατευμάτων της Μόσχας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου και παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το σημείο που βρίσκονταν πριν από την επίθεση. Οι εξαγωγές μειώθηκαν την εβδομάδα έως τις 5 Αυγούστου, διολισθαίνοντας στα 3,46 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από 3,51 εκατομμύρια την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων. Ωστόσο, οι μέσες αποστολές τεσσάρων εβδομάδων, που εξομαλύνουν μέρος της μεταβλητότητας στα εβδομαδιαία μεγέθη, αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, στα 3,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Με βάση τους προορισμούς, η μέση ροή ρωσικού αργού προς την Ασία παρέμεινε κοντά στα 1,75 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, από το επίπεδο των άνω των 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα τον Απρίλιο και τον Μάιο. Οι αποστολές προς ευρωπαίους αγοραστές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη Βόρεια Ευρώπη, τη Μεσόγειο και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αυξήθηκαν σε υψηλό πέντε εβδομάδων, φτάνοντας τα 1,38 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αλλά εξακολουθούν να είναι μειωμένες από τα περισσότερα από 1,85 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα πριν από την εισβολή.

Ευρώπη

Ο όγκος που μεταφέρθηκε στη βόρεια Ευρώπη τις 4 εβδομάδες έως τις 5 Αυγούστου υποχώρησε στο 25% του επιπέδου που βρισκόταν πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 317.000 βαρέλια την ημέρα. Οι αποστολές προς τους πελάτες της Μεσογείου αυξήθηκαν για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίωνη 7 εβδομάδων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Τα σενάρια για να αποφευχθούν τα προβλήματα στο φυσικό αέριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider