ΕΚΤ (έρευνα): Δυσοίωνες οι προσδοκίες των καταναλωτών για πληθωρισμό, ύφεση και εργασία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ (έρευνα): Δυσοίωνες οι προσδοκίες των καταναλωτών για πληθωρισμό, ύφεση και εργασία
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μηνιαίας δημοσκόπησης των νοικοκυριών της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, της Έρευνας Καταναλωτικών Προσδοκιών.

Δυσοίωνες είναι οι προσδοκίες των ευρωπαίων καταναλωτών για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς αντιμετωπίζει ένα μείγμα υψηλού πληθωρισμού, προοπτική συρρίκνωσης της οικονομίας και επιδείνωσης της αγοράς εργασίας.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μηνιαίας δημοσκόπησης των νοικοκυριών της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, της Έρευνας Καταναλωτικών Προσδοκιών.

Η διάμεση προσδοκία των καταναλωτών για τον πληθωρισμό 12 μήνες μετά αυξήθηκε στο 5% τον Ιούνιο, σύμφωνα με την αρχική έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Η εκτίμηση για την αύξηση των τιμών σε τρία χρόνια αυξήθηκε κατά 0,3 μονάδες στο 2,8% - σημαντικά πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.

Εν τω μεταξύ, η οικονομία συρρικνώνεται κατά 1,3% σε ένα χρόνο, με την ανεργία να φτάνει το 11,5%, κάτι που μπορεί να αποβεί αρνητικό για την κατανάλωση η οποία έχει υποστηρίξει την ανάπτυξη μέχρι στιγμής, καθώς τα εργοστάσια υπομένουν διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας, ελλείψεις εργατικού δυναμικού και αύξηση του κόστους.

Η ίδια η ΕΚΤ δεν προβλέπει επί του παρόντος ύφεση και οι τελευταίες της προβλέψεις τον Ιούνιο δείχνουν ότι η ανεργία είναι σταθερά κάτω από 7% έως το 2024. Οι αξιωματούχοι αύξησαν τα επιτόκια κατά μισή μονάδα τον Ιούλιο, τερματίζοντας ένα οκταετές πείραμα με αρνητικό κόστος δανεισμού, ενώ προανήγγειλαν περισσότερες αυξήσεις στο μέλλον.

Η έρευνα καταναλωτών βρίσκεται στα σκαριά από το 2018 και αυτή τη στιγμή βασίζεται σε περίπου 14.000 συνεντεύξεις ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο.

Αυτές είναι οι έξι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, που αντιπροσωπεύουν το 85% της συνολικής παραγωγής στην περιοχή, και περίπου το αντίστοιχο ποσοστό πληθυσμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΟΣΑ: Στο 10,3% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο - Αύξηση-ρεκόρ από το 1975 στα τρόφιμα

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 17 μηνών η οικονομική εμπιστοσύνη, λόγω των φόβων για ύφεση

Συρρίκνωση της μεταποίησης στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο - Αυξάνεται ο κίνδυνος της ύφεσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider