Λύθηκε το... μυστήριο με τα spreads και τις αποδόσεις ιταλικών και ελληνικών ομολόγων

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λύθηκε το... μυστήριο με τα spreads και τις αποδόσεις ιταλικών και ελληνικών ομολόγων
Η σιωπηρή παρέμβαση της ΕΚΤ μέσα στον Ιούλιο, δείχνει ότι το «ζόμπι» του PEPP διατηρεί προς το παρόν την αποτελεσματικότητά του, όσο οι αγορές περιμένουν να ξεκαθαριστεί το τοπίο.

Η τελευταία ανακοίνωση της ΕΚΤ που αφορά την επανεπένδυση των λήξεων ομολόγων του προγράμματος PEPP του μηνός Ιουλίου – όπως και του Ιουνίου – έλυσε το «μυστήριο» της περίεργης διολίσθησης των spreads, ειδικά των ιταλικών, ισπανικών και... ελληνικών ομολόγων.

Η λύση του μυστηρίου δεν είναι άλλη από αυτή που είχε επισημάνει το Insider.gr σε πρόσφατο ρεπορτάζ, ήτοι η χρησιμοποίηση των λήξεων του Ιουλίου για την αγορά και στήριξη των ιταλικών, ισπανικών και δευτερεύοντος ελληνικών ομολόγων.

Με άλλα λόγια, τον μήνα Ιούλιο έληξαν κάπου 18 δισ. ευρώ γερμανικά ομόλογα και η ΕΚΤ αγόρασε με αυτά κάπου 10 δισ. ευρώ ιταλικά ομόλογα και ξόδεψε άλλα 6 δισ. ευρώ για να στηρίξει τα ισπανικά ομόλογα.

Μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια κατέληξαν και στα ελληνικά ομόλογα.

Βέβαια αν υπολογίσει κανείς τις παρεμβάσεις αυτές με τρόπο αναλογικό το συμπέρασμα είναι ότι τα ιταλικά ομόλογα θα είχαν ακόμα μεγαλύτερο spread από το τρέχον... και τα ισπανικά θα ήταν πολύ πιο κοντά στα ελληνικά που παραμένουν non investment grade.

Δεδομένης μάλιστα της αναταραχής που έχει προκύψει στις αγορές ομολόγων από τις συνέπειες της επίσκεψης Πελόζι στην Ταϊβάν θα μπορούσε να εκτιμηθεί ότι η κατάσταση θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί ακόμα χειρότερα για τον ευρωπαϊκό νότο, αλλά και για την ΕΚΤ, η οποία έχει εξαγγείλει αλλά δεν έχει εφαρμόσει το περιβόητο νέο εργαλείο παρέμβασης το TPI.

Το «ζόμπι» του PEPP

Το συμπέρασμα είναι ότι η πρώτες δοκιμές από την επανεπένδυση των λήξεων του PEPP, φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα όσο αφορά στον στόχο της συγκράτησης των spreads στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων και την αποφυγή του «κατακερματισμού», παρά την συνεχιζόμενη άνοδο του πληθωρισμού και την πρόθεση της ΕΚΤ να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια.

Για πόσο ακόμα το «ζόμπι» του PEPP θα μπορεί να... περπατάει; Η απάντηση εδώ συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το τι θα γίνει με τις εκλογές στην Ιταλία στις 25 Σεπτέμβρη.

Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι αγορές θα εκδηλωθούν απέναντι στην νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, αφού ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στην Ιταλία και γίνει σαφές το αν θα μπορεί να σχηματισθεί μία – με ιταλικούς όρους – σταθερή κυβέρνηση.

Τότε ενδεχομένως το εργαλείο της «επανεπένδυσης» των λήξεων του PEPP θα εξαντλήσει τα όρια της αποτελεσματικότητάς του και η ΕΚΤ θα πρέπει να βάλει στο τραπέζι το «Μπαζούκα» του TPI.

Μέχρι τότε το μόνο που μπορεί να επισπεύσει τις εξελίξεις είναι κάποια καθυστερημένη αλλά πολύ πιο σκληρή αντίδραση της Κίνας στην επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν.

Γιατί οι εξελίξεις στην Ουκρανία φαίνεται να έχουν προεξοφληθεί από τις αγορές τουλάχιστον όσο αφορά τις αγορές ομολόγων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί «πέφτουν» spreads και αποδόσεις ομολόγων, ενώ η κατάσταση χειροτερεύει; 

Η Νάνσι Πελόζι έφυγε από την Ταϊβάν - Στο «κόκκινο» οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας

Αμετάβλητη η πολιτική της ΕΚΤ σε επιτόκια και PEPP - Επιβεβαίωση «ευελιξίας» προς την Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider