Eurogroup: «Ναι» μόνο σε στοχευμένα μέτρα με έμφαση στην εισοδηματική στήριξη - Μεγάλοι οι κίνδυνοι

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurogroup: «Ναι» μόνο σε στοχευμένα μέτρα με έμφαση στην εισοδηματική στήριξη - Μεγάλοι οι κίνδυνοι
Σε «διασαφήνιση» της δημοσιονομικής του θέσης προέβη το Eurogroup εν όψει της χάραξης των νέων προϋπολογισμών. Η επιμονή στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους παραμένει δεδομένη, όπως και η στροφή σε στοχευμένα μέτρα και όχι οριζόντια.

Σε «διασαφήνιση» της δημοσιονομικής του θέσης προέβη το Eurogroup εν όψει της χάραξης των νέων προϋπολογισμών. Η επιμονή στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους παραμένει δεδομένη, όπως και η στροφή σε στοχευμένα μέτρα και όχι οριζόντια.

Ωστόσο στη δήλωση που αναμενόταν και αναφέρεται στους στόχους των προϋπολογισμών για το 2023, μιλά για διαφορετικό εύρος πλήγματος ανά κράτος, ζητά έμφαση σε μέτρα από την πλευρά της εισοδηματικής στήριξης και όχι από το σκέλος της παρέμβασης τις τιμές, ενώ συστήνει οι παρεμβάσεις στο πεδίο των φόρων όπου έχουν γίνει οριζόντια να αποκτήσουν στόχευση. Καταγράφει επίσης την επιδείνωση της κατάστασης σε σχέση με την αρχική «σύσταση» του Μαρτίου, και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Διαβάστε ακόμα - Σταϊκούρας από Eurogroup: Απαιτούνται ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

«Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση και η αυξημένη αβεβαιότητα απαιτούν προσεκτικό σχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας των μέτρων στήριξης» αναφέρει το Eurogroup. Θεωρεί ότι η στήριξη της συνολικής ζήτησης μέσω δημοσιονομικών πολιτικών το 2023 δεν είναι δικαιολογημένη, αλλά η εστίαση θα πρέπει αντιθέτως να είναι «στην προστασία των πιο ευάλωτων, διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία για προσαρμογές, εάν απαιτούνται».

«Οι δημοσιονομικές πολιτικές σε όλες τις χώρες θα πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους, καθώς και στην αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού με βιώσιμο τρόπο για την ενίσχυση της ανάκαμψης, διευκολύνοντας έτσι επίσης το έργο της νομισματικής πολιτικής να διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών χωρίς να προσθέτει πληθωριστικές πιέσεις» αναφέρεται.

Για τις δημοσιονομικές πολιτικές επισημαίνεται πως «θα πρέπει να συνεχίσουν να διαφοροποιούνται κατάλληλα ανάλογα με την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσής τους στην κρίση και της εισροής εκτοπισθέντων από την Ουκρανία. Τα δημοσιονομικά μέτρα θα πρέπει να επικεντρωθούν στην άμβλυνση των περιορισμών από την πλευρά της προσφοράς», ενώ «η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η υποστήριξη των επενδύσεων για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση παραμένουν προτεραιότητες, όπως επίσης η διαρθρωτική διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και η βελτίωση της ενεργειακής ανεξαρτησίας, λαμβάνοντας υπόψη την πρωτοβουλία REPowerEU και κάνοντας αποτελεσματική χρήση του RRF και άλλων κονδυλίων».

Αναφέρει επίσης πως «τα ευρείας βάσης δημοσιονομικά μέτρα, όπως οι γενικές μειώσεις φόρων και ειδικών φόρων κατανάλωσης, είχαν ως στόχο να μετριάσουν τον αντίκτυπο της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας σε εθνικό επίπεδο, αλλά αυτά θα πρέπει να είναι προσωρινά και να προσαρμόζονται ολοένα και περισσότερο προς στόχευση των πιο ευάλωτων». Καθώς προετοιμάζονται οι εθνικοί προϋπολογισμοί για το 2023, πάντως αναφέρεται πως «οι προσαρμογές πολιτικής θα πρέπει να διατηρήσουν τα κίνητρα για την ενεργειακή μετάβαση» και από αυτή την άποψη, τα μέτρα εισοδηματικής φύσης είναι, καταρχήν, προτιμότερα από τα μέτρα που στοχεύουν στο πεδίο των τιμών. «Θα συνεχίσουμε να συντονίζουμε τα μέτρα μας ως προς αυτό και να κάνουμε απολογισμό της προόδου μας στο πλαίσιο της άσκησης του Σχεδίου Προϋπολογισμού μας προς το τέλος του έτους» αναφέρεται.

«Αν και το τρέχον παγκόσμιο πλαίσιο θέτει σημαντικές προκλήσεις, το Eurogroup έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην ανθεκτικότητα των οικονομιών της ζώνης του ευρώ και παραμένει πλήρως προσηλωμένο στη διασφάλιση των συνθηκών για υψηλή βιώσιμη ανάπτυξη και στην επίτευξη των στόχων της πολιτικής μας με ενιαίο τρόπο» επισημαίνεται. Και «θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις οικονομικές εξελίξεις και να διασφαλίζει ότι η πολιτική μας απάντηση παραμένει καλά συντονισμένη, αποφασισμένη και ευέλικτη» αναφέρει.

Μεγάλη αβεβαιότητα

Για την κρίση αναφέρει πως «το μακροοικονομικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των προοπτικών ανάπτυξης και της δυναμικής του πληθωρισμού, έχει επιδεινωθεί, όπως επιβεβαιώνεται από τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ. Ενώ οι οικονομίες μας παραμένουν ανθεκτικές, με την υποστήριξη των σημαντικών πολιτικών μας δράσεων σε επίπεδο ΕΕ, ευρωζώνης και εθνικό, οι παγκόσμιοι παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τον πόλεμο, την πανδημία και την αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών, παραμένουν αυξημένοι».

Αναφέρεται επίσης πως «διάφοροι περιορισμοί από την πλευρά της προσφοράς, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης διαθεσιμότητας εργατικού δυναμικού σε ορισμένα κράτη μέλη και τομείς, θα μπορούσαν να περιορίσουν τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη. Αν και αυτές οι εξελίξεις και οι κίνδυνοι επηρεάζουν ολόκληρη την οικονομία της ζώνης του ευρώ, αλλά το επίπεδο του αντίκτυπου είναι ετερογενές μεταξύ των κρατών μελών. Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση και η αυξημένη αβεβαιότητα απαιτούν προσεκτικό σχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας των μέτρων».

Τζεντιλόνι: Ταραγμένα τα νερά με πιθανή τρικυμία

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε του Eurogroup ο Επίτροπος Τζεντιλόνι έδωσε τον τόνο, μιλώντας για «ταραγμένα νερά στα οποία πλέει η ευρωπαϊκή οικονομία». Ανάφερε, ωστόσο, πως η ευρωπαϊκή οικονομία «κινδυνεύει ακόμα περισσότερο να πέσει σε καταιγίδα» για αυτό και -όπως είπε- θα ανακοινωθεί νέο πακέτο μέτρων στις 20 Ιουλίου.

Αναφερόμενος στο βασικό σενάριο για τον ρυθμό ανάπτυξης σημείωσε πως θα είναι χαμηλότερο από αυτό που είχε προβλεφθεί στις ανακοινώσεις που θα γίνουν την Πέμπτη για τις θερινές εκτιμήσεις της Κομισιόν αλλά και για εναλλακτικό σενάριο ύφεσης «αν η καταιγίδα έρθει».

Επανέλαβε, ωστόσο, ότι προς το παρόν θα πρέπει να διατηρηθεί ο στόχος για πιο ισορροπημένη δημοσιονομική πολιτική, ειδικά σε κράτη με υψηλό χρέος με μέτρα στοχευμένα στους ευάλωτους και χρονικά προσδιορισμένα, προσθέτοντας παράλληλα ότι «θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αλλαγή πολιτικής αν αυτό χρειαστεί».

Επισήμανε, επίσης. πως θα πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα που σχετίζονται με την ενεργειακή επάρκεια, ενώ το 2023 θα πρέπει σε όλη την Ευρώπη να αυξηθεί η απορρόφηση των επενδύσεων που προέρχονται και από ευρωπαϊκά κονδύλια και από εθνικά κεφάλαια.

Για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων προσδιόρισε για το τέλος Σεπτεμβρίου την ανακοίνωση από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «μία συζήτηση η οποία θα έχει δυσκολίες αλλά και μεγαλύτερα πλέον περιθώρια για εύρεση κοινού τόπου».

Ακόμα, έδωσε έμφαση στην ανάγκη συντονισμού στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής από πλευράς κρατών μελών, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για μέτρα στοχευμένα και προσωρινά. Διαφορετικά θα υπάρχουν κίνδυνοι και δημοσιονομικοί αλλά αλλά και σε σχέση με την κλιματική αλλαγή.

Αναφέρθηκε, τέλος, στις προσπάθειες που γίνονται για κοινές συμφωνίες της Κομισιόν για εναλλακτικές πηγές προμήθειας ενέργειας από Ηνωμένες Πολιτείες, Νορβηγία και Κατάρ. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι και πάλι αυτές οι επιλογές δεν επαρκούν για αυτό και θα γίνουν οι ανακοινώσεις στις 20 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: €35,6 εκατ. για επιδοτήσεις στο πρώτο διήμερο εφαρμογής του πλαφόν

Τράπεζες: Δεύτερες σκέψεις στην ΕΚΤ για τη διανομή μερισμάτων

Πελαγίδης: Η ελληνική οικονομία μπορεί να έχει αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 4% το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider