Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Συνετή πολιτική που θα συνδυάζει βιωσιμότητα με παρεμβάσεις στήριξης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Συνετή πολιτική που θα συνδυάζει βιωσιμότητα με παρεμβάσεις στήριξης
Τι αναφέρει η Πρόεδρος του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (Ε.Δ.Σ.) Αναστασία Μιαούλη, προλογίζοντας την Εαρινή Έκθεση 2022.

«Με βάση το υψηλό Δημόσιο Χρέος της χώρας και τον κίνδυνο επανεμφάνισης των "δίδυμων ελλειμμάτων" μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, η οποία να συνδυάζει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών με θετικές παρεμβάσεις στήριξης όπου απαιτούνται, είναι μια μέγιστη πρόκληση» αναφέρει η Πρόεδρος του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (Ε.Δ.Σ.) Αναστασία Μιαούλη, προλογίζοντας την Εαρινή Έκθεση 2022.

Αναφέρει επίσης πως το διεθνές περιβάλλον χαρακτηρίζεται «από μεγάλη αβεβαιότητα λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου της Ουκρανίας και της ενεργειακής κρίσης. Ο εισαγόμενος πληθωρισμός φαίνεται να διαρκεί περισσότερο από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί και έχει οδηγήσει σε λήψη νέων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Στην μελέτη επισημαίνεται πως «η διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών απαιτεί επιπλέον την πλήρη αξιοποίηση των επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών δυνατοτήτων που προσφέρονται από τον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης. Με την προϋπόθεση της αποτελεσματικής απορρόφησης των διαθέσιμων πόρων καθώς και την κατά το δυνατό βέλτιστη χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων που προσφέρονται για το προσεχές μεσοπρόθεσμο διάστημα, η ελληνική οικονομία αναμένεται να λάβει σημαντική στήριξη στην αντιμετώπιση των διαρθρωτικών μακροοικονομικών ανισορροπιών. Έτσι, θα μπορέσει να επεκτείνει τις δυνητικές παραγωγικές της δυνατότητες και να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες πραγματοποίησης διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης. Βασικοί στόχοι αποτελούν η εξωστρέφεια και η διεθνής ανταγωνιστικότητα, η παραγωγικότητα, η απασχόληση, καθώς και η προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων. Η προσήλωση στην τήρηση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο και η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας αποτελούν τη βάση για την οικονομική ανάπτυξη και δημοσιονομική βιωσιμότητα της χώρας. Η συμβολή του υπό διαμόρφωση πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να είναι σημαντική έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να αναδείξει την αντοχή και ευελιξία της, σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο διεθνές περιβάλλον».

Στον απολογισμό αναφέρει η Πρόεδρος πως η ελληνική οικονομία το 2021 έδειξε ανθεκτικότητα, κατάφερε να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του 2020 και κατέγραψε μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη. Εκτιμά επίσης πως η ανάκαμψη συνεχίζεται έστω και με χαμηλότερο ρυθμό το 202 (υπολογίζει το ΕΔΣ ότι φέτος το εύρος της μεγέθυνσης θα κυμανθεί μεταξύ του 2,8% και 3,4%). Επίσης, καταγράφει ως θετικά τα μηνύματα ως προς το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας, την πρόωρη αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων στο ΔΝΤ, τις αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης, την αύξηση των επενδύσεων, της κατανάλωσης, και την μείωση της ανεργίας. Θεωρεί επίσης ξεχωριστή τη συνεισφορά των τουριστικών εισπράξεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Βούλα» στον Προϋπολογισμό από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο – Οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι για την πορεία της οικονομίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider