ΔΕΣΦΑ: Οι προοπτικές του υδρογόνου στο ενεργειακό τοπίο της Ελλάδας

Newsroom
Μοιράσου το
ΔΕΣΦΑ: Οι προοπτικές του υδρογόνου στο ενεργειακό τοπίο της Ελλάδας
Υπάρχει βούληση για επενδύσεις στο υδρογόνο, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Οι προοπτικές του υδρογόνου στο ενεργειακό τοπίο της Ελλάδας αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα συζήτησης του Συνεδρίου με τίτλο «Χτίζοντας την Αλυσίδα Αξίας του Υδρογόνου στην Ελλάδα» που συνδιοργανώθηκε από τον ΔΕΣΦΑ και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Ενέργεια: Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομία του Πανεπιστημίου Πειραιώς, τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022, στην Αθήνα.

Με τις πρόσφατες εξελίξεις να απαιτούν την επιτάχυνση της μετάβασης σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μέλλον, το συνέδριο φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ενδυνάμωση του ρόλου του υδρογόνου στο μελλοντικό ενεργειακό τοπίο της χώρας, φέρνοντας κοντά διακεκριμένους ομιλητές από την ελληνική και ευρωπαϊκή ενεργειακή βιομηχανία, χρηματοοικονομικούς και τεχνικούς φορείς, εθνικές αρχές και ακαδημαϊκούς, σε μια συζήτηση για όλες τις πτυχές της δημιουργίας μιας αποτελεσματικής αλυσίδας αξίας υδρογόνου, όπως η ανάπτυξη έργων και σχετικών υποδομών στην ελληνική αγορά, η υφιστάμενη και μελλοντική τεχνολογία, καθώς και η οικονομική βιωσιμότητα και οι ευκαιρίες χρηματοδότησης έργων υδρογόνου.

Η CEO του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, επεσήμανε: «Ο ρόλος του υδρογόνου στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας είναι πλέον ευρέως αναγνωρισμένος, όπως αναγνωρισμένη είναι και η ανάγκη μεταφοράς του μέσω αγωγών στο νέο ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα. Ο ουσιαστικός ρόλος της υποδομής του αγωγού υδρογόνου για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην αγορά ενέργειας και την ασφάλεια του εφοδιασμού αναγνωρίστηκε στη «Δέσμη Μέτρων για το Υδρογόνο και το Απανθρακοποιημένο Αέριο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2021.

Ως διαχειριστής του δικτύου αερίου, έχουμε δεσμευτεί να διευκολύνουμε και να ενισχύουμε τη συντονισμένη προσπάθεια που απαιτείται ώστε να επιτρέπει στους παραγωγούς υδρογόνου να ανταποκριθούν στη ζήτηση. Η σημερινή είναι μια ημέρα γόνιμης συζήτησης και ελπίζουμε ότι από αυτήν θα προκύψουν ακόμη περισσότερες ιδέες, κοινές πρωτοβουλίες και μια ανανεωμένη δέσμευση να κάνουμε βήμα προς βήμα την Αλυσίδα Αξίας Υδρογόνου στην Ελλάδα πραγματικότητα».

Ο Νικόλαος Φαραντούρης, Καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού, Ενέργειας και Μεταφορών και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομικά της Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ανέφερε: «Πρέπει να επιταχύνουμε τα βήματά μας ώστε να εφαρμόσουμε προληπτικές πολιτικές για την ενεργειακή μετάβαση. Το υδρογόνο μπορεί να μην αποτελεί πανάκεια για την ενεργειακή ασφάλεια προς το παρόν, αλλά σίγουρα θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο κατά της κλιματικής αλλαγής τα επόμενα χρόνια».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Θα ήθελα να συγχαρώ τον ΔΕΣΦΑ και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, για τη διοργάνωση αυτού του εξαιρετικά επίκαιρου συνεδρίου. Το υδρογόνο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της χώρας μας για απεξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και να συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Πλέον, δεν πρόκειται για μια θεωρητική συζήτηση, αλλά για μια διαδικασία που υλοποιούμε οργανωμένα. Επιταχύνουμε την πράσινη μετάβαση, προσελκύουμε επενδύσεις, δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας, ενισχύουμε τον ανταγωνισμό και αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Ρεαλιστές αλλά και φιλόδοξοι, θα συνεχίσουμε τον πράσινο μετασχηματισμό της χώρας μας, με στόχο ένα βιώσιμο μέλλον, ανάπτυξης και ανθεκτικότητας».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε: «Η Ελλάδα έχει όλα τα πλεονεκτήματα για να παράγει πράσινη ενέργεια η οποία είναι φθηνότερη από τις άλλες πηγές. Δεν θέλουμε αυτή τη φορά να είμαστε τελευταίοι αλλά να είμαστε πρωτοπόροι», και πρόσθεσε: «Υπάρχει βούληση για επενδύσεις στο υδρογόνο. Παρά το γεγονός ότι δεν ξέρουμε ακόμη πόσο κερδοφόρος θα είναι ο τομέας, πρέπει να πάρουμε το ρίσκο. Η Ελλάδα είναι παρούσα στα επενδυτικά σχέδια που περιλαμβάνονται στα "Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος" (IPCEI) – παρόλο που αυτά δεν είναι τόσα όσα θα θέλαμε. Αξίζει ακόμη να αναφέρουμε ότι το υδρογόνο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και στην αποθήκευση ενέργειας, δεδομένου ότι οι μπαταρίες δεν επαρκούν για να λύσουν το πρόβλημα της αποθήκευσης πράσινης ενέργειας».

Ο Πρόεδρος της πρωτοβουλίας European Hydrogen Backbone, Daniel Muthmann, ο οποίος συμμετείχε στο συνέδριο διαδικτυακά, υπογράμμισε: «Η υπάρχουσα υποδομή φυσικού αερίου είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες επιτυχίας της Ευρώπης για την ανάπτυξη του υδρογόνου».

Στο συνέδριο συμμετείχαν ως ομιλητές ηγετικά στελέχη από κορυφαίες εταιρείες, θεσμικούς φορείς και οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ΡΑΕ, Εθνική Επιτροπή Υδρογόνου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ΕΤΕπ, EnEx Group, DNV, Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), ΤΕΡΝΑ, Λιπάσματα Καβάλας Ltd., ΕΔΕΥ, Bulgartransgaz EAD, TAP, Snam, Advent Technologies, Σωληνουργεία Κορίνθου, Eurobank, Motor Oil Hellas, PwC Greece κ.α..

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σάρδη (Energean): Κίνητρα για να καταστεί το υδρογόνο ανταγωνιστικό - Δημιουργία αγοράς σε σωστές βάσεις

Όλες οι ειδήσεις

21:34

Θάσος: Συνελήφθη 65χρονος για τη μεγάλη φωτιά - Κατηγορείται για εμπρησμό από πρόθεση

21:15

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας συντάσσεται με αλλότριες δυνάμεις αδιαφορώντας για την αλήθεια

21:02

Χρυσός: Απώλειες για δεύτερη διαδοχική ημέρα

20:57

Carnival: Αίρεται η υποχρέωση τεστ σε ανεμβολίαστους επισκέπτες - Διπλασιάστηκαν οι κρατήσεις

20:44

Στην Ουκρανία ο γγ του ΟΗΕ - Τριμερής συνάντηση με Ζελένσκι, Ερντογάν

20:30

Συνολικά 23 δασικές πυρκαγιές την Τρίτη - Οριοθετήθηκαν τα μέτωπα σε Τρίπολη, Πρέβεζα

20:22

Σεισμός 3,9 Ρίχτερ κοντά στην Πάργα

20:19

Alpha Trust Ανδρομέδα: Oι μεταβολές στα ποσοστά μετόχων μετά την ΑΜΚ

20:05

Τσίπρας: Κυβερνούν με ψέματα, ελεγχόμενη ενημέρωση και παράνομες παρακολουθήσεις

19:57

Εσθονία: Απομακρύνονται όλα τα σοβιετικά μνημεία από την ρωσόφωνη πόλη Νάρβα

19:40

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν διαγράφει 3,9 δισ. δολάρια φοιτητικών χρεών αποφοίτων του ITT Tech

19:37

Ισπανία: Υπέρ της δημιουργίας αγωγού αερίου προς την Κεντρική Ευρώπη ο Σάντσεθ

19:26

Επιστρεπτέα: Πώς έγινε «υπερόπλο» για νέα μέτρα στήριξης - «Μαξιλάρι» 870 εκατ. ευρώ σε έναν μόνο μήνα

19:21

Νέο τουρκικό χτύπημα στη βόρεια Συρία - 11 νεκροί

19:02

ΥΠΕΝ: Στους Δήμους της Λάρυμνας το 20% των μισθωμάτων από την μεταλλευτική δραστηριότητα

18:50

Οριακά κέρδη στις ευρωαγορές - Εκτοξεύτηκε η μετοχή της BHP

18:40

Μετανάστες - Έβρος: Τι αναφέρουν για το συμβάν κύκλοι του υπ. Προστασίας του Πολίτη

18:34

Attica Bank: Στις 8 Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία για την εξαγορά των warrants

18:33

North Evia-Samos Pass: Στις 25/8 ξεκινάει η τρίτη φάση για τα voucher

18:20

Συμφωνία American Airlines - Boom για την αγορά 20 υπερηχητικών αεροπλάνων

18:12

Γαλλία: Ενισχύσεις από την Πολυνησία και τις υπερπόντιες κτήσεις στη μάχη με τις πυρκαγιές

18:01

Ρωσία: Συνεχίζονται οι ουκρανικοί βομβαρδισμοί κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

17:49

Προφυλακιστέος ο 34χρονος που εισέβαλε στο πάρκινγκ του Εφετείου

17:42

Διακοπές στην Πελοπόννησο; Το φεστιβάλ που δεν πρέπει να χάσετε!

17:40

Μίνι ράλι στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στις 900 μονάδες - «Κλειδί» οι τράπεζες

17:30

Θετική στον κορονοϊό η σύζυγος του προέδρου των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν

17:21

Handelsblatt: Οι ελπίδες της Κύπρου για το κοίτασμα «Αφροδίτη»

17:11

Κομισιόν: Απορρίφθηκε το γερμανικό αίτημα για απαλλαγή από την εισφορά φυσικού αερίου

17:01

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί έξω από νοσοκομείο στο Μέμφις - Έξι τραυματίες

17:00

O φαύλος κύκλος πληθωρισμού – φοροεσόδων έχει και τα... καλά του