Περιστέρης: Από τις πιο φθηνές χώρες στο ρεύμα αν δεν είχαμε εμποδίσει την ενεργειακή μετάβαση

Κώστας Δεληγιάννης
Μοιράσου το
Περιστέρης: Από τις πιο φθηνές χώρες στο ρεύμα αν δεν είχαμε εμποδίσει την ενεργειακή μετάβαση
Την έντονη ανησυχία τους για την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η απανθρακοποίηση του ενεργειακού μίγματος, εξέφρασαν χθες ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ, Γιώργος Περιστέρης, και ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Λαδακάκος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο φορέων. Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, αν δεν είχαν μπει προσκόμματα στην «πράσινη στροφή» της χώρας μας, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας θα ήταν αυτή τη στιγμή πολύ κάτω από τα 70 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Τη στιγμή που η Κομισιόν έχει αναγνωρίσει την αναγκαιότητα επιτάχυνσης των ΑΠΕ, για την ενεργειακή αυτονομία και την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο, η Ελλάδα δυστυχώς δεν κινείται με τους ίδιους ρυθμούς. Αυτό επισήμαναν ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ, Γιώργος Περιστερης, και ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Λαδακάκος, σε χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο φορέων, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την ταχύτητα με την οποία ενισχύεται η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών – και ιδιαίτερα της αιολικής ενέργειας, που όπως τόνισαν αποτελεί τη φθηνότερη ενεργειακή πηγή.

«Αν είχαμε βιαστεί στην ενεργειακή μετάβαση (ή πιο σωστά αν δεν την είχαμε εμποδίσει), θα ήμασταν μία από τις πιο οικονομικές χώρες της Ευρώπης στον ηλεκτρισμό. Το κόστος θα βρισκόταν πολύ κάτω από τα 70 ευρώ τη Μεγαβατώρα, με ενισχυμένη την εγχώρια παραγωγή και βελτιωμένο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Περιστέρης.

Κίνδυνος «μονοκαλλιέργειας» φωτοβολταϊκών

Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, εξαιτίας των τοπικών αντιδράσεων αλλά και των νομοθετικών πρωτοβουλιών που έχουν ληφθεί έως σήμερα, συνεχίζουμε ως χώρα να προσπαθούμε να μην απεξαρτηθούμε από τη γάγγραινα των εισαγόμενων ενεργειακών καυσίμων. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι αυξάνεται συνεχώς και με αλματώδεις ρυθμούς η συμμετοχή εισαγόμενων καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή, όπως το φυσικό αέριο που από μερίδιο 17% το 2015, εκτινάχθηκε πέρυσι στο 42%.

Σημείωσε πως η Ελλάδα είναι η πιο πλούσια σε ΑΠΕ χώρα στην περιοχή, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι με τις ανανεώσιμες πηγές η χώρα μας θα μπορούσε να γίνει εξαγωγέας «πράσινης» ενέργειας, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχεί τι θα γίνει με τον αγωγό ΤΑΡ ή τον Nord Stream. «Ο φυσικός πόρος δεν λείπει, η τεχνολογία δεν λείπει, τα κεφάλαια δεν λείπουν. Γιατί δεν κάνουμε ό,τι μπορεί να γίνει;», διερωτήθηκε.

Όπως και ο κ. Λαδακάκος από την ΕΛΕΤΑΕΝ, εξέφρασε την ανησυχία του για την ασύμμετρη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών, με την κυριαρχία των φωτοβολταϊκών. «Δεν μπορεί να υπάρξει "μονοκαλλιέργεια φωτοβολταϊκών", αφού θα δημιουργηθεί πρόβλημα εξισορρόπησης στο ηλεκτρικό σύστημα. Τα αιολικά πάρκα είναι οι μόνες μονάδες ΑΠΕ που δεν επιφέρουν μόνιμη περιβαλλοντική αλλαγή εκεί όπου εγκαθίστανται, αφού όταν ολοκληρωθεί ο χρόνος "ζωής" τους, για να αποκατασταθεί το περιβάλλον το μόνο που χρειάζεται είναι να αποξηλωθούν οι ανεμογεννήτριες».

Ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων στα αιολικά

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ επισήμανε πως υπάρχει ο κίνδυνος σε σύντομο χρονικό διάστημα η ανάπτυξη των ΑΠΕ να μονοπωληθεί από τα φωτοβολταϊκά. «Εισπράττουμε αντιφατικά μηνύματα, που δημιουργούν προβληματισμό και δυσφορία. Βλέπουμε να τίθενται οριζόντιοι αποκλεισμοί σε ολόκληρες ζώνες για αιολικά πάρκα, αλλά και να μπαίνουν περιορισμοί σε περιοχές όπως οι βουνοκορφές, οι οποίες προσφέρονται λόγω του υψηλού αιολικού δυναμικού τους», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει εθνική συστράτευση ώστε για να επιταχυνθούν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ - και ιδιαίτερα στα αιολικά, των οποίων οι χρόνοι αδειοδότησης είναι μεγαλύτεροι. Όπως είπε, βασικοί άξονες είναι η περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας, η κατανομή του διαθέσιμου ηλεκτρικού «χώρου», καθώς και η επικαιροποίηση του ΕΣΕΚ κυρίως με ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης που θα διασφαλίσει ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι που θα τεθούν.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, ώστε οι ΑΠΕ να συμμετέχουν σε αυτήν ισοδύναμα με τις υπόλοιπες τεχνολογίες. Παράλληλα, σημείωσε ότι η αγορά περιμένει το πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά, και σε αναμονή ενώ βρίσκεται σε αναμονή για το πώς θα λειτουργήσει το πλαίσιο για τις μονάδες αποθήκευσης.

Παραμένει «αγκάθι» η περιβαλλοντική αδειοδότηση

«Το νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή δεν λύνει τα προβλήματα, με συνέπεια να υπάρχει απογοήτευση από την αγορά. Δεν ακουμπά το βασικό θέμα, που είναι η περιβαλλοντική αδειοδότηση», πρόσθεσε. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη Τύπου, η περιβαλλοντική αδειοδότηση και η τροποποίηση περιβαλλοντικών αδειών αποτελεί τον «ελέφαντα στο δωμάτιο», που δεν αγγίζει το νομοσχέδιο.

Όπως τονίσθηκε, οι επενδύσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με τους απαιτούμενους ρυθμούς, αν όταν πρόκειται να υλοποιηθεί ένα πάρκο χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν ανεμογεννήτριες νεότερης «γενιάς» (λόγω του μεγάλου χρόνου που έχει περάσει για την «ωρίμανσή του), και για αυτό τον σκοπό θα πρέπει να ξεκινήσει ξανά από την αρχή η περιβαλλοντική του αδειοδότηση.

40 ευρώ ακριβότερη η Μεγαβατώρα χωρίς τις ΑΠΕ

Στη συνέντευξη παρουσιάσθηκαν επίσης στοιχεία, σχετικά με τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους που επιτυγχάνεται με τη διείσδυση των ΑΠΕ. Όπως τονίστηκε, 760 εκατ. ευρώ από τους πόρους που διοχετεύθηκαν για επιδότηση των λογαριασμών των καταναλωτών το τελευταίο διάστημα, προήλθαν από τη φθηνή ενέργεια που παρήγαγαν τα αιολικά πάρκα.

Επίσης, με βάση ανάλογα απολογιστικά στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2022, τεκμηρίωσαν ότι οι ήδη αυξημένες τιμές της μεγαβατώρας ηλεκτρικού ρεύματος στην ημερήσια αγορά θα ήταν κατά σχεδόν 40 ευρώ ακριβότερες αν στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας δεν συμμετείχαν κατά περίπου 30% οι Α.Π.Ε., οι οποίες περιορίζουν τη συμμετοχή των συμβατικών μονάδων με καύσιμο το πανάκριβο φυσικό αέριο, μειώνοντας έτσι τη χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρισμού στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Intrakat: «Παρούσα» στη β’ φάση για την Αττική Οδό – Το μετοχικό ζήτημα, το Ελληνικό, τα απορρίμματα

Λείπει από την ελληνική βιομηχανία το εξειδικευμένο προσωπικό – Ο κρίσιμος ρόλος της κατάρτισης

Περιστέρης: Επενδυτικό ενδιαφέρον για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – Δεν υπάρχει κάτι οριστικό και ανακοινώσιμο

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Ρωσία-ΟΗΕ: Σοϊγκού και Γκουτέρες συζήτησαν για την ασφαλή λειτουργία του σταθμού της Ζαπορίζια

23:40

Πέθανε ο συγγραφέας του «Γητευτή των Αλόγων», Nicholas Evans

23:30

Wall Street: Δεν πτοήθηκε από τα αδύναμα στοιχεία της Κίνας και επέμεινε ανοδικά

23:12

«Πώς εξηγεί η κυβέρνηση την αιφνίδια ανακάλυψη» των προσφύγων στον Έβρο, ρωτούν οι Γ. Κατρούγκαλος, Γ. Ψυχογιός και Ν. Γκαρά

23:06

Πετρέλαιο: Απώλειες 3% για την τιμή - Κυριάρχησαν οι ανησυχίες για την ανάπτυξη της Κίνας

22:42

Νορβηγία: Το 'Οσλο προμηθεύει όλο το φυσικό αέριο που μπορεί στη Γερμανία

22:17

Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος συνοδεύει βρετανικό αεροσκάφος εκτός του ρωσικού εναέριου χώρου

21:59

Streaming: Το HBO Max απομακρύνει 70 υπαλλήλους

21:29

Κάτω από τα 1.800 δολάρια έκλεισε ο χρυσός

21:03

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης: Χρυσό μετάλλιο ο Χρήστου στα 50μ. ύπτιο

20:57

Γερμανία: Πακέτο στήριξης υποσχέθηκε ο Σολτς ενόψει αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος

20:46

Ευρωαγορές: Κατάφεραν με δυσκολία να συγκεντρώσουν μικρά κέρδη

20:27

Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ στον Έβρο για τη διάσωση 38 μεταναστών

20:00

Ρεύμα: Μέτρα ενίσχυσης των δικαιωμάτων των καταναλωτών σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

19:57

Βουλγαρία: Αμετάβλητη η ανεργία σε σχέση με τον Ιούνιο

19:40

Wall Street: Άλλαξε πρόσημο και δίνει συνέχεια στα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας

19:26

Οριοθετημένη η φωτιά στα Πυργιώτικα της Αργολίδας

19:14

Η Μόσχα θα διευκολύνει μια επίσκεψη της IAEA στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

18:59

Apple: Θέλει να προσθέσει διαφημίσεις σε περισσότερα apps στο iPhone σας

18:29

Μελέτη: Ένας πυρηνικός πόλεμος, ακόμη και μικρός, θα απειλήσει δισεκατομμύρια ανθρώπους με πείνα και θάνατο

18:04

Ο hedge fund manager Daniel Loeb αποκτά νέο μερίδιο στην Disney και πιέζει για απόσχιση του ESPN

17:38

Αίθριος ο καιρός αύριο με λίγες νεφώσεις στα ηπειρωτικά

17:28

Με... «φρένο» στη νέα εβδομάδα η Wall Street

17:15

Ο πρόεδρος Πούτιν καυχάται για την υπεροχή των ρωσικών όπλων

16:57

Σκηνές πανικού σε ΙΚΕΑ της Σαγκάης - Τους κλείδωσαν στο κατάστημα εξαιτίας ύποπτου κρούσματος

16:42

Κομισιόν: Δημοσιονομικό «βαρίδι» από τις φυσικές καταστροφές – Στα 10 δισ. ο απολογισμός για την Ελλάδα

16:38

Υποκύπτουν οι ευρωαγορές στα αδύναμα στοιχεία από Κίνα και Ιαπωνία

16:20

Θετικός στον κορονοϊό ο Άλμπερτ Μπουρλά

16:12

Ολλανδία: Στις 17/11 η ετυμηγορία για τη συντριβή του αεροσκάφους της Malaysia Airlines στην Ουκρανία το 2014

16:06

Φωτιά στα Πυργιώτικα της Αργολίδας