Καζάκς (ΕΚΤ): Αυξήσεις επιτοκίων άνω των 25 μονάδων βάσης τον Ιούλιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καζάκς (ΕΚΤ): Αυξήσεις επιτοκίων άνω των 25 μονάδων βάσης τον Ιούλιο
Όπως ανέφερε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Λιθουανίας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο αυξήσεων στα βασικά επιτόκια της μεγαλύτερες από τις 25 μονάδες βάσης που έχει συμφωνηθεί εάν διατηρούν οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία, ανέφερε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας, Πίτερ Καζάκς.

Μιλώντας στο Bloomberg από τη Σίντρα της Πορτογαλίας, όπου διεξάγεται μεγάλο τραπεζικό φόρουμ, ο Λετονός αξιωματούχος δήλωσε ότι «εάν δούμε πως ο πληθωρισμός επιδεινωθεί και δούμε και αρνητικές προοπτικές του πληθωρισμού βραχυπρόθεσμα, τότε -κατά την άποψη μου- η εμπροσθοβαρής αύξησης των επιτοκίων θα ήταν μια λογική επιλογή».

Σημειώνεται πως η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια της τον Ιούλιο για πρώτη φορά τα τελευταία 11 χρόνια, προκειμένου να αντιμετωπίζει τις υψηλές τιμές στην Ευρωζώνη, κίνηση που έχει οδηγήσει πολλούς αναλυτές στο να φοβούνται το ενδεχόμενο ύφεσης λόγω της αύξησης του κόστους δανεισμού.

Ο Καζάκης σημείωσε ακόμα πως η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ μπορεί να γίνει «σχετικά γρήγορα».

Από την πλευρά της, η διοικήτρια της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υποβάθμισε τις ανησυχίες για ύφεση στην Ευρωζώνη, λέγοντας επίσης ότι η ομάδα της είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια με ταχύτερο ρυθμό -αν χρειαστεί- στο ενδεχόμενο που ο πληθωρισμός συνεχίσει να επιταχύνει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

GfK: Σε ιστορικό χαμηλό η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία λόγω του πολέμου

gazzetta
gazzetta reader insider insider