Ρωσία: Αθέτησε πληρωμή τόκων σε ξένο νόμισμα για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: Αθέτησε πληρωμή τόκων σε ξένο νόμισμα για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα
Στην δυσκολότερη θέση από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία βρίσκεται από το βράδυ της Κυριακής η Ρωσία, καθώς η πρώτη χρεοκοπία της χώρας σε ξένο νόμισμα είναι γεγονός, με την περίοδος χάριτος διάρκειας ενός μήνα για την αποπληρωμή των τόκων ύψους 100 εκατ. δολαρίων που έληξαν στις 27 Μαΐου να παρέρχεται χωρίς την πραγματοποίηση κάποιας πληρωμής ώστε να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός.

Στην δυσκολότερη θέση από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία βρίσκεται από το βράδυ της Κυριακής η Ρωσία, καθώς η πρώτη χρεοκοπία της χώρας σε ξένο νόμισμα είναι γεγονός, με την περίοδος χάριτος διάρκειας ενός μήνα για την αποπληρωμή των τόκων ύψους 100 εκατ. δολαρίων που έληξαν στις 27 Μαΐου να παρέρχεται χωρίς την πραγματοποίηση κάποιας πληρωμής ώστε να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, ο ι πληρωμές αφορούν τόκους για δύο ρωσικά ομόλογα, το πρώτο με νόμισμα αναφοράς το δολάριο και το δεύτερο με νόμισμα αναφοράς το ευρώ, ενώ πρόκειται για την πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα που η Ρωσία αθετεί πληρωμές τόκων ξένου χρέους, κάτι που εν πολλοίς αποδίδεται στις διαδοχικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην εθνική της οικονομία από τα κράτη της Δύσης ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η αδυναμία αποπληρωμής του ποσού των 100 εκατ. δολαρίων δεν αναμένεται να αλλάξει τα μέχρι στιγμής δεδομένα, καθώς ως επί το πλείστον έχει συμβολική σημασία προς το παρόν, ενώ δεν αναμένεται να έχει κάποια αξιοσημείωτη επίπτωση στους πολίτες και στις καθημερινές τους συναλλαγές. Η Ρωσία δεν μπορεί να δανεισθεί σήμερα από το εξωτερικό και ούτε το χρειάζεται χάρη στα μεγάλα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, το στίγμα θα αυξήσει πιθανόν το κόστος δανεισμού της στο μέλλον.

«Πρόκειται για κάτι που συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια», ανέφερε ο Hassan Malik, επικεφαλής αναλυτής της Loomis Sayles & Company LP, επισημαίνοντας πως δεν είναι συχνό το φαινόμενο μια κυβέρνηση που διαθέτει τα απαιτούμενα κεφάλαια να αναγκάζεται να χρεοκοπήσει», ενώ από την πλευρά του Takahide Kiuchi, οικονομολόγος στο Nomura Research Institute στο Τόκιο εκτιμά πως «οι περισσότεροι κάτοχοι ομολόγων θα διατηρήσουν την προσέγγιση της αναμονής», με την ελπίδα ότι οι κυρώσεις τελικά θα αμβλυνθούν και τελικά θα λάβουν τα ποσά που τους αναλογούν.

Η πρώτη αθέτηση πληρωμών από το 1918

Από την πλευρά της η Ρωσία απέφυγε να αποδεχθεί τον χαρακτηρισμό της αθέτησης των υποχρεώσεών της, τονίζοντας πως προχώρησε στις πληρωμές ομολόγων που έπρεπε να γίνουν τον Μάιο, αλλά το γεγονός ότι μπλοκαρίστηκαν από τη Euroclear λόγω των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας δεν «είναι δικό μας πρόβλημα». Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως διαθέτει τα κεφάλαια που απαιτούνται για την καταβολή των τόκων σε ρούβλια, ενώ επιτέθηκε στη Δύση, κάνοντας λόγο για μία κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τεχνητά.

Σημειώνεται πως η ρωσική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με την χειρότερη αύξηση του πληθωρισμού εδώ και αρκετές δεκαετίες, ενώ την ίδια στιγμή η οικονομία της αναμένεται πως θα συρρικνωθεί σημαντικά, απόρροια των διεθνών κυρώσεων που έχουν πλήξει κυρίως τις εξαγωγές ενέργειας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, πρόκειται για την πρώτη αθέτηση πληρωμών εξωτερικού χρέους από την πλευρά της Ρωσίας από το 1918, ενώ το 1998 κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της Ρωσίας και της κατάρρευσης του ρουβλιού, η κυβέρνηση του Μπόρις Γέλτσιν αθέτησε την πληρωμή 40 δισ. δολαρίων που αφορούσε στο εγχώριο χρέος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο 6% παραμένει ο ΦΠΑ για μάσκες και αντισηπτικά

JYSK: Έφτασε τα 50 καταστήματα στην Ελλάδα – Τα επόμενα σχέδια

gazzetta
gazzetta reader insider insider