G7: Η Γερμανία πιέζει για αναστολή στο «πάγωμα» χρηματοδότησης των ορυκτών καυσίμων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
G7: Η Γερμανία πιέζει για αναστολή στο «πάγωμα» χρηματοδότησης των ορυκτών καυσίμων
Ο Όλαφ Σολτς θα ζητήσει την αναστολή στο «πάγωμα» χρηματοδότησης που είχε συμφωνηθεί από την ομάδα να ισχύσει μέχρι το τέλος του 2022.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας θα πιέσει τις χώρες των G7 να ανατρέψουν μια πρόσφατη απόφαση που είχαν λάβει για το «πάγωμα» των υπεράκτιων έργων εξόρυξης ορυκτών καυσίμων, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που έχει επιφέρει στην Ευρώπη ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις στη Ρωσία από τις χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, στη συνάντηση των G7 που ξεκινά την Κυριακή στις Άλπεις της Βαυαρίας, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα ζητήσει την αναστολή στο «πάγωμα» χρηματοδότησης που είχε συμφωνηθεί από την ομάδα να ισχύσει μέχρι το τέλος του 2022.

Η διατύπωση της πρότασης της Γερμανίας παραμένει ρευστή και ενδέχεται να αλλάξει μέχρι την Κυριακή, ανέφερε το δημοσίευμα, προσθέτοντας πως η Βρετανία είναι αντίθετη στη συγκεκριμένη πρόταση του Βερολίνου.

Η θέση της Ιταλίας

Ωστόσο, η Ιταλία, που εξαρτάται όπως η Γερμανία σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο της Ρωσία, δεν αναμένεται να αντιταχθεί στην πρόταση του Σολτς, αναφέρουν οι πληροφορίες του Bloomberg.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε την Παρασκευή από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες πως η χώρα του έχει καταφέρει να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στο 25% επί του συνόλου που καταναλώνει, από το 40% που ήταν το 2021.

Τα προβλήματα της Γερμανίας

Η συζήτηση έρχεται τη στιγμή που η Ευρώπη αγωνίζεται για εναλλακτικές πηγές καυσίμων έναντι του ρωσικού φυσικού αερίου. Η γερμανική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι οι κινήσεις της Ρωσίας για τον περιορισμό της προσφοράς ενέχουν τον κίνδυνο μιας κατάρρευσης στις ενεργειακές αγορές αντίστοιχο με εκείνο της Lehman Brothers, με τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να αντιμετωπίζει την πρωτοφανή προοπτική να μείνουν χωρίς προμήθειες ενέργειας επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Η Γερμανία έχει αντιδράσει στις περικοπές αερίου από τη Ρωσία με την επαναλειτουργία μονάδων άνθρακα και την παροχή χρηματοδότησης για την εξασφάλιση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, ενώ συνεχίζει τα σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας. Η Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση, προτρέπει την G7 να ενισχύσει την πρόσβαση στις πυρηνικές τεχνολογίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Γερμανία σκέφτεται να μετατρέψει τμήμα του αγωγού Nord Stream 2 σε σύνδεση για LNG

Γερμανία: Μικρή επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος τον Ιούνιο

Γερμανία: Για 2,5 μήνες επαρκούν τα αποθέματα φυσικού αερίου - Επιχειρήσεις θα πρέπει να κλείσουν

gazzetta
gazzetta reader insider insider