Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας: Απότομη αύξηση του επιτοκίου κατά 50 μ.β. - Ράλι φράγκου έναντι ευρώ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας: Απότομη αύξηση του επιτοκίου κατά 50 μ.β. - Ράλι φράγκου έναντι ευρώ
Η SNB αύξησε το επιτόκιο της κατά 50 μονάδες βάσης στο -0,25%, μια απότομη κίνηση που ώθησε το φράγκο να εκτιναχθεί έως και 2% έναντι του ευρώ.

Σε απροσδόκητη αύξηση των επιτοκίων προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) για πρώτη φορά από το 2007, εναρμονιζόμενη με άλλες κεντρικές τράπεζες στην προσπάθεια αντιμετώπισης του πληθωρισμού που απειλεί να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Η SNB αύξησε το επιτόκιο της κατά 50 μονάδες βάσης στο -0,25%, μια απότομη κίνηση που ώθησε το φράγκο να εκτιναχθεί έως και 2% έναντι του ευρώ.

Παράλληλα με τους είσοδο τους στον «χορό» της νομισματικής σύσφιξης, οι Ελβετοί κεντρικοί τραπεζίτες με επικεφαλής τον Πρόεδρο Τόμας Τζόρνταν αύξησαν επίσης τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό τονίζοντας ότι μπορεί να χρειαστούν περισσότερα μέτρα.

Η ανατίμηση του φράγκου μετά την ανακοίνωση το θέτει σε πορεία για το μεγαλύτερο ράλι του από τον Ιανουάριο του 2015.

Η SNB μάχεται εδώ και καιρό ενάντια στην ισχύ του φράγκου ως νομίσματος-καταφυγίου, αλλά οι τελευταίες ενέργειες σηματοδοτούν μια σημαντική στροφή στην πολιτική της. Ενώ ο Τόμας Τζόρνταν είπε ότι η προοπτική της συναλλαγματικής ισοτιμίας είναι αβέβαιη και η SNB θα παραμείνει «ενεργή» στην αγορά συναλλάγματος, η κεντρική τράπεζα δεν επανέλαβε τη μακροχρόνια περιγραφή του φράγκου ως «υψηλής αξίας».

Παρείχε επίσης μια αμφίδρομη επιλογή για παρεμβάσεις. Όχι μόνο είναι έτοιμη να παρέμβει ενάντια στην υπερβολική ανατίμηση, αλλά απείλησε επίσης να πουλήσει το φράγκο εάν αποδυναμωθεί.

«Θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα σε κάθε περίπτωση», είπε ο Τζόρνταν σε ομιλία του μετά την απόφαση.

Η αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων ήρθε παράλληλα με μια αλλαγή στις προοπτικές για τον πληθωρισμό, τον οποίο η SNB βλέπει τώρα στο 2,8% φέτος, 1,9% το 2023 και 1,6% το 2024. Ποσοστά που είναι σημαντικά υψηλότερα από τον Μάρτιο, όταν προέβλεπαν 2,1% φέτος και 0,9% το 2023 και το 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank για ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων 175 μ.β. σε 6 μήνες - Στο 1,25% το επιτόκιο καταθέσεων

Fed: Αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης - Η μεγαλύτερη από το 1994

Καζιμίρ (ΕΚΤ): Αναγκαία η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider