ΣΕΒ: Παπαλεξόπουλος-Βιδάλης για άλλη μια διετία στην ηγεσία του Συνδέσμου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΣΕΒ: Παπαλεξόπουλος-Βιδάλης για άλλη μια διετία στην ηγεσία του Συνδέσμου
ΣΕΒ
Στη σημερινή Γενική Συνέλευση εξελέγησαν, επίσης, νέο Διοικητικό Συμβούλιο καθώς και νέο Γενικό Συμβούλιο, με εκπροσώπηση από όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, και από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. 

Με το βασικό μήνυμα «Μαζί ανοίγουμε δρόμους» και με hashtag #ElladaAvrio ξεκίνησε σήμερα (Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022), στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» με φυσική παρουσία, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης ανέλαβε η κα. Ιωάννα Παπαδοπούλου, της ιστορικής, ελληνικής επιχείρησης του κλάδου των τροφίμων, η οποία και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στο σώμα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του συνδέσμου, τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και στον Ευθύμιο Ο. Βιδάλη, τους οποίους επανεξέλεξαν ως Προέδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και Προέδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου, αντίστοιχα, για την προσεχή διετία (2022-2024). Στη σημερινή Γενική Συνέλευση εξελέγησαν, επίσης, νέο Διοικητικό Συμβούλιο καθώς και νέο Γενικό Συμβούλιο, με εκπροσώπηση από όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, και από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Νέα μέλη εισέρχονται στο Διοικητικό Συμβούλιο και στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ

Στο Διοικητικό Συμβούλιο εισέρχονται ως νέα μέλη: η κ. Πέγκυ Αντωνάκου της Google ΝΑ Ευρώπης, η κα. Νάγια Καλογεράκη της Coca-Cola HBC A.G. (CCHBC) και η κα. Ασημίνα Τζίκα, της βιομηχανίας αλουμινίου ΕΛΒΙΑΛ. Αλλαγές επέρχονται και στη σύνθεση του 90μελούς Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, το οποίο ανανεώνεται σημαντικά, με αρκετά νέα πρόσωπα, αφού συμμετέχουν σε αυτό εκπρόσωποι από 7 εταιρίες τεχνολογίας/start-ups, ενισχύεται η συμμετοχή των γυναικών, ενώ με 15 εκπροσώπους ενδυναμώνεται η συμμετοχή επιχειρήσεων από την περιφέρεια. (Οι συνθέσεις του νέου ΔΣ και ΓΣ του ΣΕΒ θα σταλούν ξεχωριστά).

Απολογισμός Πεπραγμένων και δράσεων

Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση τα Μέλη του ΣΕΒ εκλήθησαν, μεταξύ των άλλων, να εγκρίνουν, τον Απολογισμό Πεπραγμένων για το 2021, τον Ετήσιο Απολογισμό για την οικονομική χρήση που έληξε (2021), καθώς και τον Προϋπολογισμό για το 2022.
Τον απολογισμό πεπραγμένων και δράσεων για το έτος 2021 έκαναν ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, κ. Ευθύμιος O. Βιδάλης και ο Γενικός Διευθυντής κ. Αλέξανδρος Χατζόπουλος, ενώ η συγκεκριμένη ενότητα έκλεισε με την τοποθέτηση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου τους ΣΕΒ, κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο.

Ευθύμιος Ο. Βιδάλης: «Δουλειά του ΣΕΒ η ενίσχυση της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων»

Ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής, κ. Ευθύμιος Ο. Βιδάλης στην ομιλία του, στάθηκε ιδιαίτερα στο σημερινό περιβάλλον μεγάλης αβεβαιότητας και αυξανόμενου πληθωρισμού, στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις σημειώνοντας ότι «αντιλαμβανόμαστε τόσο την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων της κρίσης, όσο και την ανάγκη προσαρμογής στη διπλή πρόκληση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και της πράσινης μετάβασης». Ο κ. Βιδάλης επισήμανε ότι «πιστεύουμε πως η βελτίωση της κοινής μας προοπτικής περνάει μέσα από περισσότερη καινοτομία, καλύτερα εκπαιδευμένο και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, τον διαρκή ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και την προσαρμογή στις επιταγές της πράσινης μετάβασης. Παράλληλα,» όπως τόνισε, «θέτουμε τις βάσεις για την ουσιαστική διασύνδεση των επιχειρήσεων με την ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα, ως απαραίτητο συστατικό του παραγωγικού μετασχηματισμού της χώρας, αλλά και της περιφερειακής ανάπτυξης». Ο κ. Βιδάλης ευχαρίστησε, επίσης, τα μέλη του ΣΕΒ για τη στήριξη που συνεχίζουν να προσφέρουν στο έργο και στην προοπτική του Συνδέσμου, καθώς και την Υπηρεσία του ΣΕΒ για τη δουλειά που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα. Ακόμη, αναφέρθηκε στη δύναμη που προσφέρουν στον ΣΕΒ οι Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας, όπως μεταξύ των άλλων, για Εργασιακά Θέματα και για το Ανθρώπινο Δυναμικό, για Φορολογικά Θέματα, την Καινοτομία, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (μέσω του ΒΙΑΝ), τη Ψηφιακή Πολιτική, την Εταιρική Διακυβέρνηση και τη Διαφορετικότητα, Ισότητα και Συμπερίληψη που στελεχώνονται από κορυφαία στελέχη της αγοράς, ενώ προανήγγειλε και την πλήρη ενεργοποίηση της Επιτροπής ESG του Συνδέσμου.

Αλέξανδρος Χατζόπουλος: «Ο ΣΕΒ αναπτύσσεται, ανταποκρινόμενος στις προκλήσεις της εποχής»

Στην ομιλία του στα μέλη ο Γενικός Διευθυντής, κ. Αλέξανδρος Χατζόπουλος έκανε τον απολογισμό του έργου του Συνδέσμου για τη χρονιά που πέρασε, που όπως τόνισε, ήταν για τον ΣΕΒ ιδιαίτερα δημιουργική και παραγωγική. Όπως επισήμανε ο κ. Χατζόπουλος ο ΣΕΒ αναπτύσσεται και εξελίσσεται διαρκώς, ανταποκρινόμενος στις προκλήσεις της εποχής και σήμερα εκπροσωπεί τις πιο σύγχρονες και οργανωμένες επιχειρήσεις της χώρας. Ο κ. Χατζόπουλος τόνισε ότι ο ΣΕΒ, την τελευταία διετία, αύξησε τα μέλη του με την προσθήκη 170 επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους και τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας (το 70% των μελών του ανήκουν στις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις της χώρας μας), αλλά και από το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, γεγονός που επιβεβαιώνει τη συνεχή προσαρμογή της βάσης μελών του Συνδέσμου στον μετασχηματισμό της παραγωγικής βάσης της χώρας μας. Ειδική αναφορά έκανε στη συνεισφορά του ΣΕΒ στη διαμόρφωση ενός όλο και πιο φιλικού ρυθμιστικού πλαισίου για το επιχειρείν στην Ελλάδα, αλλά και στις δράσεις του Συνδέσμου για την ενδυνάμωση των επιχειρήσεων στην πορεία για την ψηφιακή και την πράσινη μετάβασή τους, στην καλή εταιρική διακυβέρνηση και στον εξωστρεφή τους προσανατολισμό.

Δημήτρης Παπαλεξόπουλος: «Να διαχειριστούμε τις μεγάλες προκλήσεις του σήμερα, προετοιμάζοντας συγχρόνως το μέλλον»

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος μιλώντας στα Μέλη αναφέρθηκε αρχικά στην μεγάλη απώλεια του Οδυσσέα Κυριακόπουλου, μιας προσωπικότητας που σφράγισε με το έργο και την προσφορά του την επιχειρηματικότητα του τόπου μας. Ο κ. Παπαλεξόπουλος αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της διετίας, σημειώνοντας ότι ο ΣΕΒ αναδεικνύεται σήμερα πιο δυνατός, πιο αντιπροσωπευτικός και αξιόπιστος, τεκμηριωμένος, διεκδικητικός, και ουσιαστικός συνομιλητής της Πολιτείας, μέσα από την εθελοντική προσφορά των μελών του. Παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις και το πρόγραμμα δράσης του Συνδέσμου για την επόμενη χρονική περίοδο, σημειώνοντας την ανάγκη της διαχείρισης κρίσης αλλά και της προετοιμασίας του μέλλοντος, με δράσεις όπως είναι η στήριξη του παραγωγικού ιστού και των επενδύσεων, και η προώθηση μεταρρυθμίσεων (δημόσια διοίκηση, αδειοδότηση, δικαιοσύνη, κλπ.). Στο πλαίσιο αυτό, στάθηκε στην ανάγκη να δώσουμε έμφαση στο τρίπτυχο κλίμα, ενέργεια, ανταγωνιστικότητα (ειδικά της βιομηχανίας) για μια επιτυχημένη πράσινη μετάβαση, στην οικονομία της γνώσης μέσω της καινοτομίας και ψηφιοποίησης, και της διασύνδεσης επιχειρηματικότητας/’έρευνας με τα πανεπιστήμια, τονίζοντας ότι ο ΣΕΒ έχει υπογράψει 7 συμφωνίες συνεργασίας με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Ακόμη αναφέρθηκε στην ενίσχυση της κατάρτισης, και επανακατάρτισης (Upskilling/Reskilling) σε σύγχρονες τεχνικές και στις οριζόντιες δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού μέσα από πρακτικές πρωτοβουλίες. Ο κ. Παπαλεξόπουλος σκιαγράφησε τέλος το ρόλο και τη συνεισφορά της επιχειρηματικότητας, όπως συνοψίζεται στο σύγχρονο όραμά του: «Στον ΣΕΒ, πιστεύουμε βαθιά στην ικανότητα της χώρας να αναπτύσσεται βιώσιμα και να δημιουργεί ευκαιρίες για την κοινωνία. Πιστεύουμε ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικά θετικό ρόλο σ’ αυτή την κατεύθυνση. Η κατάκτηση αυτού του οράματος προϋποθέτει – από όλους μας – αλλαγές και τομές: να αναπτύξουμε και να παράξουμε σύγχρονα προϊόντα και υπηρεσίες με καινοτόμο πνεύμα και ανατρεπτικές ιδέες. Να ανοιχτούμε πέρα από τα σύνορά μας. Να επενδύσουμε στους ανθρώπους, στη γνώση και στις δεξιότητες, σε καλύτερες θέσεις εργασίας. Να δουλέψουμε μαζί με την πολιτεία και τους φορείς της κοινωνίας. Να βάλουμε στο DNA της οικονομίας μας τη βιωσιμότητα, το δυναμισμό, τη συνεχή εξέλιξη. Αυτό το όραμα φιλοδοξεί να υπηρετεί ο ΣΕΒ. Θεωρούμε αποστολή μας να βοηθάμε τις επιχειρήσεις να εξελίσσονται και να διακρίνονται, τόσο για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους, όσο και για τις πρακτικές, τη συνέπεια και την υπευθυνότητά τους. Με ανοιχτή και συνεχή διάθεση συνεργασίας για κάθε πρωτοβουλία, που προάγει την πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση. Συλλογικά μπορούμε – τελικά – να δημιουργήσουμε αξία για το σήμερα, αλλά και για τις γενιές που ακολουθούν, σε μια χώρα που ευημερεί».

Τα πάνελ της Γενικής Συνέλευσης

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΕΒ σχετικά με τις προτεραιότητες και τις προκλήσεις για τις επιχειρήσεις, στην οποία συμμετείχαν:

• Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου ΣΕΒ
• Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, CHIPITA FOODS A.E.
• Ιουλία Τσέτη, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος, UNI-PHARMA Α.Β.Ε.Ε.
• Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε
• Ευθύμιος Ο. Βιδάλης, Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής ΣΕΒ
• Βασίλειος Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος, ALPHA BANK
• Μιχάλης Τσαμάζ, Προέδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΟΜΙΛΟΣ ΟΤΕ
• Μάρκος Βερέμης, Πρόεδρος ΔΣ, UPSTREAM A.E.

Ακολούθησε πάνελ για την ενημέρωση των μελών σχετικά με τις πρωτοβουλίες διασύνδεσης εκπαίδευσης και επιχειρήσεων: Πανεπιστήμια - ερευνητικά κέντρα – επιχειρήσεις σε μια ευρεία βεντάλια πρακτικών συνεργασιών, και το Skills4Jobs για την κατάρτιση, στο οποίο συμμετείχαν οι κκ. Αλέξανδρος Χατζόπουλος, Γενικός Διευθυντής ΣΕΒ, Δημήτριος Μπουραντώνης, Πρύτανης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Κωνσταντίνος Κίντζιος, Business Development Director, ReGeneration.
Στο δεύτερο μέρος της Γενικής Συνέλευσης, θα μιλήσει στα Mέλη του ΣΕΒ, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας. Θα ακολουθήσει η Ανοικτή Εκδήλωση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, (στις 19:00), η οποία θα διεξαχθεί παρουσία της Α.Ε Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλίες από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και από τον Πρόεδρο του ΣΕΒ, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ τους για τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, συντονιστής της οποίας θα είναι ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.

Η Ανοικτή Εκδήλωση θα μεταδοθεί και ζωντανά, μέσω livestreaming. Μπορείτε να εγγραφείτε για να παρακολουθήσετε απευθείας την εκδήλωση εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=sy5MJE88g14

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυξημένες κατά 39% οι τιμές εισαγωγών στην ελληνική βιομηχανία τον Απρίλιο

Άνοδος - σοκ 48,8% στον δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Απρίλιο - Αντέχει το οικονομικό κλίμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider