«Πράσινο φως» για το Ταμείο Ανάκαμψης σε 2 projects 175 εκατ. ευρώ σε ύδρευση και αντιπλημμυρική προστασία

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πράσινο φως» για το Ταμείο Ανάκαμψης σε 2 projects 175 εκατ. ευρώ σε ύδρευση και αντιπλημμυρική προστασία
Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Θ. Σκυλακάκης, υπέγραψε την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης της «Κατασκευή Έργων Ύδρευσης Ν. Πρέβεζας - Άρτας – Λευκάδας», προϋπολογισμού 145 εκατ. ευρώ και της «Αντιπλημμυρικής Προστασίας του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας Αγ. Θεοδώρων - Β' Φάση», ύψους 27,5 εκατ. ευρώ.

Το «πράσινο φως» για την ένταξη δύο σημαντικών έργων που σχετίζονται με ύδρευση και αντιπλημμυρική προστασία, δύο τομείς που συνολικά έχουν «ψηλά στη λίστα» των προτεραιοτήτων στην κυβέρνησης, «άναψε» προ ημερών.

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Θ. Σκυκλακάκης, υπέγραψε την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης της «Κατασκευή Έργων Ύδρευσης Ν. Πρέβεζας - Άρτας – Λευκάδας», προϋπολογισμού 145 εκατ. ευρώ, καθώς και της «Αντιπλημμυρικής Προστασίας του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας Αγ. Θεοδώρων - Β' Φάση ύψους 27,5 εκατ. ευρώ.

«Κατασκευή Έργων Ύδρευσης Ν. Πρέβεζας - Άρτας – Λευκάδας»

Το έργο με τίτλο «Κατασκευή Έργων Ύδρευσης Ν. Πρέβεζας - Άρτας – Λευκάδας αφορά στην κατασκευή έργων μεταφοράς πόσιμου νερού από τις πηγές του Αγ. Γεωργίου Λούρου προς οικισμούς και τα αστικά κέντρα των Περιφερειακών Ενοτήτων Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας. Η δημόσια δαπάνη του έργου που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε ποσό ύψους 145.000.000 ευρώ, με το υπουργείο Υποδομών και μεταφορών να είναι ο φορέας ευθύνης. Ποσό 2 εκατ. ευρώ αφορά σε απαλλοτριώσεις. Θα προχωρήσει ως δημόσιο έργο.

Χρονοδιαγράμματα - ορόσημα:

  • Κοινοποίηση ανάθεσης σύμβασης για έργα ύδρευσης: 4ο τρίμηνο 2023. Πρόκειται για κοινοποίηση της ανάθεσης συμβάσεων για όλα τα έργα υποδομής και ύδρευσης: 1. Συστήματα ύδρευσης για τους νομούς Πρέβεζας, Άρτας και Λευκάδας, 2. Συστήματα ύδρευσης στη νήσο Λέσβο, 3. Ύδρευση στη νήσο Κέρκυρα Για κάθε επιμέρους επένδυση, πρέπει να διασφαλίζεται και να αποδεικνύεται η πλήρης συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα πριν την έναρξη οποιωνδήποτε κατασκευαστικών εργασιών.
  • Έναρξη διαδικασιών υποβολής προσφορών για εργασίες και εξοπλισμό: 4ο τρίμηνο 2022.
  • Ολοκλήρωση του 60% των έργων ύδρευσης (Πιστοποίηση της έκθεσης ανεξάρτητου μηχανικού από το Υπουργείο Υποδομών): 4ο τρίμηνο 2024.
  • Ολοκλήρωση των έργων ύδρευσης (Πιστοποίηση της έκθεσης ολοκλήρωσης ανεξάρτητου μηχανικού από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας): 4ο τρίμηνο 2025> Πρόκειται για την ολοκλήρωση τριών υποέργων ύδρευσης: α) Πρέβεζας, Άρτας, Λευκάδας, β) Κέρκυρας και γ) Λέσβου: ολοκλήρωση εργασιών υδροληψίας και εκτροπής, αγωγών, σταθμών αποθήκευσης και άντλησης και θέση σε λειτουργία.

Έργο Αντιπλημμυρικής Προστασίας του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας Αγ. Θεοδώρων (Β' Φάση)

Η δράση αφορά στην κατασκευή έργων διευθέτησης σε 8 ρέματα της πόλης Λουτρακίου για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών προβλημάτων, και συγκεκριμένα στα ρέματα Αγ. Φανουρίου, Χαρβάτι, Αγ. Κυριακής, Νεκροταφείου 1, Νεκροταφείου 2, Οσίου Παταπίου, Αγ. Γεωργίου και Νταμαρίου. Υπουργείο ευθύνης είναι και εδώ το Υποδομών και Μεταφορών. Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν διάνοιξη κοίτης, τοπικές επενδύσεις, έργα εκβολής, αναβαθμούς συγκράτησης φερτών, καθώς και τα απαραίτητα τεχνικά ανοικτής και κλειστής ορθογωνικής διατομής (τοπικού χαρακτήρα) στα σημαντικότερα ρέματα, καθώς και στις διασταυρώσεις των ρεμάτων με σημαντικούς δρόμους. Προκειμένου να εκτελεσθεί τα «ΕΡΓΟ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ (Β' ΦΑΣΗ)» η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας θα διενεργήσει αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες. Η δημόσια δαπάνη του έργου που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε ποσό ύψους 27.500.000,00€, ενώ οι πιστώσεις του τρέχοντος έτους σε ποσό ύψους 4.000.000,00 €. Πρόκειται για έργο του πυλώνα «πράσινη μετάβαση». Τα 4 εκατ. ευρώ αφορούν σε απαλλοτριώσεις. Η ευρύτερη πάντως δράση αφορά σε έργα σε 4 περιοχές: Λασιθίου Αμβρακίας-Αμφιλοχίας, Λουτρακίου και Ωραιοκάστρου.

Χρονοδιαγράμματα - ορόσημα:

  • Κοινοποίηση της ανάθεσης των συμβάσεων αντιπλημμυρικής προστασίας: 4ο τρίμηνο 2023 (Κοινοποίηση της ανάθεσης όλων των συμβάσεων αντιπλημμυρικών έργων στις 4 περιοχές: Λασιθίου Αμβρακίας-Αμφιλοχίας, Λουτρακίου και Ωραιοκάστρου κάθε επιμέρους επένδυση, πρέπει να διασφαλίζεται και να αποδεικνύεται η πλήρης συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα πριν από την έναρξη οποιωνδήποτε κατασκευαστικών εργασιών).
  • Έναρξη διαδικασιών υποβολής προσφορών για εργασίες και εξοπλισμό: 2ο τρίμηνο 2023.
  • Ολοκλήρωση του 60 % των αντιπλημμυρικών έργων (Πιστοποίηση της έκθεσης ανεξάρτητου μηχανικού από το Υπουργείο Υποδομών): 4ο τρίμηνο 2024 (Ολοκλήρωση του 60% της αξίας των εργασιών για αντιπλημμυρικά έργα στις 4 περιοχές: Λασιθίου Κρήτης, Αμβρακίας-Αμφιλοχίας, Λουτρακίου και Ωραιοκάστρου).
  • Ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων (Πιστοποίηση της έκθεσης ολοκλήρωσης ανεξάρτητου μηχανικού από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας): 4ο τρίμηνο 2025 (Ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών έργων στις τέσσερις περιοχές: Λασιθίου Κρήτης, Αμβρακίας-Αμφιλοχίας Λουτρακίου και Ωραιοκάστρου).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι αναμένεται το 2022 για μεγάλα έργα ύδρευσης, άρδευσης - Η «λίστα» με αντιπλημμυρικά, αποχετευτικά, λιμενικά projects

gazzetta
gazzetta reader insider insider