Ομόλογα: Συνεχίζεται το ράλι στις ελληνικές αποδόσεις - Ενισχύονται οι φόβοι για κατακερματισμό της Ευρωζώνης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ομόλογα: Συνεχίζεται το ράλι στις ελληνικές αποδόσεις - Ενισχύονται οι φόβοι για κατακερματισμό της Ευρωζώνης
Αναπόφευκτα η «καταστροφή» έχει συμπαρασύρει και το ελληνικό χρέος, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να αυξάνεται έως και 29 μονάδες βάσης στο 4,41%, το υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 2019. 

Συνεχίζεται και την Παρασκευή το selloff στις πιο αδύναμες αγορές ομολόγων της Ευρώπης, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, ενώ οι εξελίξεις πιέζουν την τράπεζα να καταστήσουν σαφές προς τις αγορές πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν τον κατακερματισμό ανάμεσα στα κράτη-μέλη λόγω αποκλίνοντος κόστους δανεισμού.

Αναπόφευκτα η «καταστροφή» έχει συμπαρασύρει και το ελληνικό χρέος, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να αυξάνεται έως και 29 μονάδες βάσης στο 4,41%, το υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 2019.

Εντωμεταξύ, το χάσμα στις αποδόσεις μεταξύ των 10ετών ιταλικών ομολόγων και των γερμανικών ομολόγων τους διευρύνεται για τρίτη ημέρα στις 226 μονάδες βάσης, το μεγαλύτερο από τον Μάιο του 2020.

Μία κίνηση που το φέρνει πιο κοντά στο όριο των 250 μονάδων βάσης, σημείο που οι υπεύθυνοι της ΕΚΤ έχουν επισημάνει ως «ζώνη κινδύνου».

Το μεγάλο ξεπούλημα στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων προκλήθηκε αφού η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε την αποφασιστικότητα των αξιωματούχων να σταματήσουν τον λεγόμενο κατακερματισμό εντός της ευρωζώνης, περιγράφοντας τα σχέδια για μια σειρά αυξήσεων που ξεκινούν τον Ιούλιο.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται και στο Bloomberg, ασκείται κριτική για το γεγονός ότι δεν αναπτύχθηκε οποιοδήποτε νέο εργαλείο, όπως ένα άλλο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το οποίο ορισμένοι επενδυτές και αναλυτές θεωρούν απαραίτητο για να αποτρέψουν τη δυσανάλογη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών στις πιο υπερχρεωμένες μεσογειακές οικονομίες.

«Μια τέτοια ασαφής προσέγγιση για τη δημιουργία φρένου στα spread σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων πρέπει πρώτα να μεταβεί σε κατάσταση κρίσης και αδικαιολόγητη διεύρυνση των spread προτού ενεργήσει η ΕΚΤ», έγραψε ο Jorge Garayo, της Societe Generale.

Αν και μέχρι στιγμής οι κινήσεις είναι «τακτοποιημένες», σύμφωνα με τους αναλυτές της ING, δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα συνεχιστεί αυτό εάν οι υπεύθυνοι της ΕΚΤ δεν λάβουν περαιτέρω μέτρα.

Για ορισμένους αναλυτές, υπάρχει ο κίνδυνος ότι τα περισσότερο χρεωμένα κράτη θα μπορούσαν να τεθούν υπό τόση πίεση από το αυξημένο κόστος δανεισμού που θα αναγκάσει την ΕΚΤ να σταματήσει εντελώς τις αυξήσεις των επιτοκίων.

«Δεν έχει νόημα η ΕΚΤ να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια, να προκαλεί κατακερματισμό και μετά να εισάγει ένα νέο εργαλείο για την αντιμετώπισή του», γράφουν οι στρατηγικοί αναλυτές της Citigroup.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ράλι» στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς μετά την ΕΚΤ - Διολισθαίνει η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων

Τράπεζες: Βλέπουν το Euribor στο 2% εντός 12μήνου – Τι σημαίνει για δάνεια, καταθέσεις, ομολογιακές εκδόσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider