Τα πρώτα καμπανάκια στην αγορά από τον πληθωρισμό - Η μείωση ειδικών φόρων και όγκου πωλήσεων

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα πρώτα καμπανάκια στην αγορά από τον πληθωρισμό - Η μείωση ειδικών φόρων και όγκου πωλήσεων
οικονομία
Η πολύ καλή πορεία των φορολογικών εσόδων και ειδικά των εταιρικών κερδών και η μεγάλη πίεση στους ειδικούς φόρους καυσίμων. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν πτώση πωλήσεων και νέο κύμα ανατιμήσεων και ο μεγάλος άγνωστος «Χ» της αντίδρασης της αγοράς. 

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου κάνουν εδώ και καιρό σαφές πως παρά την αισιοδοξία που προκαλεί η ανθεκτικότητα των φορολογικών εσόδων των τελευταίων μηνών, πρέπει να τηρούν στάση αναμονής, αποφεύγοντας να δεσμευθούν για νέα μέτρα στήριξης. Και τούτο καθώς και η πορεία της κρίσης είναι άδηλη, αλλά και η διατήρηση της πορείας των εσόδων συνδέεται άρρηκτα με την αντίδραση της αγοράς στη νέα (εξωγενή) πληθωριστική κρίση.

Δηλαδή, όπως εξηγούν πηγές της αγοράς, ο αυξημένος τζίρος φέρνει πιο πολλά έσοδα, αλλά αυτά συνδέονται σε έναν βαθμό με τις ανατιμήσεις και όχι με «καθαρή» αύξηση των πωλήσεων (σε όγκο). Επιπλέον, σε δεύτερο χρόνο, οι ανατιμήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη μείωση της ζήτησης που θα μειώσει και τον τζίρο πέρα από τον όγκο πωλήσεων και – κατά συνέπεια – και τα προσδοκόμενα φορολογικά έσοδα.

Πιέσεις στα έσοδα από ενέργεια

Ήδη, στην «πηγή» της πληθωριστικής κρίσης, στα καύσιμα, υπάρχει μείωση και σε επίπεδο τζίρου και σε επίπεδο εσόδων. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το ΥΠΟΙΚ για την πορεία εσόδων στο 4μήνο δείχνει στο σύνολό της μία άνοδο φορολογικών εσόδων που δίδει ελπίδες. Μάλιστα, ειδικά στο πεδίο των επιχειρηματικών κερδών (που ξεπερνούν θεαματικά τους στόχους με έσοδα 792 εκατ. το 4μηνο αυξημένα κατά 180 εκατ. έναντι του στόχου) θεωρούν ακόμη και οι θεσμοί πως μπορεί να αποτελέσει ακόμη και παράγοντα καλύτερων επιδόσεων για το σύνολο του 2022.

Ωστόσο, τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ χτυπάνε και καμπανάκια σε κάποια πεδία που συνδέονται με την κρίση: Τα έσοδα από ΕΦΚ συνολικά ήταν μειωμένα κατά 112 εκατ. ευρώ (και κατά 45 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο). Η πτώση 4μήνου στον ΕΦΚ προήλθε κατά 108 εκατ. ευρώ από τα ενεργειακά προϊόντα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, υποδηλώνοντας την μείωση της κατανάλωσης λόγω των υψηλών τιμών...

Οι πιέσεις στο εμπόριο

Σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε και τα δικά της στοιχεία για την πορεία της αγοράς που συμπληρώνουν την εικόνα. Οι Δείκτες Κύκλου Εργασιών και Όγκου στο Χονδρικό Εμπόριο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022 «φωτογραφίζουν» το νέο κύμα ανατιμήσεων, αλλά και την πορεία του κλάδου.

Αναλυτικά, σε επίπεδο τζίρου τον Μάρτιο η αύξηση ήταν 25,6%. Ωστόσο, ο Δείκτης Όγκου τον Μάρτιο παρουσίασε μείωση 5,2%. Η εν λόγω «ψαλίδα» δείχνει και την πίεση στην αγορά αλλά και το νέο κύμα ανατιμήσεων που έρχεται.

Ανάλογα πρέπει να ερμηνευθεί και η άλλη σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ: Στο σύνολο των επιχειρήσεων του τομέα λιανικού εμπορίου, ο κύκλος εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2022 ανήλθε σε 12,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 14,6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2021, όπου είχε διαμορφωθεί σε 11,2 δισ. ευρώ και μείωση 16,7% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021 που είχε διαμορφωθεί σε 15,4 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: Απαιτούνται κοινές ευρωπαϊκές λύσεις για το πρόβλημα με τις αυξήσεις στην ενέργεια

Τα «προβλήματα» του Ευρώ και τα ερωτηματικά στις προβλέψεις Κομισιόν για Ελλάδα

Κομισιόν: Πρόοδος αλλά και «καμπανάκια» για Αποκρατικοποιήσεις – Η Εγνατία Οδός, το ΟΑΚΑ, τα λιμάνια, η ενέργεια, η ΕΕΣΥΠ

gazzetta
gazzetta reader insider insider