Ντομπρόβσκις: Παράταση της ρήτρας διαφυγής - Βάσει ανάπτυξης οι δαπάνες για τις χώρες με υψηλό χρέος

Αναστασία Κυριανίδη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντομπρόβσκις: Παράταση της ρήτρας διαφυγής - Βάσει ανάπτυξης οι δαπάνες για τις χώρες με υψηλό χρέος
Την αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και για το 2023 προτείνει η Κομισιόν, όπως ανακοίνωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις στο πλαίσιο της παρουσίασης του πακέτου εγγράφων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Την αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και για το 2023 προτείνει η Κομισιόν, όπως ανακοίνωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, στο πλαίσιο της παρουσίασης του πακέτου εγγράφων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου που δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Αντιμετωπίζουμε αυξημένη αβεβαιότητα στις οικονομικές προοπτικές και προτείνουμε την επέκταση της ρήτρας διαφυγής έως το 2023», είπε, τονίζοντας, ωστόσο, πως η παράταση δεν ισοδυναμεί με αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δηλαδή «ελευθέρας για όλους». Όπως σημείωσε, από τη στιγμή που η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός, μια ευρεία «δημοσιονομική ώθηση» στην οικονομία δεν είναι εγγυημένη το 2023, αντ αυτού στο τελευταίο guidance η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη να κινηθουν προς συνετές δημοσιονομικές πολιτικές.

Δημοσιονομική πολιτική δύο ταχυτήτων

Ολα τα κράτη μέλη πρέπει να προάγουν και να επεκτείνουν τις δημόσιες επενδύσεις για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά με αυστηρή συγκράτηση άλλων τρεχουσών δαπανών, τόνισε ο Επίτροπος.

-Για κράτη με μεσαίο ή χαμηλό χρέος, οι δαπάνες πρέπει να συνοδεύονται από ουδέτερη δημοσιονομική στάση

-Για κράτη με υψηλό χρέος, οι τρέχουσες δαπάνες πρέπει να αυξάνονται λιγότερο από τις μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές.

Την ίδια στιγμή οι κυβερνήσεις μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν προσωρινή και στοχευμένη στήριξη σε όσους έιναι πιο ευάλωτοι από την αύξηση των τιμών ενέργειας και σε στους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Σημείωσε ότι η Κομισιόν δεν προτίθεται να ξεκινήσει νέες διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος σε αυτό το στάδιο, ωστόσο θα επαναξιολογήσει τη συμμόρφωση των χωρών με τα κριτήρια χρέους και ελλείμματος το φθινόπωρο και μετά πάλι την άνοιξη, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη συμμόρφωσή τους με τις σημερινές συστάσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Ντομπρόβκσις επανέλαβε ότι δεν αναστέλλονται οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, για αυτό «και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε δημοσιονομικό guidance στα κράτη μέλη και θα διαφοροποιηθούμε ανάμεσα στα κράτη με υψηλό χρέος και στα κράτη με μεσαίο ή χαμηλο χρέος». Στην περίπτωση υπερχρεωμένων κρατών, όπως η Ελλάδα, η οδηγία είναι πως ο ρυθμός ανάπτυξης των τρεχουσών δαπανών πρέπει να είναι χαμηλότερος από τον δυνάμει μεσοπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης.

Πιο ανθεκτική η Ελλάδα

Ο Ντομπρόβσκις χαιρέτισε την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στις δεσμεύσεις της, παρά τις δυσκολίες από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σημείωσε πως η επιτυχία της Ελλάδας στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων έχει βελτιώσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας της. Το Eurogroup θα εξετάσει το ελληνικό report το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την απελευθερωση της επόμενης δέσμης μέτρων για το χρέος αξίας 748 εκατ. ευρώ. Μαζί με την Κύπρο και την Ιταλία, η Ελλάδα παραμένει μία από τις χώρες που παρουσιάζουν υπερβολικές ανισορροπίες. Εν αντιθέσει, Ιρλανδία και Κροατία δεν παρουσιάζουν πλέον ανισορροπίες.

Για το σύνολο της Ευρώπης, ο Ντομπρόβσκις ανέφερε πως στο πλαίσιο αντιμετώπισης των προκλήσεων, έχουν δοθεί ήδη 100 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. Η οικονομία παραμένει ανθεκτική, με την Κομισιόν να αναμένει ακόμηξ ανάπτυξη το 2022 και το 2023, ωστόσο πιο συγκρατημένο από ό,τι ανέμενε προηγουμένως. Εν γένει οι μακροοικοπνομικές ανισορροπίες σταδιακά μειώνονται, με τα επίπεδα δημόσιων και ιδιωτικών χρεών να περιορίζονται από τα υψηλά τους και τα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών να επανεξισορροπούνται. Ωστόσο, σύμφωνα με τον αξιωμαούτουχο, οι επιπτώσεις από το 2019 δεν εχουν απορροφηθεί πλήρως και υπαρχουν νέοι κινδυνοι όπως οι τιμές κατοικιών σε καποια κράτη-μέλη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider