Αυξάνεται η πιθανότητα για χρεοκοπία της Ρωσίας - Στο 90% εντός των επόμενων 12 μηνών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνεται η πιθανότητα για χρεοκοπία της Ρωσίας - Στο 90% εντός των επόμενων 12 μηνών
Οι ΗΠΑ φαίνονται έτοιμες για να μπλοκάρουν εντελώς μια πληρωμή ομολόγων από τη Μόσχα την ερχόμενη εβδομάδα.

Αυξήθηκε σημαντικά η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ρωσίας στα μάτια των επενδυτών, καθώς οι ΗΠΑ φαίνονται έτοιμες για να μπλοκάρουν πλήρως τις πληρωμές ομολόγων από τη Μόσχα προς Αμερικανούς ομολογιούχους από την επόμενη εβδομάδα.

Η κίνηση, εάν επιβεβαιωθεί, μπορεί να είναι το τελικό χτύπημα ωθώντας τη Ρωσία σε κατάσταση αδυναμίας να αποπληρώσει ξένο χρέος για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, τα ασφάλιστρα κινδύνου για το ρωσικό χρέος αυξήθηκαν την Τετάρτη, «δείχνοντας» 90% πιθανότητα χρεοκοπίας της Ρωσίας μέσα στους επόμενους 12 μήνες, από 77% την Τρίτη, σύμφωνα με στοιχεία από την ICE Data Services.

Σύμφωνα με πηγές, ο αυξημένος κίνδυνος συνδέεται με την πιθανή απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν τη λήξη μιας ρήτρας εξαίρεσης όταν εκπνεύσει η προθεσμία της στις 25 Μαΐου. Η ρήτρα, που θεσπίστηκε λίγο μετά τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, έδινε στη Μόσχα το περιθώριο να πληρώνει τα κουπόνια και ο τερματισμός της θα εγείρει τεράστια εμπόδια για τις μελλοντικές πληρωμές.

Οι συναλλαγές των CDS εκτοξεύτηκαν νωρίτερα φέτος καθώς οι επενδυτές ζύγιζαν το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ρωσίας εξαιτίας των πληρωμών που πραγματοποεί σε ρούβλια αντί για τα νομίσματα που ορίζονται στις συμφωνίες των ομολόγων ή εξαιτίας των κεφαλαίων που παρακρατούνται στο τραπεζικό σύστημα.

Αλλά η Ρωσία έχει καταφέρει να εξυπηρετήσει όλα τα χρέη της μέχρι στιγμής παρότι οι κυρώσεις έκλεισαν κάποιες οδούς.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ, ανέφερε πως η Ρωσία δεν έχει πρόθεση να χρεοκοπήσει από το χρέος ύψους σχεδόν 20 δισ. δολαρίων που οφείλει σε ξένους επενδυτές και πως θα πληρώσει σε ρούβλια εάν διακοπούν οι μεταφορές κεφαλαίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Ρωσία προετοιμάζεται για την πληρωμή χρέους σε ξένους επενδυτές με ρούβλια

gazzetta
gazzetta reader insider insider