Γερμανία: Σε υψηλά άνω των 40 ετών ο πληθωρισμός τον Απρίλιο - Αύξηση 35,3% στις τιμές ενέργειας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Σε υψηλά άνω των 40 ετών ο πληθωρισμός τον Απρίλιο - Αύξηση 35,3% στις τιμές ενέργειας
Οι ενεργειακές τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία και έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον υψηλό ρυθμού του πληθωρισμού.

Σε υψηλά άνω των 40 ετών ανήλθε ο πληθωρισμός στη Γερμανία για τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Destatis), επιβεβαιώνοντας τον πρόβλημα των αυξημένων τιμών στη μεγαλύτερη δύναμη της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, ο γενικός πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 7,4% έναντι 7,3% τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν να φτάσει στο 7,2%. Ο γενικός πληθωρισμός σε μηνιαίο επίπεδο έφτασε στο 0,8% έναντι 2,5% τον Μάρτιο και έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 0,5%.

Ο εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο έφτασε το 7,8% έναντι 7,6% τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 7,6%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο εναρμονισμένος με τις τιμές της ΕΕ πληθωρισμός έφτασε στο 0,7% από 2,5% τον Μάρτιο και έναντι εκτίμησης των αναλυτών για μέτρηση στο 0,4%.

Ανά κλάδους της οικονομίας, οι τιμές της ενέργειας στη Γερμανία αυξήθηκαν 35,3% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021 και οι τιμές των τροφίμων ενισχύθηκαν 8,5% σε ετήσιο επίπεδο.

Στην ανακοίνωση της Destatis σημειώνεται πως «οι ενεργειακές τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία και έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον υψηλό ρυθμού του πληθωρισμού. Παρόμοιο πληθωρισμός καταγράφηκε τελευταία φορά στη Γερμανία το φθινόπωρο του 1981».

Σημειώνεται πως την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών της χώρας εκτίμησε πως ο πληθωρισμός στη Γερμανία θα «κλείσει» για το 2022 στο 6,1%, προτού υποχωρήσει στο 2,8% για το 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Capital Economics: Ο υψηλός πληθωρισμός «σκοτεινιάζει» τις προοπτικές της Ελλάδας

Σε χαμηλό 20 ετών το γεν - Η BoJ επιμένει στην παροδικότητα του πληθωρισμού και στα χαμηλά επιτόκια

Ισπανία: Χαμηλότερος των εκτιμήσεων ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, παραμένει σε υψηλό επίπεδο

gazzetta
gazzetta reader insider insider