Στην τελική ευθεία ο νέος πολυετής Προϋπολογισμός –Τα πρώτα μηνύματα από Γερμανία για στήριξη αλλά με... μέτρο

Δήμητρα Καδδά
Μοιράσου το
Στην τελική ευθεία ο νέος πολυετής Προϋπολογισμός –Τα πρώτα μηνύματα από Γερμανία για στήριξη αλλά με... μέτρο
Επιστροφή σε πλεονάσματα για την Αθήνα από το 2022. Η Γερμανία δεν ανοίγει τα «χαρτιά» της για τη στάση που θα κρατήσει για δημοσιονομικούς κανόνες και ενεργειακή πολιτική.

Ο νέος ελληνικός πολυετής Προϋπολογισμός πρέπει έως το τέλος του μήνα να κατατεθεί στις Βρυξέλλες ως «πρόγραμμα σταθερότητας» με βάση τη σχετική υποχρέωση που έχουν όλα τα κράτη της ΕΕ. Θα πρέπει να παρουσιάζει αναλυτικά τα μέτρα που θα ληφθούν σε βάθος τριετίας αλλά και στόχους έως και για το 2026.

Συντάσσεται σε συνθήκες μεγάλης ασάφειας για το μέλλον της ενεργειακής κρίσης, τη στάση που θα τηρήσει η ΕΕ αναφορικά με τη λήψη πρωτοβουλιών για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους αλλά και για τη δημοσιονομική ευελιξία σε μέτρα στήριξης. Ουσιαστικά στο νέο αυτό κείμενο καταγράφονται οι προθέσεις στων κρατών ενόψει της συζήτησης που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα και για τη δημοσιονομική πορεία της ΕΕ αλλά και για το πώς θα αντιμετωπισθεί η ενεργειακή κρίση.

Υπό αυτά τα δεδομένα, το ελληνικό σχέδιο στις βασικές του αρχές έχει εδώ και καιρό συμφωνηθεί από το ΥΠΟΙΚ και τις κοινοτικές υπηρεσίες, αν και μένει να φανεί αν θα υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις που θα μπορέσουν να ενταχθούν με βάση τα στοιχεία για χαμηλότερο έλλειμμα και χρέος που επικυρώθηκαν από την Eurostat στην προηγούμενη εβδομάδα. Θα ενσωματώσει τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που ενέκρινε προ ημερών η Βουλή και δίδει επιπλέον περιθώριο παρεμβάσεων για μέτρα στήριξης της τάξης των 1,2 δισ. ευρώ. Επίσης το σχέδιο θα περιλαμβάνει (ως είθισται) σενάρια ευαισθησίας με εναλλακτικές προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας και των δημοσιονομικών προοπτικών.

Η γερμανική θέση

Μία πρώτη «εικόνα» της θέσης της Ευρώπης, φάνηκε στο γερμανικό κείμενο του Προγράμματος Σταθερότητας που έχει ήδη κατατεθεί στις Βρυξέλλες και περιλαμβάνει μεν περαιτέρω μέτρα στήριξης αλλά με… μέτρο. Γίνεται κατ επανάληψη αναφορά στις προθέσεις επιστροφής από 2023 σε δημοσιονομική ισορροπία με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων Οικονομικών. Αναφέρεται στην ανάγκη για στοχευμένα μέτρα στήριξης αλλά και για τόνωση των δημοσίων επενδύσεων και των αμυντικών δαπανών. Αλλά και σε προσπάθεια αντιστάθμισης μέσω εξοικονόμησης πόρων από άλλες πηγές όπως μέσω επισκόπησης δαπανών. Προτείνει την απλούστευση των δημοσιονομικών κανόνων, ενώ υπάρχει έλλειψη αναφοράς στη παράταση της ρήτρας διαφυγής για το 2023 για την οποία θα πρέπει η Επιτροπή να τοποθετηθεί τον Μάιο.

Τα μέτρα στήριξης της Αθήνας

Στο ελληνικό «μέτωπο» το ΥΠΟΙΚ θέτει για το 2023 ως στόχο την επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 1% του ΑΕΠ. Και για φέτος προχωρά σε μικρή μόνο διεύρυνση του πρωτογενούς ελλείμματος στο 2% του ΑΕΠ. Το τελικό περιθώριο για παροχές θα κριθεί και από την εισπραξιμότητα των φόρων, αλλά και για την «ώθηση» που θα δώσουν και η ανάπτυξη (με βασικό μοχλό το Ταμείο Ανάκαμψης), αλλά και ο πληθωρισμός που προκαλεί προφανείς παρενέργειες αλλά συνδράμει και στην πρόσκαιρη βελτίωση της δημοσιονομικής εικόνας (σ.σ. οι πρώτες μετρήσεις για τον πληθωρισμό του Απριλίου θα δοθούν την Παρασκευή στη δημοσιότητα). Για παράδειγμα, το ΥΠΟΙΚ εκτιμά πως (λόγω πληθωρισμού και ανάπτυξης) το χρέος θα μειωθεί κατά 10 μονάδες ως αναλογία του ονομαστικού ΑΕΠ φέτος και σε εύρος 5ετίας θα πέσει κάτω από το 150% του ΑΕΠ, διασφαλίζοντας την «εικόνα» βιωσιμότητας στον προϋπολογισμό.

Στο επίκεντρο των νέων μέτρων στήριξης είναι προφανώς οι αποφάσεις για το ενεργειακό πακέτο που θα κρίνουν και τα περιθώρια που υπάρχουν για άλλες κινήσεις. Επιπλέον, μετά την ανακοίνωση της ανόδου του κατώτατου μισθού συνολικά κατά 9,7%, αλλά και την επιβεβαίωση ότι θα μειωθούν εκ νέου κατά 0,5% οι ασφαλιστικές εισφορές από τα μέσα του έτους, η κυβέρνηση εξετάζει τις προτάσεις που κατατέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και έχουν κοστολογηθεί προκειμένου να αποφασισθεί τι «χωράει» τελικά στο νέο πακέτο. Στις προτάσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η διεύρυνση του πακέτου στήριξης στα καύσιμα, η αύξηση της περιμέτρου των δικαιούχων κοινωνικών επιδομάτων, μία νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση πολύ λίγων συντελεστών ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα και η παράταση του ισχύοντος καθεστώτος του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο πακέτο τουρισμού και μεταφορών (250 εκατ ευρώ κόστος).

Για το 2023 στόχος είναι η διατήρηση των χαμηλών ασφαλιστικών εισφορών και η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και στο δημόσιο τομέα και στους συνταξιούχους που έχει κόστος 2,1 δισ. ευρώ. Επιπλέον, Προωθείται η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:53

Παρίσι: Στα 60 εκατ. ευρώ το κόστος των επισκευών στο Πύργο του Άιφελ ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων

23:40

Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Μέχρι τις 8 Ιουλίου η παράταση των αιτήσεων

23:31

Πυρκαγιά στην Άμφισσα: Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες - Η εικόνα στα άλλα πύρινα μέτωπα

23:20

Deutsche Telekom: «Μπάσιμο» της KKR για την εξαγορά θυγατρικής - Έως και 20 δισ. δολάρια το τίμημα

23:04

Πυροβολισμοί στο Σικάγο: Μήνυμα στήριξης από τον Μπάιντεν

22:44

Ιταλία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 5 περιφέρειες λόγω της ξηρασίας

22:32

Την Τρίτη οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για νέα μέτρα ενεργειακής στήριξης

22:21

Ενημέρωση Παναγιωτόπουλου στην Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής

22:10

Καλύτερη η εικόνα της πυρκαγιάς στην Ηλεία - Σε επιφυλακή οι αρχές λόγω των ανέμων

22:01

Διαψεύδονται δημοσιεύματα για νέο κλείσιμο στη Διώρυγα της Κορίνθου

21:51

Η Ρωσία απειλεί να τα βάλει με όλη την ΕΕ, για την απέλαση διπλωματών από τη Βουλγαρία

21:44

Μπακογιάννης: Το κλείσιμο του Ελαιώνα είναι σωστή πολιτική επιλογή

21:38

Γερμανία: Η ενεργειακή Uniper εξετάζει κρατική ενίσχυση, ύψους 9 δισ. ευρώ

21:26

Παπανδρέου: Ο πολίτης πληρώνει πολύ ακριβά την ακρίβεια στην ενέργεια

21:10

Πυρκαγιά στη Φωκίδα: Εντολή εκκένωσης για τη βόρεια Ιτέα - Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στην Ηλεία

20:59

Δανία: Σε ψυχιατρική πτέρυγα ο φερόμενος δράστης της χθεσινής επίθεσης στην Κοπεγχάγη

20:43

Πυροβολισμοί στο Σικάγο: Τουλάχιστον 6 νεκροί σε παρέλαση για την Ημέρα Ανεξαρτησίας

20:32

Βρετανία: Νέες κυρώσεις στη Λευκορωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

20:27

Ουκρανία: Έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο άσκησαν 3 αιχμάλωτοι καταδικασθέντες σε θάνατο

20:16

ΔΕΣΦΑ: Οι προοπτικές του υδρογόνου στο ενεργειακό τοπίο της Ελλάδας

20:08

Συνεδρίασε η Επιτροπή Ρυθμιστικών Αρχών του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου

20:04

Στο «κυνήγι» των δόσεων της Εφορίας εκατομμύρια φορολογούμενοι

19:59

Τζόνσον: Κρίσιμος ο ρόλος της Τουρκίας για την ανάκτηση των ουκρανικών σιτηρών

19:54

Τζεντιλόνι: Ανοικτό το ενδεχόμενο μονιμοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης

19:37

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε προάστιο του Σικάγο στην παρέλαση της 4ης Ιουλίου - Αναφορές για 2 νεκρούς

19:33

Φωτιές: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην Άμφισσα - Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Ηλεία, Ζάκυνθο, καλύτερη η εικόνα στο Σχηματάρι

19:30

Gazprom: Προτείνει πληρωμές σε ρούβλια και για τη διάθεση του LNG

19:20

Alpha Trust: Στις 5 Ιουλίου η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στο ΧΑ - Στα 4,8 ευρώ η τιμή

19:10

Ουκρανία: Αδιάκοποι βομβαρδισμοί σε Σλοβιάνσκ, Κράματορσκ - Πλησιάζουν οι ρωσικές δυνάμεις

19:10

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές - Ισχυρή άνοδος για τις ενεργειακές μετοχές