Ισπανία: Χαμηλότερος των εκτιμήσεων ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, παραμένει σε υψηλό επίπεδο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισπανία: Χαμηλότερος των εκτιμήσεων ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, παραμένει σε υψηλό επίπεδο
Ξεχωριστά, η INE ανακοίνωσε πως το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία αυξήθηκε ελαφρά το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Υψηλός παρέμεινε ο πληθωρισμός της Ισπανίας, σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, ωστόσο ήταν χαμηλότερος από τον προηγούμενο μήνα και από τις προσδοκίες των οικονομολόγων, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ισπανικής στατιστικής υπηρεσίας INE.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 8,3% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα εναρμονισμένα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαμηλότερα από την εκτίμηση οικονομολόγων για άνοδο 9,6%, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 9,8% τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 8,4% σε ετήσια βάση.

Η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή αποδίδεται στην αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία.

Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός --ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια- αυξήθηκε στο 4,4% τον Απρίλιο από 3,4% τον Μάρτιο, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 1995.

Σε μηνιαίο επίπεδο, οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0,1%, σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα και κατά 0,2% σύμφωνα με τα εναρμονισμένα πρότυπα της ΕΕ.

Μικρή αύξηση στο ποσοστό ανεργίας το α' τρίμηνο

Ξεχωριστά, η INE ανακοίνωσε πως το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία αυξήθηκε ελαφρά το πρώτο τρίμηνο του 2022, παρά τη χαλάρωση των περιορισμών που σχετίζονται με τον κορονοϊό.

Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 13,65% το πρώτο τρίμηνο, από 13,33% το προηγούμενο τρίμηνο, παραμένοντας κάτω από το προπανδημικό επίπεδο 13,78% που καταγράφηκε στο τέλος του 2019.

Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 70.900 τους πρώτους τρεις μήνες του 2022 σε συνολικά 3,17 εκατομμύρια, ενώ η απασχόληση μειώθηκε κατά 100.200 άτομα στα 20,08 εκατομμύρια, σύμφωνα με το ΙΝΕ.

Σημειώνεται πως το ποσοστό ανεργίας της Ισπανίας μειώνεται σταθερά από το τελευταίο τρίμηνο του 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider