Κυρώσεις: Το Ευρώ διολισθαίνει δυναμικά... και το ρούβλι ακριβαίνει επικίνδυνα

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυρώσεις: Το Ευρώ διολισθαίνει δυναμικά... και το ρούβλι ακριβαίνει επικίνδυνα
οικονομία
Ο σκοπός των κυρώσεων στην Ρωσία προς το παρόν φαίνεται να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που επιδιώκουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Δραματική η διολίσθηση του ευρώ.

Μια ματιά στα επικαιροποιημένα διαγράμματα της ΕΚΤ για την πορεία του Ευρώ αρκεί για να προκαλέσει έκπληξη.

Το Ευρώ έναντι του δολαρίου συνεχίζει την διολίσθησή του ανοίγοντας περαιτέρω την κερκόπορτα του πληθωρισμού για την Ευρωζώνη, ενώ την ίδια στιγμή το ρούβλι έχει εκτιναχθεί και πάλι σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα που βρισκόταν πριν από την 24η Φεβρουαρίου, πολύ δε περισσότερο από τα «βάθη» που είχε πέσει αμέσως μετά την ανακοίνωση (7/3) των κυρώσεων εναντίον της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.

Η αναστροφή της συναλλαγματική ισοτιμία είναι τόσο μεγάλη που η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας άλλαξε την πρόσφατη «πρόσκλησή» της για αγορά χρυσού με ρούβλια, μειώνοντας το ποσό σε ρούβλια, που προσφέρει για το κάθε γραμμάριο χρυσού!

Η ρωσική Κεντρική Τράπεζα πριν από μερικές εβδομάδες και σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της απαίτησής της για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια, είχε επίσης ανακοινώσει ότι δεσμεύεται να αγοράσει χρυσό στην τιμή των 5.000 ρούβλια ανά γραμμάριο.

Όταν είχε κάνει την πρόσκληση αυτή η αγοραία τιμή του χρυσού ήταν 6.000 ρούβλια το γραμμάριο και για τον λόγο αυτό η πρόσκληση είχε ερμηνευθεί ως κίνηση προπαγάνδας.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας άλλαξε την τιμή που προσέφερε μειώνοντάς την ακόμα περισσότερο, πρώτα σε 4.732 και στη συνέχεια σε 4.700. Την ίδια στιγμή το ρούβλι ανέκαμψε ξανακερδίζοντας το χαμένο έδαφος των πρώτων εβδομάδων του Μαρτίου παρά την πρόσφατη μείωση των επιτοκίων και σήμερα βρίσκεται σε υψηλά «προπολεμικά» επίπεδα για το 2022.

Αντίθετα το Ευρώ, όπως φαίνεται και στο σχετικό διάγραμμα της ΕΚΤ, συνεχίζει την πτώση του σε επίπεδα που είχε πέσει το 2015, το 2013 ή ακόμα – σε λογιστική μορφή – το 1999.

Το Ευρώ είχε βρεθεί στο χαμηλότερο σημείο του τον Νοέμβριο του 2000 με 0,83/δολ. Για να ξεπεράσει το 1 δολάριο από τα τέλη του 2002 και μετά...

Η χθεσινή ανακοίνωση της Ρωσίας, ότι διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία και την Βουλγαρία μέχρι να αποδεχτούν την απαίτηση της Gazprom να πληρώνεται σε ρούβλια, αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση για το Ευρώ καθώς μπαίνουμε πλέον σε λίγα 24ωρα στον μήνα που η Fed έχει ανακοινώσει ότι θα αρχίσει την ακολουθία αύξησης των βασικών επιτοκίων της, γεγονός που θα επιτείνει την διολίσθηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του Ευρώ.

Όπως έγινε γνωστό η Gazprom ανακοίνωσε επίσημα ότι ανέστειλε πλήρως την παροχή αερίου στη Bulgargaz (Βουλγαρία) και την PGNiG (Πολωνία) για όσο δεν αποδέχονται την αποπληρωμή του παρόχου σε ρούβλια.

«Στο τέλος της εργάσιμης ημέρας στις 26 Απριλίου, η Gazprom Export δεν έλαβε πληρωμή σε ρούβλια για το αέριο που προμηθεύτηκε τον Απρίλιο από αυτές τις δύο εταιρείες, Bulgargaz (Βουλγαρία) και PGNiG (Πολωνία), όπως απαιτείται από το Ρωσικό Προεδρικό Διάταγμα. Το αέριο που παρέχεται από την 1η Απριλίου πρέπει να καταβάλλεται σε ρούβλια μέσω νέων τραπεζικών στοιχείων, για τα οποία οι αντισυμβαλλόμενοι ενημερώθηκαν αμέσως», ανέφερε ο ενεργειακός κολοσσός.

Την ίδια στιγμή η Γερμανία σε πλήρη συνεννόηση με τον πάροχο έχει διασφαλίσει την συνέχιση της παροχής φυσικού αερίου με την διαμεσολάβηση των ρωσικών τραπεζών (του τραπεζικού σκέλους της Gazporm, ήτοι της GazpomBank), η οποία πληρώνεται με Ευρώ και τα μετατρέπει στις διεθνείς αγορές σε ρούβλια, δημιουργώντας έτσι μία αυξημένη ζήτηση για το ρωσικό νόμισμα που ενισχύσει διαρκώς την συναλλαγματική του ισοτιμία.

Τόσο μάλιστα αυξημένη, που η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας φαίνεται να ευνοεί ακόμα και την μείωση της παροχής φυσικού αερίου σε μη φιλικές χώρες της Ευρώπης (αυτές δηλαδή που υποχρεώνονται να πληρώνουν σε ρούβλια ή χρυσό) προκειμένου να χαλαρώσει την ανατίμηση του ρουβλιού, έναντι του Ευρώ και του δολαρίου...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνεχίζεται η διολίσθηση του Ευρώ, «σιωπή» από την ΕΚΤ

Η Gazprom διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου σε Πολωνία-Βουλγαρία

«Ράλι» στις τιμές του φυσικού αερίου μετά τις προειδοποιητικές «βολές» της Ρωσίας στην Ευρώπη

gazzetta
gazzetta reader insider insider