Κομισιόν: Μονόδρομος οι ΑΠΕ για την απεξάρτηση από την ρωσική ενέργεια - Τον Μάιο η νέα οδηγία

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Μονόδρομος οι ΑΠΕ για την απεξάρτηση από την ρωσική ενέργεια - Τον Μάιο η νέα οδηγία
Άμεσος στόχος η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο για την Κομισιόν. Επιστρατεύονται υπάρχοντα και νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Σε ποιες εναλλακτικές πηγές πρέπει να στραφούμε και ποιοι παράγοντες πρέπει να προσεχτούν.

Υπάρχοντα και νέα εργαλεία επιστρατεύει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση των υψηλών ενεργειακών τιμών και για τη μετάβασή μια καινούργια ενεργειακή πραγματικότητα.

Η Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κάντρι Σίμσον στο πλαίσιο briefing στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ενημέρωσε για τη στρατηγική της ΕΕ που θέτει ως πρώτο και κύριο άμεσο στόχο την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφερε πως αν ο Πούτιν πάρει απόφαση για πλήρη διακοπή της παροχής αερίου στην Ευρώπη θα είναι «σαν να πυροβολά τα πόδια του», καθώς αυτή αντιπροσωπεύει το 40-45% των εσόδων της Ρωσίας.

Χρονικός ορίζοντα είναι το 2023, έργο δύσκολο όπως επεσήμανε η επίτροπος, καθώς μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα η ΕΕ σκοπεύει να αντικαταστήσει τα 2/3 της ρωσικής ενέργειας, έχοντας ήδη εξασφαλίσει 55 δισ. κυβικά μέτρα αερίου από εναλλακτικούς παρόχους, και τα υπόλοιπα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), και βιοκαύσιμα.

Αν και ήδη έχουν βρεθεί οι πάροχοι για το επιπλέον αέριο, αναφέροντας τη Νορβηγία, την Αλγερία, το Αζερμπαϊτζάν και το Κατάρ ενώ υπενθύμισε την κοινή δήλωση Φον Ντερ Λάιεν και Τζο Μπάιντεν για προμήθεια LNG, μακροπρόθεσμα οι ΑΠΕ και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας για την Ευρώπη είναι μονόδρομος, υπογράμμισε η κ. Σίμσον. Για αυτό, όπως δήλωσε η ίδια, τον Μάιο η Κομισιόν ετοιμάζει καινούργια οδηγία προς τα κράτη μέλη για την επιτάχυνση της μετάβασής σε ΑΠΕ.

Η Κομισιόν ήδη έχει αναπτύξει σχέδια έκτακτης ανάγκης με ευρωπαϊκές εταιρείας φυσικού αερίου καθώς υπάρχουν ήδη χώρες που έχουν εγκαταστήσει συστήματα αποθήκευσης. Διαβεβαίωσε πως για το καλοκαίρι υπάρχουν ισχυρά αποθέματα αερίου, αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε για τον χειμώνα. Και για αυτό προέτρεψε όσους έχουν υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης πρέπει από τώρα να αρχίσουν να τις γεμίζουν.

Σε ερώτηση για τη θέση της Κομισιόν αναφορικά με το ενδεχόμενο πλαφόν στις τιμές ενέργειάς, όπως έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Επίτροπος, δεν δήλωσε αρνητική ως προς τη δυνατότητα των κρατών μελών να το εφαρμόσουν.

Έκτακτα σχέδια και εξοικονόμηση

Η Ευρωπαία Επίτροπος επεσήμανε πως η Κομισιόν ήδη έχει ξεκινήσει να ετοιμάζει σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που «κοπεί» το ρωσικό φυσικό αέριο. Ωστόσο, επεσήμανε πως δεν είμαστε σε τόσο δεινή θέση όπως στην κρίση του 2009, καθώς πλέον υπάρχουν διασυνδέσεις σε πολλές χώρες, και πάρα πολλές χώρες έχουν τερματικούς υποδοχής LNG. Το πλάνο, όπως επεσήμανε, είναι το 2023 να είμαστε σε θέση να λάμβάνουμε επιπλέον 58 εκατ. κ.μ. LNG. Η Κομισιόν δημιούργησε ήδη νέα «εργαλειοθήκη» πιθανών μέτρων για τα κράτη μέλη, έχοντας λάβει υπόψη τα προβλήματα στην μεταφορά του LNG και πώς αυτά θα ξεπεραστούν.

Η Κάντρι Σίμσον, ωστόσο, επέστησε την προσοχή πως η αντικατάσταση του ρωσικού με όποια μορφή και με όποιες διαδικασίες και αν γίνει, είναι κάτι που απαιτεί αρκετά χρόνια. Γι' αυτό και μαζί με τα παραπάνω βήματα, οι Ευρωπαίοι πρέπει να μάθουν να κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας, δίνοντας έμφαση πως είναι κάτι το οποίο θα απαιτήσει μεγάλη προσοχή τα επόμενα έτη.

Η Κομισιόν δημιούργησε ήδη νέα «εργαλειοθήκη» πιθανών μέτρων για τα κράτη μέλη, έχοντας λάβει υπόψη τα προβλήματα στην μεταφορά του LNG και πώς αυτά θα ξεπεραστούν.

Σχοινάς: Δεν πρόκειται να υπάρξει διατροφική κρίση στην Ευρώπη

Στην ίδια ενημέρωση, ο Αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε στο προσφυγικό ζήτημα που έχει ανακύψει μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, με 4 εκατ. ανθρώπους να βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη, με τα ευρωπαϊκά όργανα και τα κράτη μέλη να επιδεικνύουν μεγάλη προσαρμοστικότητα στη νέα συνθήκη, όντας έτοιμοι να προσφέρουν κάθε αρωγή στο πεδίο της Υγείας, της Παιδείας, της Εργασίας, και στις έκτακτες διαδικασίες έγκρισης παραμονής.

Από τον ίδιο πόλεμο, όπως επεσήμανε ο κ. Σχοινάς, πυροδοτήθηκαν ανησυχίες για την πιθανή εμφάνιση διατροφικού προβλήματος στην Ευρώπη, λόγω των εμποδίων στις καλλιέργειες σίτου σε Ουκρανία και Ρωσία. Ωστόσο, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, διέψευσε κατηγορηματικά πως είναι δυνατόν να υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο για την Ευρώπη, καθώς οι δυνατότητες της επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της. Οι περιοχές για τις οποίες υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους κόλπους της Κομισιόν, είναι η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική, αλλά και η υποσαχάρια Αφρική, που είναι εξαρτημένες 100% από το σιτάρι Ρωσίας-Ουκρανίας, και απειλούνται με μεγάλη διατροφική κρίση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαΐου, για ενέργεια και Ουκρανία

Τράπεζες: Σε βιομηχανία, ενέργεια και τουρισμό η μεγαλύτερη χρηματοδότηση το 2021

Σκρέκας: Παράταση της «ζωής» των λιγνιτικών μονάδων μόνον αν είναι βιώσιμες οικονομικά

gazzetta
gazzetta reader insider insider