Σκυλακάκης: Πώς θα γίνει η προσαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης στον πόλεμο

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκυλακάκης: Πώς θα γίνει η προσαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης στον πόλεμο
Έμφαση σε πράσινη ανάπτυξη. Αλλαγή φυσικού αντικειμένου και αύξηση των πράσινων δανείων. Περικοπή κατά 400 εκατ των κονδυλίων λόγω υψηλού ΑΕΠ.

Τη διαδικασία προσαρμογής του Ταμείου Ανάκαμψης στις νέες επιταγές στην ενεργειακής κρίσης που θα γίνουν σε μεγάλο βαθμό αυτόματα αλλά και τους στόχους για το 2022 περιέγραψε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο συνέδριο των Δελφών.

Επισήμανε το καθεστώς πολύ διαφορετικών συνθηκών και προκλήσεων που ισχύουν σήμερα και αυτή η νέα συνθήκη προφανώς σημαίνει κάποιες αναπροσαρμογές, είπε.

Αναφέρθηκε σε μία μεγαλύτερη έμφαση στην «πράσινη» μετάβαση και στην μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα. Στο σκέλος των δανείων των 12,7 δισ. ευρώ εξήγησε πως είναι απολύτως εύπλαστα καθώς ορίζεται πως τουλάχιστον το 38% θα πρέπει να πάει για τις πράσινες επενδύσεις. Αρα, ανάλογα με τις ανάγκες θα προσαρμοστεί αντίστοιχα στην καινούρια πραγματικότητα αυτό το ποσοστό, και η αναλογία τέτοιων επενδύσεων. Επίσης, το χαμηλό ποσοστό επιδότησης, είναι πλεονέκτημα όπως είπε καθώς η μεγάλη επιδότηση συνήθως οδηγούσε σε υπερτιμολογήσεις.

Στο σκέλος των επιδοτήσεων επανέλαβε ο κ. Σκυλακάκης πως θα πρέπει να γίνουν κυρίως προσαρμογές του φυσικού αντικειμένου με βάση τον πληθωρισμό και πολύ λιγότερο παρεμβάσεις στη δομή του σχεδίου. Επίσης υπενθύμισε πως ήδη στις επιδοτήσεις υπάρχει ένα σημαντικό «πράσινο» σκέλος. Αλλά και πως προσαρμογή θα πρέπει να γίνει γιατί έγινε από την ΕΕ μία μικρή περικοπή του προγράμματος κατά 400 εκατομμύρια ευρώ (από τα 30,5 δισ. ευρώ), λόγω του πολύ καλού αποτελέσματος στο ΑΕΠ το 2021.

«Προφανώς αυτή η περικοπή δεν θα γίνει από τα πράσινα έργα» αλλά σε κάποια άλλα θα υπάρξουν αλλαγές.

Επόμενος στόχος είναι, είπε, η σημαντική απορρόφηση φέτος με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από τα 5 δισ. ευρώ να φτάσει κοντά στα 11 δισ. ευρώ χωρίς τα δάνεια. «Υπάρχει ανάγκη να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» έναντι της ενεργειακής κρίσης.

«Η επιχορήγηση όταν είναι 30% 40%, αυτό σημαίνει ότι το κράτος δίνει ένα μεγάλο κομμάτι» είπε, αλλά αυτό που η κυβέρνηση επιθυμεί πρόσθεσε είναι πρώτα να προωθηθεί ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 10% -20%. Γιατί, η επιχειρηματική λογική είναι μεν όσο περισσότερα τόσο καλύτερα, αλλά εμείς, εξήγησε, πρέπει να στηρίξουμε την οικονομία, είπε.

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε και στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών που ολοκληρώνει μία πλατφόρμα μέσα από την οποία θα υπάρχει διαφάνεια στην πρόσβαση. Επίσης, για στο σκέλος των δανείων εκτίμησε πως όταν θα κλείσει με κάποιο τρόπο το κεφάλαιο του πολέμου (είτε θα ενταχθεί σε μία μακροχρόνια κατάσταση, κάτι που είναι απευκταίο, είτε θα τελειώσει), θα υπάρξει μία έκρηξη επενδυτικού ενδιαφέροντος. Υπενθύμισε στους επενδυτές που προσφεύγουν στα δάνεια πως οι μικρομεσαίοι μπορούν να πάρουν επιδότηση και από το αναπτυξιακό, ενώ οι πιο μεγάλοι μπορούν να προσφύγουν μόνο στα φορολογικά κίνητρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: Είμαι αισιόδοξος για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων στην ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider