Reuters: Επιταχύνονται τα ελληνικά σχέδια εξεύρεσης φυσικού αερίου σε Ιόνιο και Κρήτη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Reuters: Επιταχύνονται τα ελληνικά σχέδια εξεύρεσης φυσικού αερίου σε Ιόνιο και Κρήτη
«Τις επόμενες ημέρες, η Ελλάδα θα κάνει ανακοινώσεις για την επιτάχυνση των εξερευνήσεων στο Ιόνιο Πέλαγος και δυτικά της Κρήτης», δήλωσε στο Reuters Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Eπιταχύνονται τα σχέδια εύρεσης φυσικού αερίου στα νότια και δυτικά ύδατα της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, σε μια νέα προσπάθεια να αξιοποιηθούν εγχώριοι πλουτοπαραγωγικοί πόροι, εν μέσω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας και του φόβου της έλλειψης καυσίμων που πυροδοτούνται από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ελλάδα έχει παράγει μικρές ποσότητες πετρελαίου στο παρελθόν ενώ τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να διερευνήσει τις δυνατότητες παραγωγής υδρογονανθράκων που «κρύβει» το υπέδαφος της, αν και οι χαμηλές τιμές του αργού τα προηγούμενα χρόνια αλλά και η διεθνής στροφή της οικονομίας προς την «πράσινη» ενέργεια εμπόδισαν τα σχέδια εξερεύνησής τους.

Το άλμα των τιμών εξαιτίας του πολέμου έχουν εξαναγκάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναζητήσει τρόπους για να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο κατά τα δύο τρίτα φέτος και να την τερματίσει πλήρως «πολύ πριν το 2030».

Αυτή η συνθήκη έχει ενισχύσει την αναγκαιότητα για την Ελλάδα, η οποία καλύπτει περίπου το 40% της ετήσιας ζήτησης της με ρωσικό αέριο, να βρει τρόπους να αξιοποιήσει εγχώριους πόρους. «Τις επόμενες ημέρες, η Ελλάδα θα κάνει ανακοινώσεις για την επιτάχυνση των εξερευνήσεων στο Ιόνιο Πέλαγος και δυτικά της Κρήτης», δήλωσε στο Reuters Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Το νέο γεωπολιτικό και ενεργειακό περιβάλλον... απαιτεί από κάθε χώρα να κάνει ακόμη πιο αποφασιστικά βήματα προς την ενεργειακή της ασφάλεια και επάρκεια αναζητώντας νέες πηγές ενέργειας».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις για τη στρατηγική της χώρας στο θέμα μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δήλωσε δεύτερο κυβερνητικό στέλεχος.

Η Ελλάδα είχε ενδείξεις για σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου, της τάξης των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, σύμφωνα με πηγές.

Ανώτερο στέλεχος της ελληνικής επιτροπής υδρογονανθράκων είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η Αρχή έχει προτείνει ένα «φιλόδοξο αλλά εφικτό» σχέδιο εξερεύνησης φυσικού αερίου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δοκιμαστική γεώτρηση σε περίπου τέσσερα χρόνια.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια κατέχουν άδειες εξερεύνησης φυσικού αερίου στο Ιόνιο Πέλαγος και ολοκλήρωσαν πρόσφατα σεισμικές έρευνες στην περιοχή, ένα σημαντικό βήμα για την αποσαφήνιση της θέσης και του μεγέθους τυχόν πιθανών κοιτασμάτων.

Μια κοινοπραξία των Total Energies, ExxonMobil και ΕΛΠΕ διαθέτει επίσης άδειες εξερεύνησης για δύο υπεράκτια οικόπεδα που βρίσκονται δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Το κράτος θα ήταν πρόθυμο να δώσει στους επενδυτές περισσότερο χρόνο για τη συλλογή σεισμικών δεδομένων της περιοχής εάν το ζητούσαν, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καταρχήν συμφωνία ΕΛΠΕ - Σαουδικής Αραβίας για αύξηση ποσοτήτων αργού

Αέριο: Νέες έρευνες για εγχώρια κοιτάσματα – Στις ράγες σεισμικές μελέτες και στο μπλοκ 2 στο Ιόνιο

WWF: Αίτημα για άμεση διακοπή των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider