Ο Απρίλιος «ανοίγει» νέο κύκλο αντιπαράθεσης για τις πληρωμές σε ρούβλια

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Απρίλιος «ανοίγει» νέο κύκλο αντιπαράθεσης για τις πληρωμές σε ρούβλια
Η διελκυστίνδα για το νόμισμα πληρωμής του φυσικού αερίου, ανοίγει ευαίσθητο «μέτωπο» ρήξης στο διεθνές νομισματικό σύστημα. Ο συμβιβασμός που συζητείται και οι νέοι κίνδυνοι που αναδύονται.

Οι ρωσικές αρχές επανέλαβαν πριν από δύο 24ωρα ότι η παράδοση ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου μετά την 31 Μαρτίου, θα γίνονται μόνο εφ’ όσον πληρώνονται σε ρούβλια ή χρυσό, από τις «μη φιλικές» χώρες, ήτοι τις χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία.

Να σημειωθεί ότι η παράδοση φυσικού αερίου από την Ρωσία γίνεται πλέον μόνο μέσα από τους αγωγούς που διατρέχουν την Ουκρανία…

Η απόφαση του G-7 όπως επίσης ανακοινώθηκε χθες είναι ότι οι πληρωμές θα συνεχίσουν να γίνονται με βάση τις συμβάσεις σε δολάρια και ευρώ.

Η διελκυστίνδα έχει ξεκινήσει και οι συνέπειες από ένα ενδεχόμενο διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου, λόγω της μη αποπληρωμής σε ρούβλια, έχουν βάλει φωτιά σε οξύτατες διαμάχες στο εσωτερικό των βασικών υποδοχέων του ρωσικού αερίου, ήτοι στην Γερμανία και την Ιταλία, δύο χώρες που εξαρτώνται περίπου κατά 40% από την προμήθειά του.

Σήμερα στην γερμανική Handelsblatt καταγράφεται δημόσια διαμάχη μεταξύ των οικονομικών ινστιτούτων της χώρας στην οποία έχουν εμπλακεί τόσο ο καγκελάριος Σόλτς όσο και ο ΥΠΟΙΚ Λίντνερ, για το αν η γερμανική οικονομία θα βυθιστεί σε ύφεση ή μπορεί να αντέξει σε κατάσταση στασιμότητας την διακοπή τροφοδοσία από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στην Ιταλία ισχυρή ένταση έχει προκύψει στο εσωτερικό της κυβέρνησης με αφορμή τις αντιδράσεις της ιταλικής βιομηχανίας, που εξαρτάται ενεργειακά από το ρωσικό φυσικό αέριο, σε σημείο που να αμφισβητείται η σταθερότητα της κυβέρνησης Ντράγκι.

Το τελεσίγραφο

Ο προβληματισμός είναι ιδιαίτερα σοβαρός καθώς το «τελεσίγραφο» της Μόσχας έχει ήδη επιβεβαιωθεί δύο φορές δημόσια.

Στις Βρυξέλλες επισήμως επιμένουν ότι η ύπαρξη συμβάσεων που προβλέπει την αποπληρωμή σε δολάρια ή ευρώ δεν δίνει το δικαίωμα στην Ρωσία να αλλάξει το τρόπο πληρωμής.

Αλλά το ίδιο ισχυρίζεται και η Μόσχα όσο αφορά το «παράνομο» μπλοκάρισμα των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας από τις άλλες κεντρικές τράπεζες, στο πλαίσιο των «κυρώσεων» και για τον λόγο αυτό αξιολογεί ως μη «αξιόπιστα» τα νομίσματα των χωρών που παρακρατούν τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα…

Η μέχρι σήμερα νομισματική «νομιμότητα» έχει πλέον πάψει και για τις δύο πλευρές να αποτελεί την βάση συναλλαγής και το «μπρα ντε φερ» μεταξύ τους έχει πάρει διαφορετικές διαστάσεις.

Το ενδεχόμενο κάποιου είδους συμβιβασμού βέβαια δεν έχει εκλείψει και αυτό είναι που συζητείται διεξοδικά και από κάθε πλευρά στις Βρυξέλλες, προκειμένου να αποφευχθεί μία ρήξη τέτοιας κλίμακας που θα έφερνε τις δύο ισχυρές οικονομίες του Ευρώ σε λειτουργικό αδιέξοδο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι το μονοπάτι διεξόδου φαίνεται να αναζητείται στο γεγονός ότι η τροφοδοσία από την Gazprom στις δύο χώρες έχει εξαιρεθεί από τις κυρώσεις.

Όπως εξήγησε στο Insider.gr αρμόδιος παράγοντας στις Βρυξέλλες, δεν είναι απαγορευτική στο πλαίσιο των κυρώσεων η διαμεσολάβηση άλλων φορέων που θα «μεταλλάσσουν» τα ευρώ σε ρούβλια.

Ο Μάριο Ντράγκι στην αρχική του δήλωσε είπε ότι η Μόσχα «επέβαλε την πληρωμή σε ρούβλια στην Gazprom η οποία εξάγει το φυσικό αέριο με τους αγωγούς, αλλά όχι για την εταιρεία η οποία παράγει το υγρό φυσικό αέριο, γιατί το υγρό φυσικό αέριο μπορεί να αγοραστεί παντού…».

Η αρχική ανάγνωση της δήλωσης είχε δημιουργήσει την εντύπωση ότι ο Ιταλός Πρωθυπουργός μιλούσε για την αντικατάσταση – πρακτικά αδύνατη προσωρινά – του φυσικού αερίου με υγροποιημένο αέριο από άλλο παραγωγό.

Στην πραγματικότητα ο Ιταλός Πρωθυπουργός εισήγαγε έμμεσα την «ιδέα» της διαμεσολάβησης τρίτων εταιρειών στην αγορά του φυσικού αερίου για λογαριασμό των χωρών καταναλωτών, με διαφορετική χρήση νομισματικών μέσων…

Η ζημιά στο δολάριο και το ευρώ

Παρ’ όλα αυτά το ζήτημα δεν είναι τεχνικό καθώς ακόμα και η μέσω τρίτων παράκαμψη της αγοράς μέσω ευρώ – δολαρίου προϋποθέτει υψηλή ζήτηση για το ρούβλι (περίπου μόνο ένα δις ημερησίως για την πληρωμή) και εκτοπίζει από το επίπεδο αυτό ως «αναξιόπιστα» τα δύο κατά βάση διεθνή αποθεματικά και συναλλακτικά νομίσματα και ισχυροποιεί το ρούβλι μετά την κατάρρευση που προηγήθηκε από τις αρχές του Μάρτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ρούβλι από τις 7 του Μάρτη που γνώρισε την μεγάλη πτώση έχει ανατιμηθεί ήδη έναντι των χαμηλών του κατά 27% έναντι του δολαρίου και του ευρώ…

Το ενδεχόμενο να λυθεί υπέρ της απαίτησης της Μόσχας η διελκυστίνδα για τις πληρωμές του φυσικού αερίου μετά την 31 Μάρτη, με όποια τεχνική και αν αυτό επιτευχθεί, προφανώς εκτοπίζει το δολάριο κατά συνέπεια και το ευρώ, από ένα σημαντικό κομμάτι της αγορές ενέργειας, που ενδεχομένως επεκταθεί και σε άλλα βασικά προϊόντα εξαγωγής όπως σιτηρά, λιπάσματα, μέταλλα κ.λ.π.

Κάτι τέτοιο αποτελεί άλλη μία ευδιάκριτη εναλλακτική «ψηφίδα» στο πλανητικό παζλ των διεθνών συναλλαγών από το οποίο ήδη καταγράφεται τάση εξοστρακισμού του δολαρίου από τις εμπορικές σχέσεις Ινδίας – Κίνας, Κίνας – Ρωσίας, Ινδίας – Ρωσίας, ενώ επίκειται σχετική συμφωνία μεταξύ Σ. Αραβίας – Κίνας.

Βέβαια μία τέτοια τάση εξέλιξης κατακερματίζει ακόμα περισσότερο τις διεθνείς συναλλαγές προσθέτοντας ένα ακόμα ισχυρό πληθωριστικό παράγοντα στο οικονομικό περιβάλλον…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Ρωσία επιμένει για την πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια, «κοιτώντας» προς την Ασία

Ρωσία: Σε υψηλό ενός μήνα το ρούβλι - Η αξία του χρηματιστηρίου της Μόσχας έφτασε στο 1/6 της Apple!

«Όχι» από τη G7 στις πληρωμές σε ρούβλι για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider