Διατηρεί η ΕΚΤ το waiver για τα ελληνικά ομόλογα - Τα 3 βήματα άρσης των έκτακτων μέτρων

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διατηρεί η ΕΚΤ το waiver για τα ελληνικά ομόλογα - Τα 3 βήματα άρσης των έκτακτων μέτρων
Τα τρία βήματα της σταδιακής κατάργησης των έκτακτων μέτρων ενίσχυσης που εισήχθησαν λόγω της πανδημίας τον Απρίλιο του 2020, δημοσιοποίησε η ΕΚΤ, χωρίς να αίρει την εξαίρεση που αφορά στα ελληνικά ομόλογα. Τα τρία βήματα της σταδιακής κατάργησης θα λάβουν χώρα μεταξύ Ιουλίου 2022 και Μαρτίου 2024.

«Ανακούφιση» για τα ελληνικά ομόλογα μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που διατηρεί το waiver έως και τον Μάρτιο του 2024, κάτι που υπερκαλύπτει την προσδοκόμενη χρονική περίοδο επανάκτησης της διαβάθμισης investment grade από τα ελληνικά ομόλογα, η οποία το αργότερο αναμένεται μέσα στο 2023.

Παράλληλα, από την ΕΚΤ, ανακοινώθηκαν τα τρία βήματα της σταδιακής κατάργησης των έκτακτων μέτρων ενίσχυσης που εισήχθησαν λόγω της πανδημίας τον Απρίλιο του 2020, τα οποία θα λάβουν χώρα μεταξύ Ιουλίου 2022 και Μαρτίου 2024.

Βήμα 1

Από τις 8 Ιουλίου 2022 η ΕΚΤ θα μειώσει κατά το ήμισυ την προσωρινή μείωση των περικοπών αποτίμησης σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία από την τρέχουσα προσαρμογή 20% σε 10%. Δεύτερον, η ΕΚΤ δεν θα διατηρήσει την επιλεξιμότητα των εμπορεύσιμων τίτλων που πληρούσαν τις ελάχιστες πιστοληπτικές απαιτήσεις στις 7 Απριλίου 2020, αλλά οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας στη συνέχεια επιδεινώθηκαν κάτω από το ελάχιστο όριο αξιολόγησης. Τρίτον, η ΕΚΤ θα αποκαταστήσει το όριο ανασφάλιστου χρέους που εκδίδεται από τραπεζικό όμιλο 10% σε 2,5%, όπως συνέβαινε πριν από τον Απρίλιο του 2020. Τέταρτον, η ΕΚΤ θα καταργήσει σταδιακά την προσωρινή χαλάρωση όσον αφορά την επιλεξιμότητα πρόσθετων πιστωτικών απαιτήσεων (ACC).

Βήμα 2

Τον Ιούνιο του 2023 η ΕΚΤ αναμένει να εφαρμόσει ένα νέο χρονοδιάγραμμα περικοπής στα εχέγγυα με βάση το επίπεδο ανοχής κινδύνου που υπήρχε πριν από την πανδημία για τις πιστωτικές πράξεις, καταργώντας σταδιακά τη γενική μείωση κατά 10% που ισχύει στις περικοπές αποτίμησης των εξασφαλίσεων.

Βήμα 3

Τον Μάρτιο του 2024, η ΕΚΤ θα καταργήσει σταδιακά τα εναπομείναντα μέτρα χαλάρωσης λόγω της πανδημίας, μετά από μια ολοκληρωμένη αναθεώρηση των πλαισίων των ACC που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των αντισυμβαλλομένων σε εξασφαλίσεις για τη συνέχιση της συμμετοχής τους σε εκκρεμείς πράξεις TLTRO III έως τον Δεκέμβριο του 2024. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν την αποδοχή διαφόρων ACC που εισήχθησαν κατά την περίοδο της πανδημίας, όπως δάνεια με κυβερνητικές εγγυήσεις όπως και με εγγυήσεις διαφόρων δημόσιων φορέων.

Τα ελληνικά ομόλογα

Ειδική μνεία κάνει η ΕΚΤ στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, καθώς αναφέρει πως αποφάσισε να επιτρέπει στις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών να τα αποδέχονται αν και δεν πληρούν τις ελάχιστες πιστοληπτικές απαιτήσεις, αλλά πληρούν όλα τα άλλα ισχύοντα κριτήρια επιλεξιμότητας, τουλάχιστον για όσο διάστημα οι επανεπενδύσεις στα ελληνικά ομόλογα σύμφωνα με το PEPP συνεχίζονται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ΕΚΤ ενέκρινε την πώληση μέρους του χαρτοφυλακίου δανείων της RCB Bank της Κύπρου στην Ελληνική Τράπεζα

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ μπορεί να παρατείνει τις αγορές ομολόγων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία 

ΕΚΤ, τα «νέα» για τα ελληνικά ομόλογα

gazzetta
gazzetta reader insider insider