Όλα τα μέτρα 1,7 δισ. για την ακρίβεια: Παρέμβαση σε καύσιμα, ρεύμα, επιδόματα, παράταση Επιστρεπτέας, στήριξη αγροτών

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όλα τα μέτρα 1,7 δισ. για την ακρίβεια: Παρέμβαση σε καύσιμα, ρεύμα, επιδόματα, παράταση Επιστρεπτέας, στήριξη αγροτών
Παρέμβαση 22-27 λεπτά το λίτρο στα καύσιμα για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ. Αύξηση δόσεων Επιστρεπτέας σε 96 από 60 σήμερα. Έκτακτα επιδόματα παιδιού, χαμηλοσυνταξιούχων, ανασφάλιστων υπερηλίκων, δικαιούχων ΑΜΕΑ και ΚΕΑ. Το πακέτο σε ρεύμα, αέριο και αγρότες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 09:58

Στην εξειδίκευση του πακέτου μέτρων 1,1 δισ. ευρώ για την ανακούφιση 3,2 εκατομμυρίων ευάλωτων πολιτών που εξήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός προχώρησαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Στα μέτρα αυτά, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, πρόσθεσε και τις παρεμβάσεις σε Επιστρεπτέα, TAXI, αγρότες και άλλες ομάδες με συνολικό κόστος 1,7 δισ. ευρώ, αυξάνοντας τον συνολικό «λογαριασμό» των μέτρων που έχουν υλοποιηθεί ή θα υλοποιηθούν στα 3,7 δισ. ευρώ.

Τα νέα μέτρα θα ισχύουν τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο. Θα ξεδιπλώνονται στους εξής άξονες, όπως ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ:

* Με κόστος 640 εκατ. ευρώ, αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση στο ρεύμα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, διατηρείται η ενίσχυση στο φυσικό αέριο και θεσπίζεται έκτακτη επιδότηση ρεύματος για τις μικρές επιχειρήσεις.

* Παρέχεται στήριξη σε 1,4 εκατ νοικοκυριά (με 3,2 εκατομμύρια μέλη), στους πιο ευάλωτους πολίτες. Τα ποσά θα δοθούν απευθείας, θα είναι ακατάσχετα, και δεν θα συμψηφίζονται με καμία οφειλή. Το επίδομα θα καταβληθεί πριν το Πάσχα.

Αναλυτικά, χορηγείται 1,5 επίδομα παιδιού σε δικαιούχους Μαρτίου (625.000 δικαιούχοι με πάνω από 1 εκατ τέκνα), αλλά και 200 ευρώ σε 677.000 συνταξιούχους (σ.σ. ανάλογο του Δεκεμβρίου). Και ενίσχυση 200 ευρώ σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες, 200 ευρώ σε 176.000 δικαιούχους ΑΜΕΑ, και 2πλή δόση ΚΕΑ σε 240.000 δικαιούχους. Το σύνολο των παρεμβάσεων έχει αξία 324 εκατ ευρώ

*Παρέμβαση στην αγορά των καυσίμων, της βενζίνης, του πετρελαίου κίνησης. Παρέμβαση για τη στήριξη των καταναλωτών που αγοράζουν καύσιμα κίνησης, μέσω της κάλυψης μέρους της αύξησης της τιμής για έως 180 λίτρα, σε βάθος τριμήνου. Θα γίνει απ ευθείας επιδότηση καυσίμων σε πολίτες και ελεύθερους επαγγελματίες με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Αφορά 3 εκατ πολίτες και επιδότηση φτάνει στα 22 λεπτά το λίτρο για 60 λίτρα μηνιαίως. Εκτιμά ο ΥΠΟΙΚ πως με 54 λίτρα μέση κατανάλωση το μήνα, θα είναι μία «γενναία επιδότηση. Στα νησιά η επιδότηση θα είναι περίπου στα 27 λεπτά το λίτρο. Το κόστος είναι 130 εκατ ευρώ.

Επίσης, επιδοτείται στην πηγή η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης (το όφελος να φτάνει στα 15 λεπτά το λίτρο). Η μείωση είναι πιο μεγάλη από μία μείωση ΕΦΚ, είπε ο ΥΠΟΙΚ. Το μέτρο έχει 23 εκατ ευρώ κόστος. Επίσης προωθείται και κάλυψη κόστους κίνησης για τον Απρίλιο στα ΤΑΧΙ (ενίσχυση 200 ευρώ).

*Αυξάνεται η περίοδος από 60 σε 96 άτοκες δόσεις στις Επιστρεπτέες. Παραμένει η έκπτωση 15% για άμεση επιστροφή. Συνολικά έχουν χορηγηθεί 8,3 δις ευρώ με 3 δις ευρώ να είναι το ποσό που έχει βεβαιωθεί. Οι 4 παραπάνω παρεμβάσεις έχουν κόστος πάνω από 1,1 δις ευρώ.

*Επιπλέον παρεμβάσεις υπάρχουν στο νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ με ορατό αποτέλεσμα από τον Απρίλιο και μετά.

*Για τους αγρότες καθορίζεται μηδενικός συντελεστής ΕΦΚ ανά χιλιόλιτρο για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων για όλο το 2022 και συντελεστές ΦΠΑ 6% (αντί για 13%) στα λιπάσματα. Σε αυτά τα μέτρα πρέπει να προστεθούν, όπως είπε μεταξύ άλλων:

-η επιδότηση των κτηνοτρόφων για το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών,

-η μόνιμη μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών και

-η κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης, για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος αυτών των παρεμβάσεων στον πρωτογενή τομέα υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ

Χτίζουμε ένα νέο «δίχτυ ασφαλείας», όπως με επιτυχία πράξαμε κατά την περίοδο της πανδημίας, πάνω από νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες, δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Ύστερα από την παγκόσμια υγειονομική κρίση, η Ευρώπη βιώνει – με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – βαθιά γεωπολιτική κρίση, για πρώτη φορά ύστερα από αρκετές δεκαετίες. Η νέα διεθνής κρίση, αυτή τη φορά από την πλευρά της προσφοράς, διογκώνει τις τιμές στην ενέργεια και σε βασικά είδη της καθημερινότητας του πολίτη, ενισχύει τον πληθωρισμό, «ροκανίζει» το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, διαταράσσει την εφοδιαστική αλυσίδα, περιορίζει τζίρους και κέρδη επιχειρήσεων, κλονίζει την εμπιστοσύνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια, ενισχύει τη μεταβλητότητα, «φρενάρει» την αναπτυξιακή δυναμική, πρόσθεσε.

«Τα μέτρα που υλοποιούνται θα ανακουφίσουν» αλλά δεν θα καλύψουν το σύνολο του αυξημένου κόστους, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ. Γιατί οι πόροι είναι συγκεκριμένοι και οι αβεβαιότητες υψηλές. Γι αυτό και απαιτείται συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση, είπε. Ζούμε σε μία ιστορική περίοδο με υψηλές αβεβαιότητες και πρωτοφανείς προκλήσεις ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εξήγησε πως έρχεται μετά την Πανδημία και έχει πολύ μεγάλο υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό κόστος. Περιέγραψε τις παρενέργειες της κρίσης στην οικονομία και στα νοικοκυριά και εξήγησε πως στη δίνη αυτής της νέας κατάστασης ως κυβέρνηση κατανοούμε την όξυνση προβλημάτων στο πεδίο της οικονομίας. Ζώντας μέσα στην κοινωνία και όχι σε γυάλινους πύργους ακούμε και αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες των πολιτών επισήμανε για αυτό και αντιδρούμε άμεσα, είπε. «Ήμασταν είμαστε και θα είμαστε κοντά δίπλα στην κοινωνία επισήμανε λέγοντας επίσης ότι κάνουμε το καλύτερο στο πλαίσιο του εφικτού»

Αναλυτικά τα μέτρα

Αναλυτικά, τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιμάκωσης της τιμής της ενέργειας και των καυσίμων, ανά πεδίο παρέμβασης σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι τα εξής:

1. Αύξηση της επιδότησης ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων

*Η επιδότηση ρεύματος στα φυσικά πρόσωπα αυξάνεται από το 70% στο 80% μεσο-σταθμικά της αύξησης για τις πρώτες 310 Kwh (90% για τις πρώτες 155 Kwh και 70% για 156-310 Kwh) για τον Απρίλιο με κόστος 218 εκατ. ευρώ.

*Η επιδότηση ρεύματος για τις επιχειρήσεις διπλασιάζεται ώστε να καλύπτει περίπου το 50% της αύξησης για τον Απρίλιο, με κόστος 278 εκατ. ευρώ.

*Δίνεται έκτακτη επιδότηση ρεύματος ύψους 110 εκατ. ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων ρεύματος της περιόδου Ιανουαρίου-Απριλίου στις μικρές επιχειρήσεις.

*Συνεχίζεται η επιδότηση φυσικού αερίου και τον Απρίλιο με 40 €/Kwh για τα νοικοκυριά και 20 €/Kwh για τις επιχειρήσεις, με κόστος 30 εκατ. ευρώ.

2 Επιδόματα σε ευάλωτες ομάδες. Χορηγείται ενίσχυση που θα καταβληθεί πριν το Πάσχα, ως εξής:

• Χορηγείται μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο, στους δικαιούχους Μαρτίου (δόση δηλαδή που αντιστοιχεί σε 1,5 μήνα). Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000, με περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά και το κόστος εκτιμάται σε 97,5 εκατ. ευρώ.

• Ενίσχυση 200 ευρώ σε 676.735 χαμηλοσυνταξιούχους. Δικαιούχοι είναι (όπως τον Δεκέμβριο) συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως), ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ και η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Το κόστος υπολογίζεται σε 135 εκατ. ευρώ.

• Ενίσχυση 200 ευρώ σε 34.964 ανασφάλιστους υπερήλικες με κόστος 7 εκατ. ευρώ.

• Ενίσχυση 200 ευρώ σε 166.982 δικαιούχους επιδομάτων ΑΜΕΑ με κόστος 33,4 εκατ. ευρώ.

• Διπλή δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 241.281 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με κόστος 50,9 εκατ. ευρώ.

3. Επιδότηση καυσίμων φυσικών προσώπων και μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης.

Α. Κάρτα καυσίμων: Χορηγείται κατά τον μήνα Απρίλιο επιδότηση καυσίμων (αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης) που καλύπτει το αυξημένο κόστος των καταναλώσεων τριών μηνών (Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου) για φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

· Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

· Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας (στα πρότυπα του freedom pass) η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

· Για να δοθεί η ενίσχυση το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης.

· Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.

· Η επιδότηση (για αυτοκίνητο) αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Συνεπώς η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ.

· Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ (επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο).

· Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

Υπολογισμός κόστους:

· Υπάρχουν περίπου 3 εκατ. φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν έστω ένα αυτοκίνητο και δηλώνεται οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

· Σημειώνεται ότι η μέση κατανάλωση πανελλαδικά ανά φορολογούμενο (που διαθέτει ένα αυτοκίνητο) υπολογίζεται σε περίπου 54 λίτρα το μήνα.

· Το ύψος της ανωτέρω επιδότησης υπολογίζεται σε 130 εκατ. ευρώ.

Παραδείγματα:

· Με 2,10 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,88 ευρώ.

· Με 2,20 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,98 ευρώ.

· Mε 1,95 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,73 ευρώ.

· Με 2,25 ευρώ η βενζίνη σε νησιωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,97 ευρώ.

Β. Επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, η τιμή πώλησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) για τον Απρίλιο, που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά. Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας το ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται η τελική τιμή πώλησης diesel να μειωθεί, με βάση τις σημερινές τιμές από 2 σε 1,85 ευρώ το λίτρο. Ο έλεγχος της τιμής ειδικά του πετρελαίου κίνησης κρίνεται απαραίτητος για τη συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το κόστος εκτιμάται σε περίπου 23 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

Γ. Επιπλέον δίνεται κατά τον μήνα Απρίλιο αποζημίωση ειδικού σκοπού στις υπηρεσίες ταξί (ΚΑΔ 49.32 και ΚΑΔ 52.21.29.01) ύψους 200 ευρώ, ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος καυσίμου Μαρτίου και Απριλίου. Αφορά 28.600 εκμεταλλευτές και οδηγούς ταξί με κόστος 5,7 εκατ. ευρώ.

4. Διευκόλυνση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών, με τις μειώσεις βάση τζίρου, όπως έχουν ανακοινωθεί, από 60 άτοκες σε 96 άτοκες δόσεις. Παραμένει η έκπτωση 15% σε περίπτωση που καταβληθούν εφάπαξ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Στα 72 ευρώ εκτινάσσεται η επιδότηση τον Απρίλιο για τα νοικοκυριά

Επιδότηση καυσίμων: Έως 50 ευρώ το κέρδος για δικαιούχους – Με ηλεκτρονική κάρτα η πληρωμή

Πριν το Πάσχα το επίδομα των 200 ευρώ σε 878.681 δικαιούχους - Πότε θα το λάβουν οι γονείς

gazzetta
gazzetta reader insider insider