Ευρώπη: Ο νέος κίνδυνος έρχεται από την Κίνα -Η «καραμπόλα» των κυρώσεων στη Ρωσία

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρώπη: Ο νέος κίνδυνος έρχεται από την Κίνα -Η «καραμπόλα» των κυρώσεων στη Ρωσία
Η επιδείνωση της πανδημίας στην Κίνα οδηγεί σε νέα lockdown και προβλήματα στις τροφοδοτικές αλυσίδες, με εκρηκτικές συνέπειες στο ήδη υψηλού πληθωρισμού περιβάλλον της ΕΕ που υφίσταται τις συνέπειες των κυρώσεων στην Ρωσία.

Ο υπουργός Οικονομικών της γερμανικής κυβέρνησης κ. Λίντνερ βγαίνοντας από την συνάντηση του Eurogroup, δήλωσε ότι οι ΥΠΟΙΚ δεν μπορούν ακόμα να αποφασίσουν για το πώς θα κινηθεί η Ευρωζώνη, ειδικά στο δημοσιονομικό μέτωπο και την επανενεργοποίηση ή όχι του Συμφώνου Σταθερότητας από το 2023.

Το χρονικό όριο που θα μεσολαβήσει μέχρι τον Μάιο, σύμφωνα με την Κομισιόν και την ΕΚΤ, ίσως δώσει τα στοιχεία που θα επιτρέψουν στο Eurogroup να αποφασίσει, καθώς τόσο στο γεωπολιτικό μέτωπο της σύγκρουσης Ρωσίας – Ουκρανίας όσο και στο μέτωπο του πληθωρισμού κυριαρχεί η αβεβαιότητα.

Γυρίζοντας όμως στο Βερολίνο ο κ. Λίντνερ βρέθηκε αντιμέτωπος με δημόσια δήλωση/τοποθέτηση ισχυρής ομάδας διεθνούς κύρους οικονομολόγων που καλούσε την κυβέρνηση και τον κ. Λίντνερ να αντιμετωπίσουν άμεσα το θέμα του πληθωρισμού, πριν εξελιχθεί σε ανεξέλεγκτη τάση και οδηγήσει την Γερμανία σε ύφεση...

Για την Ευρώπη όμως και ειδικά για την Γερμανία, εμφανίζεται πλέον στον ορίζοντα ένας νέος κίνδυνος που έρχεται να «κάτσει» πάνω στο εκρηκτικό φορτίο της σύνθεσης του πληθωρισμού και του πολέμου, που επιδεινώνεται καθημερινά από τις συνέπειες της αντανάκλασης στην Ε.Ε. των κυρώσεων στην Ρωσία.

Τι συμβαίνει με την Κίνα

Ο κίνδυνος που ακούει στο όνομα Κίνα έρχεται από δύο διαφορετικά αλλά αλληλοσυνδεόμενα μέτωπα:

  • την εξέλιξη της πανδημίας στην Κίνα που έχει προκαλέσει ένα νέο κύμα κρίσιμων για την διεθνή οικονομία lockdown και
  • την δραματική πτώση των χρηματιστηριακών αξιών εντός και εκτός της Χώρας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ο αριθμός των νέων λοιμώξεων αυξήθηκε σε περισσότερες από 5.000 την Τρίτη, υπερδιπλάσιος αριθμός κρουσμάτων από την προηγούμενη ημέρα, με αποτέλεσμα σε αρκετές μεγαλουπόλεις να ενεργοποιηθεί το lockdown.

Σε τέτοιο αποκλεισμό βρίσκεται ήδη η βιομηχανική περιοχή Changchun στα Βόρεια της Κίνας, όπως και η «τεχνολογική μητρόπολη» Shenzhen των 17 – 18 εκατ. κατοίκων στη Νότιο Κίνα.

Ήδη το εργοστάσιο παραγωγής iPhone της Foxconn έκλεισε επ' αόριστον, ενώ αντιμετωπίζεται με πανικό από το διεθνές εμπόριο το ενδεχόμενο να κλείσει και το Λιμάνι του Shenzhen που είναι το ένα από τα τρία μεγαλύτερα εξαγωγικά λιμάνια της Κίνας προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ...

Και στα χρηματιστήρια

Ο κίνδυνος όμως από την Κίνα πολλαπλασιάζεται και επηρεάζει τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές καθώς οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει έμμεσα τις πιέσεις τους στην Κίνα να αλλάξει την στάση της απέναντι στην Ρωσία εφαρμόζοντας τις γνωστές κυρώσεις. Η Κίνα ως γνωστόν επιμένει να μη χρησιμοποιεί τον όρο εισβολή για την επέμβαση της Ρωσίας.

Ήδη η επιτροπή ελέγχων της Κεφαλαιαγοράς στην Wall Street έχει θέσει υπό αυστηρό έλεγχο πέντε από τις ισχυρότερες κινέζικες παρουσίες στον Nasdaq.

To αποτέλεσμα είναι μια δραματική πτώση τιμών των μετοχών τόσο στην Wall Street (Nasdaq) όσο και στο Χογκ Κονγκ (Hang Seng) τις τελευταίες δέκα εργάσιμες ημέρες. Συνολικά από τις αρχές του χρόνου η πτώση στον Nasdaq Golden Dragon China είναι 41% (!) και στο Hang Seng Tech 39%, πτώση της οποίας το 50% έχει σημειωθεί κυρίως την προηγούμενη και την τρέχουσα εβδομάδα...

Όπως παραδέχονται Γερμανοί οικονομικοί αναλυτές, ένα νέο κύμα διακοπής των τροφοδοτικών αλυσίδων από την Κίνα, ειδικά για την Ευρώπη, σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και χρηματιστηριακής αστάθειας, όπου ήδη ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί σε πρωτοφανή επίπεδα για πρώτη φορά μετά την δεκαετία του ‘70, θα οδηγούσε την Ευρωζώνη ταχύτατα σε μία κατάσταση ύφεσης και πληθωρισμού, που θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπισθεί με τα διαθέσιμα «εργαλεία» της ΕΚΤ σήμερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider