20 ισχυρές γυναίκες της πολιτικής και του επιχειρείν

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
20 ισχυρές γυναίκες της πολιτικής και του επιχειρείν
Το επιχειρείν, το management, η πολιτική, η φιλανθρωπία, οι επενδύσεις, έχουν πάψει να είναι πια «ανδρικά σπορ». Οι γυναίκες σπάνε τα στερεότυπα και διαπρέπουν «κόντρα» σε προκατάληψη και διακρίσεις.

Σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο, να ξεχωρίσεις είναι δύσκολο. Σε έναν ανταγωνιστικό και ανδροκρατούμενο κόσμο, να ξεχωρίσεις ενώ είσαι γυναίκα είναι διπλά δύσκολο. Οι γυναίκες που το κατάφεραν υπερπήδησαν εμπόδια, διέλυσαν στερεότυπα και, τελικά, κατάφεραν να καθιερωθούν στην κορυφή της πυραμίδας της επιτυχίας.

Όσες ακολουθούν είναι μερικές από τις πιο ισχυρές γυναίκες που ξεχώρισαν την χρονιά που μας πέρασε, και τις παρουσιάζουμε με τυχαία σειρά.

1. Κριστίν Λαγκάρντ

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία ταυτόχρονα υπήρξε και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΔΝΤ, έλαχε να είναι αυτή που εκ θέσεως κλήθηκε να υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή οικονομία από το σοκ της πανδημίας. Στους «ώμους» της έπεσε το βάρος της διαχείρισης του γιγάντιου προγράμματος ενίσχυσης της οικονομίας, αλλά και κρίσιμες αποφάσεις για την εξισορρόπηση ανάμεσα στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό. Αν και η ιστορία θα κρίνει το κατά πόσο έκανε καλά την δουλειά της, παρέμεινε σταθερή στις απόψεις της ακόμα και όταν βαλλόταν από τα «γεράκια» εντός κι εκτός ΕΚΤ, αφήνοντας το προσωπικό της στίγμα στην πολιτική του θεσμού.

2. Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Διάδοχος της Λαγκάρντ στην ηγεσία του ΔΝΤ, υπήρξε και πάλι «γένους θηλυκού», δημιουργώντας μια «γυναικεία» παράδοση για τον θεσμό. Πρόκειται για την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία, παρεμπιπτόντως, υπηρέτησε και ως η πρώτη γυναίκα επικεφαλής στην Παγκόσμια Τράπεζα. Στα χρόνια που η Βουλγάρα οικονομολόγος βρίσκεται στο «τιμόνι» του ΔΝΤ, το Ταμείο, ελέω πανδημίας, αύξησε την δανειακή του στήριξη προς τα κράτη κατά 50%, φτάνοντας στα 270 δισ. δολάρια. Η Γκεοργκίεβα, επιπλέον, αποδείχτηκε «σκληρό καρύδι» αφού το 2021 κατάφερε να «επιζήσει» ενός σοβαρού σκανδάλου που αφορούσε στα πεπραγμένα της ενόσω βρισκόταν στην Παγκόσμια Τράπεζα.

3. Καμάλα Χάρις

Το νούμερο 2 της αμερικανικής κυβέρνησης είναι ένα πρόσωπο το οποίο δυνητικά αποτελεί στόχο πολλαπλών διακρίσεων: η Καμάλα Χάρις, είναι γυναίκα, Αφροαμερικανή, και «ξένη». Ακριβέστερα, είναι η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, η πρώτη Αφροαμερικανή αντιπρόεδρος σε μια κοινωνία που προσφέρει πολλούς λόγους για την «γέννηση» κινημάτων όπως το Black Lives Matters, αλλά και παιδί μεταναστών, που ταξίδεψαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για μια καλύτερη ζωή, με την μητέρα της να καταφθάνει από την Ινδία και τον πατέρα της από την Τζαμάικα. Για αρκετές «κακές γλώσσες», μάλιστα, η χαμηλών τόνων αλλά δραστήρια Χάρις, προεξοφλείται ως η επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ, σε περίπτωση που η επιβαρυμένη υγεία του προχωρημένης ηλικίας Τζο Μπάιντεν δεν του επιτρέψει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να ολοκληρώσει την θητεία του.

4. Μέρι Μπάρα

CEO της General Motors από το 2014, η Μέρι Μπάρα είναι η πρώτη γυναίκα που ηγείται μιας από τις τρεις μεγάλες και εμβληματικές αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ. Η Μπάρα έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε ηλεκτρικά οχήματα και σε τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης, ενώ την άνοιξη του 2020, δεν δίστασε να αλλάξει τις γραμμές παραγωγής της GM για να συνεργαστεί με την Ventec Life Systems στην κατασκευή αναπνευστήρων των οποίων η ζήτηση «εκτοξεύτηκε» με το ξέσπασμα της πανδημίας. Επί των ημερών της, η GM έχει σταθερά υψηλή βαθμολογία στις εκθέσεις ισότητας των φύλων. Το 2018, ήταν η μία από τις δύο παγκόσμιες επιχειρήσεις στις οποίες δεν υπήρχε διαφορά στις αμοιβές μεταξύ γυναικών και ανδρών.

5. Αμπιγκέιλ Τζόνσον

Με οικονομικό εκτόπισμα που φθάνει τα 22,3 δισ. δολάρια, η Αμπιγκέιλ Τζόνσον είναι η CEO της Fidelity Investments από το 2014, όταν αντικατέστησε τον πατέρα της, ενώ από το 2016 είναι και πρόεδρος. Έτσι, έγινε η πρώτη γυναίκα που παίρνει στα χέρια της το «πηδάλιο» στο γιγάντιο fund που ίδρυσε ο παππούς της το 1946. Η Τζόνσον κατέχει περίπου το 24,5% της Fidelity, η οποία διαχειρίζεται assets 4,2 τρισ. δολαρίων. Όντας καινοτόμος, έχει «αγκαλιάσει» τα κρυπτονομίσματα και, το 2018, η Fidelity υπό την διοίκηση της λάνσαρε μια πλατφόρμα που επιτρέπει σε θεσμικούς επενδυτές να συναλλάσσονται bitcoin και ether. Η νεαρή Αμπιγκέιλ μέχρι το κολέγιο εργαζόταν τα καλοκαίρια στην Fidelity, για να προσληφθεί ως αναλύτρια πλήρους απασχόλησης το 1988, αφού έλαβε το μεταπτυχιακό της στο Harvard.

6. Αναλένα Μπέρμποκ

Ο κυβερνητικός συνασπισμός «φωτεινού σηματοδότη», από τα χρώματα των κομμάτων που τον συναπαρτίζουν, ο οποίος προέκυψε από τις τελευταίες γερμανικές εκλογές, έφερε το κόμμα των Πρασίνων στην εξουσία της πρώτης οικονομίας της Ευρώπης, και την ηγέτιδα τους, στην νευραλγική θέση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας. Η Αναλένα Μπέρμποκ, δίπλα στον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Σολτς, επωμίζεται το βάρος διαχείρισης των εξαιρετικά πολύπλοκων ρωσο-γερμανικών σχέσεων ενώ εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, χωρίς μάλιστα η ίδια ή το κόμμα της να φημίζονται για τα φιλορωσικά τους αισθήματα. Είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τον συγκεκριμένο ρόλο στην Γερμανία και θεωρείται πως η ίδια έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

7. Μελίντα Γκέιτς

Το 2021 επεφύλασσε ένα «ηχηρό» διαζύγιο στον κόσμο των επιχειρήσεων: Ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς αποφάσισαν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους μετά από δεκαετίες γάμου. Όμως, η πορεία «αυτονόμησης» της Μελίντα από τον ιδρυτή της Microsoft δεν συνοδεύεται και με απόσυρση της από τα κοινά, καθώς οι δύο τους ανακοίνωσαν πως θα συνεχίσουν να συμπροεδρεύουν στο Bill & Melinda Gates Foundation. Μέσα από αυτό, η Μελίντα Γκέιτς έχει αφιερώσει την ζωή της επί σειρά ετών στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, ενώ ως επόμενο στόχο της έχει θέσει να καλύψει το κενό χρηματοδότησης προς τις γυναίκες επιχειρηματίες, δια μέσου της επενδυτικής εταιρείας της Pivotal Ventures. Τέλος, το διαζύγιο αποδείχτηκε «χρυσό» για την Μελίντα Γκέιτς καθώς έγινε πλουσιότερη κατά 2,4 δισ. δολάρια σε μετοχές, φτάνοντας έτσι στα 6,3 δισ. δολάρια αξία περιουσίας.

8. Μακένζι Σκοτ

Άλλη μία διαζευγμένη γυναίκα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τον πρώην σύζυγο της είναι η Μακένζι Σκοτ, έως το 2019 στο πλευρό του ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος. Το διαζύγιο του ζεύγους, μάλιστα, της απέφερε το 25% του τεχνολογικού κολοσσού. Αλλά η Μακένζι δεν είναι γνωστή μόνο για τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, αλλά κυρίως για το τεράστιο φιλανθρωπικό της έργο. Με περιουσία που ανέρχεται στο 43,6 δισ. δολάρια, η Μακένζι Σκοτ αμέσως μετά το διαζύγιο της δεσμεύτηκε δημόσια πως στην πορεία της υπόλοιπης ζωής θα δωρίσει τουλάχιστον τα μισά της κεφάλαια σε φιλανθρωπίες. Το 2020 ανακοίνωσε δωρεές ύψους 5,8 δισ. δολαρίων σε περίπου 500 μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, και τον Ιούνιο του 2021, προσέθεσε στον λογαριασμό άλλα 2,74 δισ. δολάρια προς 286 φορείς. Η Μακένζι Σκοτ, επιπλέον, είναι γνωστό πως χρησιμοποιεί μια πολιτική προσφοράς «χωρίς δεσμεύσεις», όπου οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί τους οποίους επιλέγει έχουν τον πλήρη έλεγχο του τρόπου με τον οποίο θα αξιοποιήσουν καλύτερα τα προσφερόμενα κεφάλαια, δίχως καμία δική της παρέμβαση.

9. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Από τον Ιούλιο του 2019, το ανώτατο εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κομισιόν, έχει για πρώτη φορά στον «τιμόνι» του μία γυναίκα. Είναι η Γερμανίδα Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία ηγείται μιας επικράτειας άνω των 700 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών. Η Φον Ντερ Λάιεν πριν από την Κομισιόν είχε μακρά πορεία, καθώς υπηρέτησε ως υπουργός στις κυβερνήσεις μιας άλλης «σιδηράς κυρίας» της ευρωπαϊκής πολιτικής, της Άγγελλα Μέρκελ, από το 2005 έως το 2019. Αυτή, μάλιστα, είναι και η μεγαλύτερη θητεία μέλους του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου. Τα τελευταία έξι χρόνια της θητείας της ήταν υπουργός Άμυνας της πρώτης ευρωπαϊκής δύναμης. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είναι γνωστή για την πυγμή της, καθώς από την πρώτη της ομιλία ως Επίτροπος, τον Σεπτέμβριο του 2020, δεν δίστασε να συγκρουστεί με τις πολιτικές κατά των LGBTQ στην Πολωνία, ενώ είναι και εκείνη η οποία έχει αναλάβει τώρα το δύσκολο έργο διαχείρισης της ουκρανικής κρίσης προωθώντας ένα «σκληρό» πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

10. Άννα Πατρίτσια Μποτίν

Παραμένοντας σε ευρωπαϊκό έδαφος, στον τραπεζικό κλάδο της ηπείρου, ξεχωρίζει η Άννα Πατρίτσια Μποτίν, πρόεδρος της Banco Santander από το 2014, μετά τον ξαφνικό θάνατο του πατέρα της Εμίλιο. Από τα πρώτα χρόνια της προεδρίας της η Μποτίν έδειξε τις ικανότητες της, καθώς το 2017 με μια «κίνηση ματ» η Banco Santander απέκτησε την υπό χρεοκοπία Banco Popular έναντι ενός ευρώ, για να γίνει έτσι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας. Παρά τις επικρίσεις, η Άννα Πατρίτσια Μποτίν υπερασπίζεται την fintech ενώ επικεντρώνεται στην στήριξη μικρών επιχειρήσεων αλλά και επιχειρήσεων που ανήκουν σε γυναίκες. Ξεκίνησε το πρόγραμμα Santander X για να ενισχύσει την πανεπιστημιακή επιχειρηματικότητα και βοήθησε στη δημιουργία της πρώτης πολυτομεακής πλατφόρμας της χώρας που βασίζεται σε blockchain. Η Μποτίν θεωρείται από τα «ανοιχτά μυαλά» του χώρου καθώς έχει δηλώσει πως τα κρυπτονομίσματα είναι το next big thing στις αγορές και πως είναι περίεργη να δει πώς θα τα διαχειριστούν οι κεντρικές τράπεζες.

11. Τζάνετ Γέλεν

Η Τζάνετ Γέλεν είναι «συνώνυμο» της γυναικείας πρωτιάς. Από τον Ιανουάριο του 2021, είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ενώ το 2014 έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε τα ηνία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της χώρας. Είναι η μόνη γυναίκα στην αμερικανική ιστορία που ηγήθηκε των δύο κορυφαίων οικονομικών θεσμών της υπερδύναμης αλλά και του Προεδρικού Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων, το οποίο υπηρέτησε υπό τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον από το 1997 έως το 1999. Η Γέλεν θεωρείται μια σεβαστή οικονομολόγος, η οποία υποστηρίζει αυστηρότερους οικονομικούς κανονισμούς. Το 2021, ήταν από τους πρώτους διεθνώς που προειδοποίησε ότι οι συνεχείς μεταλλάξεις του κορονοϊού απειλούν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

12. Κάρεν Λιντς

Μια ισχυρή γυναικεία παρουσία και στον χώρο της υγείας, η Κάρεν Λιντς, από τον Φεβρουάριο του 2021 είναι η CEO της CVS Health, της εταιρείας παροχής υπηρεσιών υγείας των 300.000 εργαζομένων. Δεν είναι τυχαίο που ανέλαβε την θέση εν μέσω πανδημίας καθώς είχε ήδη δώσει τα διαπιστευτήρια της: Όσο υπηρετούσε ως εκτελεστικός αντιπρόεδρός της CVS η εταιρεία ολοκλήρωσε την εξαγορά-«μαμούθ» της Aetna ύψους 70 δισ. δολαρίων, ενώ τον Μάρτιο του 2020, η ίδια ανέλαβε να συντονίσει την «απάντηση» της CVS στην πανδημία καθιστώντας την, την εταιρεία με τον μεγαλύτερο αριθμό ανεξάρτητων σημείων τεστ για την Covid-19 σε ολόκληρες τις ΗΠΑ. Η Κάρεν Λιντς, η οποία ξεκίνησε την καριέρα της στην Ernst & Young ως ορκωτός λογιστής, επίσης συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της U.S. Bancorp, ενώ είναι μέλος του συμβουλίου της IBM Watson Health. Τέλος, η υπερδραστήρια Κάρεν Λιντς είναι μέλος του Συμβουλίου Γυναικών του Κολλεγίου της Βοστώνης.

13. Έμμα Ουόλμσλεϊ

Άλλη μια γυναίκα που διαπρέπει στις υπηρεσίες υγείας είναι η Βρετανίδα Έμμα Ουόλμσλεϊ. Υπηρετεί ως CEO της GlaxoSmithKline από τον Απρίλιο του 2017, κάτι που την καθιστά την πρώτη γυναίκα στην κορυφή μιας από τις –πολύ- μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες διεθνώς, έχοντας πίσω της μια ιστορία 300 ετών. Από τότε που Έμμα Ουόλμσλεϊ πήρε στα χέρια της την GSK, ηγήθηκε ενός παγκόσμιου προγράμματος αναδιάρθρωσης με στόχο την εξοικονόμηση άνω των 500 εκατ. δολαρίων ετησίως έως το 2021. Τα εξοικονομούμενα κεφάλαια επανεπενδύονται σε δαπάνες Έρευνας & Ανάπτυξης και στη χρηματοδότηση μιας σειράς νέων προϊόντων. Στο ενεργητικό της ως Διευθύνουσα Σύμβουλος, η Έμμα Ουόλμσλεϊ έχει να περηφανεύεται για την εξαγορά ύψους 13 δισ. δολαρίων του 36% της Novartis. Πριν ενταχθεί στην GSK και στον χώρο του φαρμάκου, η Έμμα Ουόλμσλεϊ είχε μια 17χρονη καριέρα στον «κολοσσό» προϊόντων ομορφιάς L'Oreal.

14. Λόρεν Πάουελ Τζομπς

«Τυχερή μέσα στην ατυχία της» στάθηκε η χήρα του εκλιπόντος Στιβ Τζομπς, καθώς ναι μεν έχασε τον σύζυγο της και ιδρυτή της Apple το 2011, κληρονόμησε δε, δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της εταιρείας αλλά και της Disney, έχοντας σήμερα μια περιουσία που φτάνει τα 17,1 δισ. δολάρια. Ωστόσο, η Λόρεν Πάουελ Τζομπς δεν «αναπαύτηκε στις δάφνες» της κληρονομιάς αλλά παρέμεινε επιχειρηματικά δραστήρια: Το 2017, αγόρασε ένα μειοψηφικό μερίδιο στη μητρική ομάδα των Washington Wizards του NBA και της Washington Capitals του NHL. Αγόρασε επίσης μερίδια σε πολυάριθμα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της πλειοψηφίας του περιοδικού The Atlantic. Η Τζομπς βάζει ακόμα τα κεφάλαιά της σε κίνηση της μέσω της Emerson Collective, μιας υβριδικής εταιρείας επενδύσεων, κοινωνικού χαρακτήρα και φιλανθρωπίας που ίδρυσε το 2004. Παράλληλα, το 2016 ίδρυσε και το Ίδρυμα Emerson Collective, που τώρα ονομάζεται Waverley Street Foundation, με μια δωρεά 1,2 δισ. δολαρίων, το μεγαλύτερο μέρος του σε μετοχές της Disney.

15. Τζέιν Φρέιζερ

Στον παραδοσιακά ανδροκρατούμενο χώρο της Wall Street, μια γυναίκα κάνει την διαφορά. Ονομάζεται Τζέιν Φρέιζερ και μετά από μια μακρά πορεία ως στέλεχος της Citigroup αναδείχτηκε επίσημα σε CEO τον Μάρτιο του 2021, διαδεχόμενη τον Μάικλ Κόρμπατ. Ως η πρώτη γυναίκα διευθύνων σύμβουλος της Citi στην ιστορία, είναι επίσης η πρώτη γυναίκα που διευθύνει μια μεγάλη τράπεζα της Wall Street. Πριν από τον τωρινό της ρόλο η Φρέιζερ διετέλεσε πρόεδρος της Citigroup και Διευθύνων Σύμβουλος της Global Consumer Banking. Η πορεία της στη Citi ξεκινά το 2004, και μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έχει ηγηθεί πολλών τμημάτων συμπεριλαμβανομένων εκείνων της εταιρικής στρατηγικής αλλά και των συγχωνεύσεων και εξαγορών, και μάλιστα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

16. Κάθριν Μακ Γκρέγκορ

Γυναικείο «χρώμα» έχει και το χρηματιστήριο του Παρισιού καθώς από τον Ιανουάριο του 2021 ο γαλλικός δείκτης CAC 40 έχει για πρώτη φορά στο ταμπλό του μια εταιρεία με γυναίκα CEO. Πρόκειται για την γαλλική εταιρεία ενέργειας Engie με Διευθύνουσα Σύμβουλο την Κάθριν Μακ Γκρέγκορ. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ, μάλιστα, έχει χαρακτηρίσει «λυπηρό» το γεγονός ότι δεν υπάρχουν περισσότερες γυναίκες δίπλα της. Πριν ενταχθεί στην Engie, η Μακ Γκρέγκορ ηγήθηκε της Technip Energies μεταξύ 2019 και 2020. Νωρίτερα στην καριέρα της, πέρασε 23 χρόνια στη Schlumberger, τον κορυφαίο πάροχο τεχνολογιών αναγνώρισης δεξαμενών, γεώτρησης και παραγωγής στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο.

17. Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ

«Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια» για την Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, Ελισάβετ ΙΙ. Όντας στον θρόνο από το 1952, είναι η μακροβιότερη μονάρχης στη βρετανική ιστορία ενώ μέσα σε όλα τα χρόνια της βασιλείας κατάφερε να γίνει αγαπητή και σεβαστή παγκοσμίως. Ωστόσο, το 2021 δεν υπήρξε «καλό» μαζί της, καθώς έχασε τον επί δεκαετίες σύζυγο της Πρίγκιπα Φίλιππο, ενώ και η ίδια αντιμετώπισε προβλήματα υγείας που την ανάγκασαν να περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις. Παρ’ όλ’ αυτά, στα 95 της χρόνια, κατάφερε μόλις πρόσφατα να νικήσει τον κορονοϊό. Γνωστή για την αγάπη της στα άλογα και στο κυνήγι, όταν τουλάχιστον της το επέτρεπε η ηλικία της, ασχολείται επίσης με μια μεγάλη γκάμα χορηγιών και φιλανθρωπιών οι οποίες καλύπτουν μια σειρά θεμάτων, από στήριξη της νεολαίας, μέχρι την προστασία της άγριας ζωής και του περιβάλλοντος.

18. Κάθι Γουντ

Ένα εμβληματικό όνομα για τον χώρο των επενδύσεων, η Κάθι Γουντ είναι μια σταρ stock-picker και ιδρυτής της ARK Invest των 60 δισ. δολαρίων σε assets, επενδύοντας σε καινοτομίες όπως τα αυτόνομα αυτοκίνητα και η γονιδιωματική. Αφού πρώτα θήτευσε σε διάφορες εταιρείες επενδύσεων, η Γουντ δημιούργησε την ARK το 2014 θέλοντας να συσσωματώσει ενεργά χαρτοφυλάκια μετοχών στην μορφή των ETF. Η «ναυαρχίδα» της, Ark Innovation Fund, με στοιχεία ενεργητικού 23 δισ. δολαρίων αποδίδει κατά μέσο όρο σχεδόν 45% ετησίως τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Κάθι Γουντ είναι μία από τους μεγάλους υποστηρικτές της Tesla του Έλον Μασκ, προβλέποντας ότι η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων κάποια μέρα θα αποτιμηθεί σε πάνω από 3 τρισ. δολάρια.

19. Κάρολ Τομέ

Όπως η ίδια το έχει τοποθετήσει, έπρεπε να «σπάσει πολλά αυγά» όταν τον Ιούνιο του 2020 ορίστηκε ως CEO του «γίγαντα» των υπηρεσιών διανομής UPS. Έχοντας μάλιστα βγει από την αναπαυτική συνθήκη της σύνταξης, η Κάρολ Τομέ, κλήθηκε στις πρώτες 100 ημέρες της ως Διευθύνουσα Σύμβουλος να οργανώσει τα logistics της εταιρείας έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων 2020 παράλληλα με την διανομή των εμβολίων κατά του κορονοϊού διεθνώς. Και τα κατάφερε περίφημα, καθιστώντας την UPS μια από τις πιο καίριες υπηρεσίες διανομής κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τους ετήσιους όγκους παραδόσεων να αυξάνονται κατά διψήφιο ποσοστό, παρά το γεγονός ότι όταν αναλάμβανε εθεωρείτο στερεοτυπικά «αουτσάιντερ» καθώς είναι και η πρώτη γυναίκα CEO της UPS. Φυσικά, η Τομέ δεν είναι τυχαία, καθώς πριν από την United Parcel Service, είχε διατελέσει επί μακρόν CFO στην Home Depot, έως το 2019 οπότε και επέλεξε, προσωρινά, την συνταξιοδότηση.

20. Νάνσυ Πελόζι

Ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος των ΗΠΑ, είναι γυναίκα. Είναι η Νάνσυ Πελόζι η οποία πρωτοεκλέχτηκε στην θέση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων για λογαριασμό των Δημοκρατικών το 2007. Έχοντας εκλεγεί για πρώτη φορά στο Κογκρέσο σε ηλικία 47 ετών, η Πελόζι είναι και η πρώτη γυναίκα επικεφαλής μεγάλου πολιτικού κόμματος των ΗΠΑ. Ξεκίνησε την τρίτη της θητεία ως πρόεδρος της Βουλής το 2019, μετά την εκ νέου πλειοψηφία των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018. Το 2019, βρέθηκε στην προμετωπίδα της τέταρτης διαδικασίας παραπομπής προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ, αυτή την φορά κατά του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Το 2013, η Νάνσυ Πελόζι εισήχθη στο National Women's Hall of Fame των Ηνωμένων Πολιτειών.

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider