Κρίσιμη συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών στο Παρίσι, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίσιμη συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών στο Παρίσι, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία
Το τσουνάμι των γεωπολιτικών εξελίξεων ανατρέπει – προς το παρόν – τον σχεδιασμό της ΕΚΤ. Τι είναι στο τραπέζι της σημερινής συζήτησης, ποιοι θα πάρουν τις αποφάσεις. Γιατί οι διαφωνίες επιμένουν.

Η σημερινή άτυπη συνάντηση των επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρώπης στο Παρίσι... βομβαρδίστηκε από τα γεγονότα στην Ουκρανία.

Και απ' ότι φαίνεται το εσωτερικό της μέτωπο απέναντι στις εξελίξεις αυτές έχει... κατακερματισθεί πολύ πριν εμφανισθεί ένα τέτοιο φαινόμενο στις αγορές ομολόγων. Πράγμα παράδοξο – αλλά ενδεικτικό της συγκυρίας – δύο κεντρικοί τραπεζίτες «μίλησαν» πριν από τη συνάντηση στο Παρίσι, κάτι που σταθερά αποφεύγεται πριν από τις συναντήσεις της ΕΚΤ, και είπαν τα απολύτως... αντίθετα.

Οι επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και της Ελλάδας, κ.κ. Χόλτσμαν και Στουρνάρας, εμφανίσθηκαν λίγο πριν τη συνάντησή τους και ελάχιστες ώρες μετά τα πρώτα ακούσματα από τις βόμβες στην Ουκρανία, να υποστηρίζουν την απολύτως αντίθετη γραμμή, όσον αφορά τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ που πρέπει να οριστικοποιηθούν και να ανακοινωθούν τον Μάρτιο. Ο κ. Χόλτσμαν βλέπει επίσπευση της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ο κ. Στουρνάρας αντίθετα επιμένει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες πρέπει να συνεχισθούν οι καθαρές αγορές ομολόγων στο κανονικό πρόγραμμα το APP.

Το εντυπωσιακό εδώ είναι ότι και οι δύο έσπασαν τη συνήθη σιωπή πριν από την σύγκλιση του ΔΣ (έστω και άτυπου), ενώ ο κ. Στουρνάρας μίλησε για κάτι που δεν αφορά την Ελλάδα, αλλά τις άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Προς το παρόν είναι άγνωστο ποια θα είναι η συνέχεια των γεγονότων στην Ουκρανία. Ότι όμως έχει μεσολαβήσει μέχρι στιγμής είναι αρκετό για να προκαλέσει μία εξαιρετικά σοβαρή αναταραχή στις αγορές και να ταρακουνήσει το θεμέλιο των αποφάσεων της ΕΚΤ τον περασμένο Δεκέμβρη.

Το τσουνάμι των γεωπολιτικών εξελίξεων ήρθε για να βαθύνει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα που ήδη υπήρχαν σε ένα περιβάλλον, στο οποίο η ΕΚΤ επιχειρούσε να λύσει δύο βασικά της προβλήματα: Να ξεφορτωθεί τα αρνητικά επιτόκια και να το κάνει αυτό αποφεύγοντας τον κατακερματισμό της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων (σ.σ. βλέπε σχετικό ρεπορτάζ insider.gr).

Ο κ. Στουρνάρας μίλησε γι' αυτό τον κίνδυνο διατυπώνοντας θέση απέναντι στον κ. Χόλτσμαν. Μέσα στο Συμβούλιο της ΕΚΤ όλοι γνωρίζουν ότι με βάση αυτές τις θέσεις αντιπαρατίθενται πολύ ισχυρά ονόματα της Ευρωζώνης.

Οι «βόμβες Πούτιν» σήμερα στην Ουκρανία, ανεξάρτητα από το που έχουν πέσει ή αν θα συνεχίσουν να πέφτουν, δημιουργούν ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον αποφάσεων για τους Κεντρικούς Τραπεζίτες. Το ευτύχημα γι' αυτούς είναι ότι έχουν χρόνο να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις μέχρι την συνάντηση του Μαρτίου.

Το δυστύχημα γι' αυτούς είναι ότι δεν μπορούν να ξεφύγουν από το διπλό στόχο που προαναφέρθηκε, να ξεφύγουν από τα αρνητικά επιτόκια και να αποφύγουν τον κατακερματισμό της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων.

Το πρόβλημα όμως για τους κεντρικούς τραπεζίτες είναι ότι οι οικονομίες τους είναι ανελαστικά εξαρτημένες από τον κεντρικό πυρήνα της γεωπολιτικής κρίσης στην Ουκρανία, όπως δείχνει και το παρατιθέμενο διάγραμμα τροφοδοσίας των χωρών της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ανάλογη είναι η εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών και από το ρωσο-ουκρανικό σιτάρι και καλαμπόκι ή τα ρωσικά λιπάσματα. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει μέχρι τον Μάρτιο ή μέσα στο 2022...

Η ΕΚΤ μπορεί να υποχρεωθεί να παρατείνει την παραγωγή «φθηνού χρήματος» στην παρούσα συγκυρία, στη γραμμή που προτείνει ο κ. Στουρνάρας, δεν μπορεί όμως να παράγει ούτε φυσικό αέριο, ούτε σιτάρι, ούτε λιπάσματα.

Και γι' αυτό τις απαντήσεις θα κληθούν να τις δώσουν οι ηγέτες της Ε.Ε. στην Σύνοδο Κορυφής που θα ακολουθήσει, χωρίς όμως αυτή τη φορά την παρουσία της κας Μέρκελ...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider