Καζάκς (ΕΚΤ): Πιθανή η αύξηση των επιτοκίων εντός του 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καζάκς (ΕΚΤ): Πιθανή η αύξηση των επιτοκίων εντός του 2022
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας είπε πως η διαμόρφωση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης σε υψηλό δεκαετιών έχει καταστήσει ευκολότερη την απόφαση για την ΕΚΤ.

Για το ενδεχόμενο αύξησης των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εντός του 2022 μίλησε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας, Μάρτινς Καζάκς.

Σε συνέντευξη του, ο Λετονός αξιωματούχος είπε πως «το θέμα των επιτοκίων θα κριθεί από τα δεδομένα, αλλά είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί εντός του τρέχοντος έτους».

Ο Καζάκς πρόσθεσε πως η διαμόρφωση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης σε υψηλό δεκαετιών έχει καταστήσει ευκολότερη την απόφαση για την ΕΚΤ. «Βλέπουμε πως ο πληθωρισμός βρίσκεται σημαντικά πιο πάνω από τον στόχο του 2% και αυτό αλλάζει τη βαρύτητα της απόφασης για τα επιτόκια» συμπλήρωσε.

Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι η σύσφιξη των υποστηρικτικών πολιτικών της ΕΚΤ δεν πρέπει να γίνει απότομα, διακινδυνεύοντάς την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης. «Εάν τα επιτόκια αυξηθούν απότομα, θα υπάρξουν επιπτώσεις στην ανάκαμψη, γι αυτό χρειαζόμαστε μια προσεχτική και σταδιακή προσέγγιση στο θέμα» πρόσθεσε ο Καζάκς, ενώ στη συνέχεια σημείωσε ότι «χρειάζεται να κινηθούμε με ένα ήπιο τρόπο ώστε να καταλάβουν οι αγορές την προσέγγιση μας».

Υπενθυμίζεται πως η διοικήτρια της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε πρόσφατες δηλώσεις της έχει αναφέρει πως δεν περιμένει αύξηση των επιτοκίων από την ευρωτράπεζα εντός του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βιλερουά (ΕΚΤ): Από το γ' τρίμηνο το τέλος στα προγράμματα αγοράς ομολόγων

gazzetta
gazzetta reader insider insider