ΟΗΕ: Αυξημένες οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων τον Ιανουάριο - Τα φυτικά έλαια «οδηγούν» την άνοδο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΗΕ: Αυξημένες οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων τον Ιανουάριο - Τα φυτικά έλαια «οδηγούν» την άνοδο
Ο δείκτης του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τα προϊόντα διατροφής με τις περισσότερες διαπραγματεύσεις παγκοσμίως, ήταν κατά μέσο όρο 135,7 μονάδες τον περασμένο μήνα έναντι ενός ανοδικά αναθεωρημένου 134,1 τον Δεκέμβριο.

Εκ νέου ανάκαμψη στις παγκόσμιες τιμές τροφίμων κατέγραψε για τον Ιανουάριο ο δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. Η νέα αύξηση, που έφερε τις τιμές των ειδών διατροφής κοντά στα υψηλά των τελευταίων 10 ετών, είχε ως «οδηγό» την άνοδο του δείκτη τιμών των φυτικών ελαίων.

Ο δείκτης του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τα προϊόντα διατροφής με τις περισσότερες διαπραγματεύσεις παγκοσμίως, ήταν κατά μέσο όρο 135,7 μονάδες τον περασμένο μήνα έναντι ενός ανοδικά αναθεωρημένου 134,1 τον Δεκέμβριο, με μια προγενέστερη μέτρηση να ανέρχεται στο 133,7.

Οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων συνέβαλαν σε μια ακόμη μεγαλύτερη άνοδο του πληθωρισμού καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την κρίση του κορονοϊού αίροντας lockdown και περιοριστικά μέτρα. Ο FAO προειδοποιεί ότι το υψηλότερο κόστος στην τροφή θέτει σε κίνδυνο τους φτωχότερους πληθυσμούς σε χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές.

Ο οργανισμός αύξησε επίσης την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2021 σε 2,793 δισ. τόνους από μια προηγούμενη εκτίμηση 2,791 δισ. τόνων, υπολογίζοντας τις προοπτικές προσφοράς και ζήτησης δημητριακών.

Ο FAO ανέφερε ότι ο δείκτης φυτικών ελαίων του αυξήθηκε 4,2% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο για να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, λόγω της μειωμένης διαθεσιμότητας των εξαγωγών και άλλων περιορισμών από την πλευρά της προσφοράς, ιδίως των ελλείψεων εργατικού δυναμικού και των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 2,4%, μια πέμπτη συνεχή μηνιαία άνοδο, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στο αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη και στο βούτυρο.

Ο δείκτης τιμών των δημητριακών αυξήθηκε μόλις 0,1%, με τον αραβόσιτο να σημειώνει άνοδο 3,8% τον μήνα, εξαιτίας των ανησυχιών για τις επίμονες συνθήκες ξηρασίας στη Νότια Αμερική, ανακοίνωσε ο FAO.

Αντίθετα, οι παγκόσμιες τιμές σιταριού μειώθηκαν κατά 3,1% λόγω των ισχυρών συγκομιδών στην Αυστραλία και την Αργεντινή.

Οι τιμές του κρέατος αυξήθηκαν τον Ιανουάριο, ενώ η ζάχαρη ήταν ο μοναδικός δείκτης που σημείωσε πτώση της τάξης του 3,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εν μέρει λόγω των ευνοϊκών προοπτικών παραγωγής στους μεγάλους εξαγωγείς Ινδία και Ταϊλάνδη.

Αλλά και όσον αφορά την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών ο FAO αύξησε την πρόβλεψή του για το 2021 λόγω των μεγαλύτερων από την αναμενόμενη παραγωγή σιταριού στην Αργεντινή και την Αυστραλία, μαζί με ελαφρώς υψηλότερες εκτιμήσεις παραγωγής στη Ρωσία και την Ουκρανία.

«Για το 2022, οι παγκόσμιες καλλιέργειες σιταριού αναμένεται να επεκταθούν, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών στο βόρειο ημισφαίριο, αν και το υψηλό κόστος των εισροών θα μπορούσε να αποτρέψει μια μεγαλύτερη επέκταση», ανέφερε ο FAO.

Η παγκόσμια κατανάλωση δημητριακών το 2021-22 προβλεπόταν να αυξηθεί κατά 1,6% πάνω από το επίπεδο του 2020-21, φτάνοντας τους 2,805 δισ. τόνους. Οι προβλέψεις του FAO για τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών μέχρι το κλείσιμο της περιόδου παραγωγής του 2022 ανήλθαν σε 824 εκατ. τόνους, περισσότεροι κατά 2,2 εκατ. τόνους από τον Νοέμβριο και μόλις ελαφρώς χαμηλότερα από τα επίπεδα έναρξης της παραγωγής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider