Βρετανία: Σε υψηλό 9 ετών οι αυξήσεις των τιμών στο λιανεμπόριο για τον Ιανουάριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Σε υψηλό 9 ετών οι αυξήσεις των τιμών στο λιανεμπόριο για τον Ιανουάριο
Οι βρετανικές επιχειρήσεις θα δουν σχεδόν σίγουρα νέες αυξήσεις στα κόστη που καλούνται να καλύψουν μέσα στους επόμενους μήνες.

Με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων 9 ετών αυξήθηκαν οι τιμές στα λιανικά είδη της Βρετανίας για τον Ιανουάριο και σε μηνιαία βάση, λόγω των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία της χώρας.

Σύμφωνα με έκθεση της βρετανικής ένωσης λιανεμπορίου (BRC), οι επιχειρήσεις θα δουν σχεδόν σίγουρα νέες αυξήσεις στα κόστη που καλούνται να καλύψουν μέσα στους επόμενους μήνες

«Οι λιανέμποροι εργάζονται σκληρά για τη μείωση του κόστους, αλλά θα γίνει αδύνατο να προστατεύσουν τους καταναλωτές από ενδεχόμενες νέες αυξήσεις. Καθώς αυξάνονται οι τιμές των εμπορευμάτων, της ενέργειας και των εξόδων μεταφορών, αναπόφευκτα οι τιμές για τους καταναλωτές θα αυξηθούν με τη σειρά τους» ανέφερε η Έλεν Ντίκινσον του BRC.

Όπως υποστηρίζει η ένωση, για τον Ιανουάριο οι τιμές αυξήθηκαν 1,5% σε ετήσιο επίπεδο, σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από αυτό του Δεκεμβρίου του 2021. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αυξήθηκε 2,7% ενώ οι τιμές στα καταστήματα εκτός τροφίμων αυξήθηκαν 0,9% μετά από υποχώρηση 0,2% τον Δεκέμβριο.

Η ανακοίνωση της BRC έρχεται πριν από την αυριανή συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), που αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια της προκειμένου να αντιμετωπίζει τον αυξημένο πληθωρισμό στη Βρετανία, που βρέθηκε σε υψηλό 30 ετών για τον Δεκέμβριο.

Σημειώνεται ότι η BoE εκτιμά πως ο πληθωρισμός μπορεί να αυξηθεί έως και 6% μέχρι τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Οι τιμές των τροφίμων μπορεί να ανέβουν έως και 180 εκατ. στερλίνες τους επόμενους μήνες

gazzetta
gazzetta reader insider insider